Ο «Ρουβίκωνας» πίσω από την επίθεση

Ο «Ρουβίκωνας» πίσω από την επίθεση

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη αντιεξουσιαστικών κινήσεων της Κομοτηνής, υπό την «ομπρέλα» της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής την επίθεση με μπογιές στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Χθες το απόγευμα, στο Athens Indymedia αναρτήθηκε κείμενο ανάληψης ευθύνης με την υπογραφή του «Ρουβίκωνα», ενώ η έρευνα της τοπικής αστυνομίας κατέτεινε στο συμπέρασμα ότι δράστες ήταν αναρχικοί, μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής και του αναρχικού στεκιού «Utopia» που έχουν την «έδρα» τους στο κέντρο της πόλης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. «Δεν πιστεύουμε ότι μέλη του “Ρουβίκωνα” ταξίδεψαν από την Αθήνα στην Κομοτηνή για την επίθεση. Το έκαναν αναρχικοί από τα στέκια της πόλης, ενεργώντας εξ ονόματος του “Ρουβίκωνα”», δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός που μετέχει στην έρευνα, περιγράφοντας ένα ιδιότυπο «αντιεξουσιαστικό franchise».

Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν αναρχικοί είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην επικείμενη –τότε– επίσκεψη Ομπάμα. Τη μεταβολή στη στρατηγική της αναρχικής «συλλογικότητας» είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του το μέλος του «Ρουβίκωνα» Γιώργος Καλαϊτζίδης: «Θέλουμε αυτή η ομάδα να μεγαλώσει, να ανοίξει σε ένα πιο ευρύ κοινό. Δεν έχουμε καμιά διάθεση αυτή η ομάδα να αφορά 20 – 30 ανθρώπους. Αυτό είναι το επόμενο βήμα», είχε πει. Το συγκεκριμένο μέλος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην επίθεση με μπογιές στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, την 26η Ιουλίου.

Το «ντου» στο προξενείο της Κομοτηνής έγινε λίγο μετά τη 1 μ.μ. και συμμετείχαν 8 άτομα, επτά άνδρες και μία γυναίκα. Είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η γυναίκα βιντεοσκοπούσε την επίθεση. Εριξαν φέιγ βολάν με μηνύματα υπέρ της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C που δραστηριοποιείται στην Τουρκία, πέταξαν 13 μπουκάλια με μαύρη και κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη του προξενείου και τράπηκαν σε φυγή.

Οι πέντε νεαροί που προσήχθησαν αργότερα ως ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την εμπλοκή τους στην επίθεση. Η έρευνα ανετέθη στο τμήμα ασφαλείας Κομοτηνής. Οπως επισημαίνεται και στο κείμενο ανάληψης ευθύνης που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, η επίθεση έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης σε δύο μέλη της DHKP-C που σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν σε πρόσφατη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας. Πρόκειται για τους Bilgehan Karpat και Serif Turunc ή «Ερκάν», που δραστηριοποιήθηκαν και φυλακίστηκαν στην Ελλάδα κατηγορούμενοι για τρομοκρατική δράση. «Είναι τιμή μας που γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε στην Ελλάδα μαζί με αυτούς τους συντρόφους», αναφέρει το κείμενο ανάληψης ευθύνης. Ο Karpat έπεσε νεκρός από πυρά Τούρκων αστυνομικών και ο «Ερκάν» συνελήφθη μετά τις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων στα γραφεία του κόμματος του Ερντογάν και στο αρχηγείο της αστυνομίας στις 20/1.

Πάντως, για το συμβάν στην Κομοτηνή κυβερνητικοί κύκλοι, εκφράζουν ανησυχία, λόγω της συγκυρίας, ότι μπορεί να υποκινήθηκε από άτομα που θέλουν επιδείνωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή