Ντράγκι: Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος

Ντράγκι: Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ωφελούσε κανένα κράτος – μέλος της Ευρωζώνης και οι κυβερνήσεις είναι αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους, υποστήριξε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε μια τοποθέτησή του που ερμηνεύτηκε ως μια από τις αυστηρές επικρίσεις του στους ευρωπαίους πολιτικούς για την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, ο Ντράγκι, μιλώντας από τη Λουμπλιάνα, τόνισε ότι η γενεσιουργός αιτία των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης είναι πολιτική.

«Οι χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε:

 «Αν μια χώρα έχει χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητάς της λόγω ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η συναλλαγματική ισοτιμία».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαπίστωσε εξάλλου επιβράδυνση της διαδικασίας εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και χαλαρότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι εύθραυστη και ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Χρειάζεται να πούμε με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν ήταν το ευρώ, το νόμισμα, που φταίει» για αυτές τις τάσεις, επισήμανε ο ακόμη. «Οι εθνικές αρχές γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν», συμπλήρωσε. «Το νόμισμα δεν θα μπορούσε να τις προστατεύσει από τις δικές τους πολιτικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Η σοβαρότητα της κρίσης στην ευρωζώνη και οι φόβοι όσον αφορά τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και την κοινωνική αλλαγή προσκόπτουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, για τον οποίο αυτή η διαδικασία αποτελεί το κλειδί για την επίτευξη ευημερίας και πολιτικής σταθερότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή