Επί ποδός οι γιατροί για τις αλλαγές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία

Επί ποδός οι γιατροί για τις αλλαγές στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση μάχης απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στις προωθούμενες αλλαγές για την οργάνωση των πανεπιστημιακών νοσοκομείων λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί γιατροί, που κάνουν λόγο για «καταστροφή στην εκπαίδευση των φοιτητών». Kατηγορούν τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για «εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων των συντρόφων του» και τον καλούν «να μην υλοποιήσει σχέδια που θα υποβαθμίσουν την εκπαίδευση των Eλλήνων φοιτητών Ιατρικής και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα λειτουργίας στις πανεπιστημιακές κλινικές».

Η αιτία είναι η πρόταση σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «για την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων», που περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων τη δυνατότητα ανάπτυξης και κλινικών ΕΣΥ σε αυτά αλλά και τη θέσπιση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τα μέλη ΔΕΠ που είναι διαχρονικά αιτία πολέμου για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα τροποποίησης των οργανισμών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, ώστε να μπορούν αυτά να περιλαμβάνουν και τμήματα ή μονάδες ΕΣΥ. Ανοιχτό προς συζήτηση παραμένει εάν θα απαγορεύεται ή όχι η λειτουργία τμήματος ΕΣΥ όταν υπάρχει πανεπιστημιακό τμήμα ίδιας ειδικότητας. Επιπλέον, κατοχυρώνεται η παρουσία γιατρών ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια (μέχρι σήμερα η υπηρέτησή τους σε αυτές θεωρείται «απόσπαση»), ενώ δίνεται και η δυνατότητα να οριστεί προσωρινά επιστημονικά υπεύθυνος μιας πανεπιστημιακής κλινικής γιατρός του ΕΣΥ, εφόσον σε αυτή ελλείπει μόνιμο μέλος ΔΕΠ. Τέλος, περιλαμβάνει διάταξη για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ, αν και ο συντάκτης της πρότασης σημειώνει ότι ενδέχεται αυτό να είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση δημοσιοποιήθηκε πριν ολοκληρώσει το έργο της η Ομάδα Εργασίας που είχε οριστεί για την αναμόρφωση των οργανισμών των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι πανεπιστημιακοί γιατροί να κάνουν λόγο για ήδη ειλημμένες αποφάσεις. Οπως επισήμανε στην «Κ» ο κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, επικεφαλής της Συνδικαλιστικής Κίνησης Επιστημών Υγείας στην Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), η πρόταση αυτή αδιαφορεί για το γεγονός ότι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έχουν ως πρώτη τους υποχρέωση την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και ότι δεν λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το κλινικό έργο. Εκτιμά, δε, ότι οδηγεί στην κατάργηση του ρόλου των πανεπιστημιακών νοσοκομείων ως κέντρων εκπαίδευσης των φοιτητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή