Ψητό ρυζόγαλο με σταφίδες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 1 ώρα, Αναμονή: 4 ώρες

Υλικά (για περίπου 12 μερίδες)

  • 120 γρ. ρύζι
  • 20 γρ. βούτυρο αγελάδος, για το ταψί
  • 4 αυγά μεγάλου μεγέθους
  • 3 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι
  • 130 γρ. ζάχαρη + 60 γρ. επιπλέον για πασπάλισμα
  • 2 κάψουλες βανιλίνη
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 750 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 100 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
  • 10 γρ. κανέλα

Διαδικασία

Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του και το σουρώνουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 24×24 εκ. και ύψους 5 εκ. Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ, με έναν αυγοδάρτη, τα αυγά, το αλάτι, τα 130 γρ. ζάχαρη, την κανέλα, τις βανίλιες και το ξύσμα μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα και έπειτα το βρασμένο ρύζι και τις σταφίδες. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε στο ταψί. Βάζουμε αυτό το ταψί σε ένα μεγαλύτερο. Γεμίζουμε το μεγαλύτερο ταψί με νερό τόσο που να φτάνει μέχρι τα 2/3 του ύψους του μικρού ταψιού (μπεν μαρί). Ψήνουμε για 1 ώρα.

Αναμειγνύουμε τα 60 γρ. ζάχαρη με την κανέλα και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το ρυζόγαλο με ένα μαχαίρι: το βυθίζουμε στο κέντρο του· αν βγει καθαρό, τότε γυρνάμε το φούρνο στο γκριλ στους 250° C και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας. Ψήνουμε για 4 – 5 λεπτά.

Αν δεν βγει καθαρό το μαχαίρι, τότε ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη και πασπαλίζουμε μετά.

Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε το μικρό ταψί με προσοχή από το μπεν μαρί. Αφήνουμε το ρυζόγαλο να κρυώσει για 1 ώρα. Το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tip

Αν δε μας αρέσουν οι σταφίδες, μπορούμε να τις παραλείψουμε ή να τις αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο ξηρό φρούτο της αρεσκείας μας.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή