Συνεχείς πορείες και παραίτηση υπουργού στη Ρουμανία

Συνεχείς πορείες και παραίτηση υπουργού στη Ρουμανία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενόψει έντονης κυβερνητικής κρίσης βρίσκεται η Ρουμανία, καθώς η κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) απέρριψε την Πέμπτη τις εκκλήσεις να αποσύρει το διάταγμα που πέρασε από το Κοινοβούλιο για τη «χαλάρωση» της νομοθεσίας για τη διαφθορά, η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, αποτελεί τεράστιο πισωγύρισμα στην προσπάθεια καταπολέμησής της στη χώρα. Την ίδια στιγμή, οι διαδηλώσεις διογκώνονται και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, με περισσότερους από 250.000 ανθρώπους να κατακλύζουν τους δρόμους το βράδυ της Τετάρτης, οι μισοί περίπου εκ των οποίων στο Βουκουρέστι. Οι επιδράσεις στην κυβερνητική ενότητα ήταν άμεσες, καθώς το πρωί της Πέμπτης ήρθε η πρώτη παραίτηση υπουργού και ο αντιπρόεδρος του PSD, Μιχάι Τσιρίκα, αιτήθηκε να ανακληθεί το επίμαχο διάταγμα, κινήσεις που ωστόσο δεν πτόησαν τον ηγέτη του PSD, Λιβίου Ντραγκνέα, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου έχει την απόλυτη στήριξη του κόμματος, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε  ότι  δεν υπάρχει κανένα απολύτως πλάνο απόσυρσης του διατάγματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Φλορίν Ζιάνου, υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του, αναφέροντας στο Facebook πως αυτό είναι «το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνω… όχι για την επαγγελματική τιμιότητά μου, καθώς η συνείδησή μου είναι καθαρή σε αυτό το πεδίο, αλλά για το παιδί μου».

Στο μεταξύ, εν μέσω των έντονων διεθνών και εσωτερικών επικρίσεων, ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο και θα ζητήσει από το δικαστικό σώμα να κρίνει αντισυνταγματικό το διάταγμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή