Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθυστερεί η στελέχωση του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις. Ολα δείχνουν ότι τα «μαγειρέματα» δεν προχωρούν, κυρίως επειδή υπάρχει δυσαρμονία στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 ανακοινώθηκε ο διορισμός των τριών βασικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή του προέδρου του (Γ. Διαμαντόπουλου), του διευθύνοντος συμβούλου (Ουρανίας Αικατερινάρης) και του εντεταλμένου συμβούλου (Στέφανου Γιουρέλη).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 22 έως τις 27 Ιανουαρίου, θα ανακοινωνόταν ο διορισμός των υπόλοιπων τεσσάρων μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.). Αυτό δεν έγινε και όλοι βλέπουν ως αιτία τις ασυμφωνίες στο εσωτερικό του Εποπτικού Συμβουλίου.

Το ίδιο σκηνικό είχε δημιουργηθεί και με τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου το περασμένο φθινόπωρο. Τότε οι θεσμοί είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για ορισμένα μέλη που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, αλλά οι προθέσεις της κυβέρνησης έκαμψαν τις διαθέσεις των δανειστών. Σήμερα, ωστόσο, για να υλοποιηθεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης χρειάζονται οι ψήφοι των 4/5 των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ετσι, για να υλοποιηθεί ο διορισμός των υπόλοιπων τεσσάρων μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ενός τουλάχιστον μέλους από την πλευρά των θεσμών, είτε του προέδρου του Ζακ Λεπάπ είτε του μέλους Ντέιβιντ Φιγκέρας. Υπενθυμίζεται ότι τα τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου διορίστηκαν από την κυβέρνηση, ενώ τα υπόλοιπα δύο από τους θεσμούς. Η σύμπνοια που επιτεύχθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Δ.Σ. του υπερταμείου αποδίδεται στη συνεδρίαση του Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017. Η κυβέρνηση ήθελε να δείξει βήματα προόδου λίγο πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από τη στιγμή που πέρασε, ανεπιτυχώς για την αξιολόγηση της χώρας, η συγκεκριμένη συνεδρίαση και η επόμενη έχει οριστεί για 25 Φεβρουαρίου, το σύστημα «χαλάρωσε».

Ετσι, η οριστικοποίηση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. κωλυσιεργεί. Τα όποια βήματα προόδου τώρα θα πρέπει να αναμένονται λίγο πριν από το Eurogroup της 25ης Φεβρουαρίου, εφόσον όμως η κυβέρνηση δείξει διάθεση για να κλείσει τη διαπραγμάτευση της αξιολόγησης.

Ο διορισμός Δ.Σ. στο υπερταμείο είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τη λειτουργία του όσο και για την εκκίνηση των θυγατρικών του και κυρίως του ΤΑΙΠΕΔ. Το Δ.Σ. του υπερταμείου θα διορίσει εξαρχής τις διοικήσεις των εταιρειών που θα ενταχθούν υπό την ομπρέλα του.

Δηλαδή θα διορίσει νέες διοικήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών). Μόνον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν αναμένει τη διοίκηση του υπερταμείου, καθώς ο ορισμός Δ.Σ. στο ΤΧΣ ακολουθεί άλλη διαδικασία.

Ο πιο κρίσιμος διορισμός διοίκησης, αναμφίβολα, είναι εκείνος του ΤΑΙΠΕΔ. Το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου λειτουργεί σήμερα, μετά την υπουργοποίηση του πρώην προέδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα, με τρία μέλη.

Παρόλο που τυπικά δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τη λειτουργία του, παράγοντες κοντά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάνουν λόγο για σημαντικές δυσχέρειες στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Κι επειδή πολλές διαδικασίες αναμένουν πυροσβεστικές παρεμβάσεις, ο ρόλος του Δ.Σ. είναι κρίσιμος. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι η προώθηση των προαιρέσεων για το Ελληνικό, το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής για τα περιφερειακά αεροδρόμια, το κλείσιμο της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΟΛΘ, το οικονομικό κλείσιμο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή