Σε δίκη παραπέμπεται ο Ν. Σαρκοζί

Σε δίκη παραπέμπεται ο Ν. Σαρκοζί

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εγκατέλειψε μεν την πολιτική ζωή μετά την ήττα του στις προκριματικές εκλογές του φθινοπώρου, αλλά οι εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν αποσύρθηκαν μαζί του.

Χθες, έγινε γνωστό ότι ο οικονομικός εισαγγελέας έχει απαγγείλει εις βάρος του κατηγορίες για «ωφέλεια από απάτες» αναφορικά με την υπέρβαση κατά 20 εκατ. ευρώ του ορίου προεκλογικών δαπανών στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Η «υπόθεση Bygmalion» αφορά τη χρήση εικονικών τιμολογίων από εταιρεία δημοσίων σχέσεων, ώστε να παρακαμφθεί το όριο δαπανών των 22,5 εκατ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Σαρκοζί επιχείρησε, με έναν παροξυσμό πολυέξοδων προεκλογικών συγκεντρώσεων, να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «ελάχιστα πιστευτή» την υπόθεση ότι «ο υποψήφιος ήταν αποσυνδεδεμένος από την εκστρατεία του και άφηνε το επιτελείο του και το κόμμα του να αποφασίζουν τα πάντα αντ’ αυτού». Τρεις ακόμη έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο, χωρίς να έχει υπάρξει απαγγελία κατηγοριών. Η πρώτη αφορά την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από ξένη χώρα (τη Λιβύη του Καντάφι), η δεύτερη την άσκηση επιρροής από τον Σαρκοζί στον δικαστή Αζιμπέρ, που ερευνούσε δικές του υποθέσεις, και η τρίτη την απευθείας ανάθεση συμβολαίων από το Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά την πολυτάραχη θητεία του Σαρκοζί, οι Γάλλοι συντηρητικοί ψηφοφόροι θεώρησαν ότι γυρίζουν σελίδα επιλέγοντας ως υποψήφιο για τις φετινές προεδρικές εκλογές τον Φρανσουά Φιγιόν, έναν πολιτικό που έκανε σημαία του την ακεραιότητα, την τιμιότητα και τη σοβαρότητα.

Σε αυτήν τη βάση γίνεται κατανοητή και η τεράστια απογοήτευση που βιώνουν μετά τις αποκαλύψεις για τον προσωπικό πλουτισμό του Φιγιόν και των οικείων του με τρόπους επιζήμιους για τα δημόσια ταμεία.

Ερευνα που διενεργήθηκε μετά το διάγγελμα του Φιγιόν προς τον γαλλικό λαό, τη Δευτέρα, έδειξε ότι το 65% των συντηρητικών ψηφοφόρων εξακολουθεί να ζητεί την απόσυρσή του από την κούρσα για την προεδρία.

Οι αποκαλύψεις δεν αφορούν μόνον τις αμοιβές της συζύγου και των τέκνων του Φιγιόν από την Εθνοσυνέλευση, ύψους σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, αλλά και την εργασία του ιδίου σε εταιρεία συμβούλων, από την οποία αποκόμισε 200.000 ευρώ, απονέμοντας, εν συνεχεία, ως πρωθυπουργός, σειρά τιμητικών διακρίσεων της γαλλικής δημοκρατίας στους επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων με τους οποίους βρισκόταν νωρίτερα σε επαγγελματική σχέση.

Ο Φιγιόν θα δυσκολευθεί να πείσει ότι το προεκλογικό του πρόγραμμα, που συνίσταται σε φοροαπαλλαγές για τα ανώτερα κλιμάκια, δεν επηρεάζεται από τη δική του επαγγελματική σχέση με τη γαλλική οικονομική ολιγαρχία, ενώ οι αντιδράσεις στις «βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές» που επαγγέλλεται είναι πολύ μεγαλύτερες από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι ο οπαδός της αυστηρής λιτότητας έχει τόσο καλή σχέση με το δημόσιο χρήμα. Η υπόθεση του Φιγιόν ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και ο συντηρητικός υποψήφιος επιμένει ότι, όσο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, η προεκλογική του εκστρατεία θα συνεχιστεί κανονικά.

Ωφελημένη από τα προβλήματα του Φιγιόν είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, αλλά και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν χθες αναφέρθηκε με χιούμορ στις φήμες σύμφωνα με τις οποίες διατηρεί εξωσυζυγική ομοφυλοφιλική σχέση. «Αν σας πουν ότι ζω διπλή ζωή με τον κ. Γκαγιέ, είναι επειδή το ολόγραμμά μου το έσκασε», είπε ο Μακρόν. Τα ολογράμματα (τρισδιάστατες εικόνες) ήρθαν στο προσκήνιο της γαλλικής πολιτικής την Κυριακή, όταν ο αριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν εμφανίστηκε σε δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις ταυτόχρονα, στη μία με σάρκα και οστά και στη δεύτερη ως ολόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή