Επίθεση, με οσμή προβοκάτσιας, στο τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή

Επίθεση, με οσμή προβοκάτσιας, στο τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση με μπογιές δέχθηκε το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Άγνωστοι πέταξαν χρώματα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του DHKP/C, της ακροαριστερής οργάνωσης της Τουρκίας την οποία τόσο η κυβέρνηση της Άγκυρας όσο και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έχει προκαλέσει την κινητοποίηση αλλά και την έντονη ανησυχία των ελληνικών αρχών ενώ πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις συνέπειες που η εν λόγω επίθεση θα μπορούσε να έχει στις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού προς ενίσχυση της φύλαξης του Προξενείου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πέντε προσαγωγές υπόπτων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Κομοτηνής. 

H Άγκυρα έχει αναδείξει την αντιμετώπιση του DHKP/C ως βασική της προτεραιότητα καθώς θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από σημαντικό αριθμό επιθέσεων κατά αστυνομικών και άλλων στόχων. Θεωρείται, συνεπώς, βέβαιο ότι η αντίδραση της, σε ένα περιβάλλον έντονων αντεγκλήσεων με την Αθήνα στον απόηχο της απόρριψης του αιτήματος για έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, θα είναι ιδιαίτερα υψηλών τόνων.

Το περίεργο αυτό περιστατικό έρχεται σε μία στιγμή που στην εσωτερική σκηνή της Τουρκίας κυριαρχούν οι υψηλοί τόνοι, ενταγμένοι και στην προσπάθεια του Προέδρου Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν να διασφαλίσει τη λαϊκή ψήφο στη συνταγματική αναθεώρηση που έχει εισηγηθεί.

Αυτή ακριβώς η χρονική συγκυρία της επίθεσης κατά του Προξενείου εγείρει εύλογο προβληματισμό στις ελληνικές αρχές ενώ ισχυρή είναι και η αίσθηση ότι το κίνητρο δεν αποκλείεται να μην είναι άλλο από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Μπορεί η λέξη «προβοκάτσια» να μην διατυπώνεται ευθέως αλλά συνιστά τη βασική παράμετρο των αναλύσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, στο επεισόδιο, που εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, πρωταγωνίστησε ομάδα περίπου 20 – 30 Ελλήνων αντιεξουσιαστών, οι οποίοι κατάφεραν να πλησιάσουν στο προξενείο δίχως να γίνουν αντιληπτοί. Πέταξαν φέιγ βολάν και έγραψαν στους τοίχους συνθήματα υπέρ της Τουρκικής ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν πέντε άτομα ωστόσο, μερικές ώρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα καθώς δεν προέκυψε ανάμειξή τους στο συμβάν.

Σημειώνεται ότι αντιεξουσιαστές και μέλη ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς τις τελευταίες ημέρες διοργανώνουν κινήσεις αλληλεγγύης και συμπεράστασης στον Serif Turunc, γνωστό στην Ελλάδα ως “Εrkan”, ο οποίος συνελήφθη στις 22 Ιανουαρίου στην Τουρκία, μετά από αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος. Ο “Ερκάν” ήταν επικεφαλής της “Επιτροπής Αλληλεγγύης τους Πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία”. Είχε συλληφθεί στην Ελλάδα και προφυλακιστεί με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης ωστόσο, ειχε αθωωθεί στο δικαστήριο. 

Στην ίδια αντιτρομοκρατική επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας είχε πέσει νεκρός ο Bilgehan Karpat. Είχε συλληφθεί σε γιάφκα με όπλα και πυρομαχικά στου Γκύζη και παραμείνει κρατούμενος σε Εληνικές φυλακές

Κείμενο για τον θάνατο του Karpat και τη σύλληψη του «Ερκάν» δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και του Επαναστατικού Αγώνα. Ταυτόχρονα, αναρχικοί καλούν σε διαδήλωση το επόμενο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στην Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή