Επεισοδιακό τηλεφώνημα Τραμπ με Τέρνμπουλ

Επεισοδιακό τηλεφώνημα Τραμπ με Τέρνμπουλ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ακόμη μέτωπα άνοιξε στον διεθνή στίβο ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, το έργο του οποίου δυσκόλεψε κατά πολύ προτού καν αρχίσει. Κι αν η μία από τις δύο χώρες που δέχθηκαν τα βέλη του Αμερικανού προέδρου, το Ιράν, ήταν από καιρό προετοιμασμένη, η δεύτερη, η Αυστραλία, αποτέλεσε απροσδόκητο στόχο του ηγέτη ενός έθνους με το οποίο τη συνδέουν στενότατοι οικονομικοί, στρατιωτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί. Προς μεγάλη του έκπληξη, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ διάβασε στο χθεσινό φύλλο της Washington Post λεπτομέρειες της προηγηθείσας τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ντ. Τραμπ, οι οποίες προφανώς διέρρευσαν από τον Λευκό Οίκο και δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο παραδοσιακών συμμάχων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία που είχε συνομολογήσει ο προκάτοχός του, Μπ. Ομπάμα, με τον Τέρνμπουλ για την ανταλλαγή προσφύγων ως «τη χειρότερη που υπήρξε ποτέ» και κατηγόρησε την Αυστραλία ότι προσπαθεί να μεταφέρει στις ΗΠΑ «τους επόμενους βομβιστές της Βοστώνης», παραπέμποντας στην αιματηρή τρομοκρατική επίθεση του 2013. Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι ο Τραμπ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και τον Μεξικανό Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε την επικοινωνία με τον Τέρνμπουλ ως «τη χειρότερη απ’ όλες» και τη διέκοψε στα 25 λεπτά, ενώ είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει περί τη μία ώρα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνομιλία των δύο ανδρών «ειλικρινή», χωρίς να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, αλλά προσέθεσε με νόημα: «Δουλειά μου είναι να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Αυστραλίας». Ωστόσο ο Τραμπ επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας μέσω Twitter ότι είναι αποφασισμένος να επανεξετάσει την «ανόητη συμφωνία» που του κληροδότησε ο Ομπάμα.

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα δέχονται κάθε χρόνο 1.250 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο από την Αυστραλία, ενώ η τελευταία θα δέχεται πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Η Αυστραλία ακολουθεί σκληρή μεταναστευτική πολιτική, εκτοπίζοντας τους ικέτες ασύλου σε νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την πλευρά του ΟΗΕ.

Στο δεύτερο μέτωπο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μάικλ Φλιν, δημιούργησε ατμόσφαιρα έντασης με το Ιράν, απευθύνοντας «επίσημη προειδοποίηση» στην Τεχεράνη με αφορμή τη δοκιμή πυραύλου μέσου βεληνεκούς. Ο στενός συνεργάτης του Τραμπ δεν διευκρίνισε σε τι συνίσταται ακριβώς η απειλή της Ουάσιγκτον, την οποία έσπευσε να επαναλάβει με την ίδια ακριβώς διατύπωση ο Αμερικανός πρόεδρος με την προσφιλή του μέθοδο, το Twitter. Στα σχετικά μηνύματα που απέστειλε, χαρακτηρίζει «φρικτή» τη συμφωνία που επετεύχθη επί Ομπάμα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν ήταν «ετοιμόρροπο» και διασώθηκε χάρη στην οικονομική «ανάσα» που του έδωσε η συμφωνία. Τέλος, ο Ντ. Τραμπ άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, όπου το προηγούμενο βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές εμπόδισαν προγραμματισμένη ομιλία του Μίλωνα Γιαννόπουλου, ελληνικής καταγωγής, ακροδεξιού ακτιβιστή και υποστηρικτή του Αμερικανού προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή