Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ανώμαλη προσγείωση με λέξεις

Κύριε διεθυντά
Με ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή του κ. Μιχάλη Π. Σακκά στο φύλλο της «Κ» της 26ης Ιανουαρίου, η οποία αναφέρεται σε λέξεις ξένης γλώσσας που έχουν παρεισφρήσει στη δική μας. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο περιπτώσεις, που οπωσδήποτε πρέπει να εμπίπτουν στην κριτική του κ. Σακκά. Πριν από επτά χρόνια άκουσα στην τηλεόραση υπουργό, καθηγητή μάλιστα πανεπιστημίου, να λέει: «Ο νόμος θα υλοποιηθεί». Δηλαδή θα γίνει ύλη. Η λέξη αυτή μας ήλθε από τη γαλλική matérialiser. Oι Ελληνες νομικοί έλεγαν: «Ο νόμος θα εφαρμοσθεί». Αν αυτήν την έκφραση τη χρησιμοποιούσε ο κ. υπουργός την εποχή που ήμουν εγώ φοιτητής (1949-1953), ο διακεκριμένος καθηγητής της Νομικής Σχολής Π. Βυζουκίδης θα του έλεγε: «Απέρχεσθε, ακατάλληλος διά την δικαιικήν επιστήμην». Επίσης άκουσα στην τηλεόραση κυρία υπουργό, καθηγήτρια και αυτή πανεπιστημίου, να λέει: «Οι στόχοι θα υλοποιηθούν». Οταν ασκούμεθα στη σκοποβολή ο ημιμαθής δεκανέας στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως μας έλεγε: «Φροντίστε να πετύχετε τον στόχο», διότι προφανώς γνώριζε ότι ο στόχος δεν καθίσταται ύλη. Παλαιότερα επίσης χρησιμοποιούντο οι λέξεις «πραγματοποιώ», «πραγματοποίηση», που σήμαιναν «προσδίδω υπόσταση». Αυτές χάθηκαν. Τώρα λέμε «πιλοτικός» και «πιλοτικώς», λέξεις που σε κανένα λεξικό της ελληνικής γλώσσας δεν μπόρεσα να τις βρω. Αυτή είναι η πρόοδός μας!

Αντωνιος - Αιμιλιος Ταχιαος, Ομότ. καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντεπ. μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Το «παρασκήνιο» για το κυπαρίσσι

Κύριε διευθυντά
Από επιστολές των κ. Κασσιού και Πουλαντζά οι αναγνώστες σας πληροφορήθηκαν για την κοπή του κυπαρισσιού του Καλλέργη στο Αργος. Θεωρώ ότι με τις παραμέτρους στις οποίες θα αναφερθώ, το θέμα έχει πολύ ευρύτερη διάσταση.Λόγω της εδώ στενότητας του χώρου, παραπέμπω για ουσιώδεις λεπτομέρειες σε σχετικά άρθρα μου στο περιοδικό «Αρχαιολογία» και στην τοπική εφημερίδα «Αργολικά» (ηλεκτρονικά και οι δύο). Εδώ θέλω να τονίσω τα εξής: ο δήμαρχος Αργους Δ. Καμπόσος είχε λάβει γνώση, πριν προχωρήσει στην κοπή, της έκθεσης του καθηγητή δασολογίας κ. Ζάγκα. Και την παραμέρισε.

Αλλά η κοπή εντάσσεται στο ασυνάρτητο «σχέδιο» για την «ανάπλαση» του κέντρου του Αργους, με χρήματα του ΕΣΠΑ (7,5 εκατομμύρια ευρώ). Για την προώθησή του υπήρξε συνέργεια του ΚΑΣ του υπουργείου Πολιτισμού, το 1913. Και προχώρησε με σειρά παρανομιών: παρά το ότι έτσι κόπηκε και ολόκληρο το κεντρικό άλσος της πόλης και απομειώθηκε δεύτερο άλσος, παρά το ότι παραμορφώθηκε το ιστορικό κέντρο του Αργους, δεν έδωσε έγκριση το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ δεν συντάχθηκε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι. Αυθαίρετα επιβλήθηκαν απίθανες κυκλοφοριακές «ρυθμίσεις», δίχως να έχει εγκριθεί γενική κυκλοφοριακή μελέτη. Για την κοπή του κυπαρισσιού ειδικότερα διαπιστώνεται η διάβρωση των υπηρεσιών: Εδωσαν έγκριση Γραφείο Πολεοδομίας, Γραφείο Δασονομίας, Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Πατρών και ζωηρά συνηγόρησε επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (κ. Λοΐζος). Μετά από αυτά, ο κ. δήμαρχος προχωρεί σε απαράδεκτες επεμβάσεις σε διατηρητέα κτίρια, αρχίζοντας από εκείνα του ιστορικού δημαρχείου (1830). Αυτές τις μέρες εγκρίθηκε και νέο κονδύλι για την «ανάπλαση», ύψους 800.000 ευρώ. Και τίθεται το θέμα, πλην της διάβρωσης των υπηρεσιών, του πώς οι δανειστές μας ελέγχουν τη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όταν δήμαρχοι κατασπαταλούν ασύδοτα τα κονδύλιά του (ας θυμηθούμε και τα 3,5 εκατομμύρια για την «ανάπλαση» του πάρκου Παπαστράτου στο Αγρίνιο, με κοπή 90 αιωνόβιων δέντρων κ.ά.π.). Αλλά και του αναγκαίου φραγμού στη διάθεση κονδυλίων από περιφέρειες και δήμους. Τέλος, πρέπει να αναφέρω ότι όσοι διαμαρτυρόμαστε έχουμε γίνει δέκτες απαράδεκτων ύβρεων του δημάρχου, ο οποίος ρεμάλια μας ανεβάζει και ρεμάλια μας κατεβάζει, από τον ιστότοπο και τις τακτικές εκπομπές του.

Βασίλης Κ. Δωτοβινης, Δικηγόρος - πολιτικός επιστήμονας, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2012)

Να αφυπνισθεί η αντιπολίτευση

Κύριε διευθυντά
Δύο ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις στήλες της «Κ», θα έπρεπε πιστεύω να «αφυπνίσουν» επιτέλους αφενός τους Ελληνες στο σύνολό τους και αφετέρου τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, όπως επίσης και την υπόλοιπη αντιπολίτευση, που πιστεύει στην Ε.Ε. Η μία είδηση (Οικονομική «Κ» 9-10-2016) αφορούσε την οικονομική ενίσχυση που προσέφεραν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2015. Η ενίσχυση αυτή ανήλθε στο ποσόν των 71,8 δισ., δηλαδή 4,8 δισ. ετησίως, έτσι ώστε η χώρα μας να μη χρεοκοπήσει με την άφρονα οικονομική της πολιτική μετά το 1981. Το ίδιο, περίπου, ποσόν εισέπραξε η πολύ μεγαλύτερη Ισπανία, το ήμισυ του ποσού αυτού η Πορτογαλία και μόλις το 20% η Ιρλανδία.

Η άλλη είδηση, σε κοντινή ημερομηνία, αναφερόταν στα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 42-43% των Ελλήνων θα σκεπτόταν θετικά την έξοδο από την Ε.Ε., έναντι ποσοστού 25% των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρόλο που όλες οι χώρες θεωρούσαν σε ποσοστό 60% ότι η πολιτική της Ε.Ε. είναι σε λάθος δρόμο.  Οι παραπάνω ειδήσεις αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες πόρρω απέχουν από το να γνωρίζουν τη στήριξη που προσέφερε η Ε.Ε. στην Ελλάδα από το 2000 μέχρι σήμερα, αλλά και το πρόσφορο έδαφος που βρίσκει η προπαγάνδα πως η Ευρώπη είναι ο «δυνάστης» μας και «τοκογλύφος», που έντεχνα καλλιεργεί η κυβέρνηση. Αυτή, για τα οικονομικά, χωρίς να αναλογισθούμε ότι μια ενδεχόμενη απομάκρυνσή μας από την Ε.Ε., που θα μας άφηνε μόνους στο παγκόσμιο σημερινό πολιτικό χάος και με γείτονες που καθημερινά μας δείχνουν «τα δόντια τους» στο Αιγαίο, θα αποτελούσε την απόλυτη καταστροφή μας. Οι Ελληνες δυστυχώς, θα είναι σε λίγο έτοιμοι ως ώριμο φρούτο να αρνηθούν την Ε.Ε. σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, η Ν.Δ. αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση περιορίζονται σε καταγγελίες, σωστές μεν, αλλά αναποτελεσματικές, όπως δείχνουν οι συνεχείς δημοσκοπήσεις. Το ότι η Ν.Δ. βρίσκεται μερικές μονάδες μπροστά είναι μικρής σημασίας, μπροστά στο γεγονός ότι το σημαντικότερο ποσοστό των πολιτών ανήκει σ’ εκείνους που δεν εμπιστεύονται κανέναν.

Πιστεύω ότι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι η επείγουσα κινητοποίηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Ν.Δ., με την οργάνωση καμπάνιας πληροφόρησης των πολιτών απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδος. Να πληροφορηθεί και ο τελευταίος Ελληνας ότι η πλήρης συμμετοχή μας στα δρώμενα της Ε.Ε. είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση της χώρας μας. Αυτό, πριν είναι πολύ αργά!

Γ. Παπαθανασιου

Τα όρια καρδιάς του Ερντογάν

Κύριε διευθυντά
Είχα την περιέργεια να κοιτάξω σε ελληνοτουρκικό λεξικό, που έπεσε στα χέρια μου, πώς αποκαλούν οι Τούρκοι στη γλώσσα τους το Αιγαίο Πέλαγος. Λοιπόν, το αποκαλούν Ege, λέξη που χρησιμοποιούμε εμείς για τη θάλασσά μας αυτή εδώ και χιλιάδες χρόνια και έρχεται κατ’ ευθείαν από τους μυθικούς μας χρόνους. Ας περιστείλει λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος τα όρια της καρδιάς του, γιατί αν ανοίξουμε αυτή την κουβέντα μάλλον θα βρεθεί χωρίς πατρίδα ο ίδιος. Και εν πάση περιπτώσει ας γίνει και λίγο μεγαλόθυμος, να αφήσει και για την Ελλάδα κανένα νησάκι, γιατί ποτέ δεν ξέρει και ο ίδιος μήπως χρειασθεί να πεταχτεί απέναντι με κάνα φουσκωτό φορώντας ακόμα τις πιτζάμες του.

Τέλος, ας σκεφθεί μήπως η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «οκτώ» αποτελεί ένα καλό νομολογιακό προηγούμενο και για τον ίδιο, σε περίπτωση που... Λέγω, σε περίπτωση!..

Ιω. Παπαδιαμαντόπουλος - Αθήνα

Μαύρες τρύπες... υπάρχουν

Κύριε διευθυντά
Κάθε συνετός νοικοκύρης, όταν κάποια στιγμή βρεθεί με χρήματα, σπεύδει να εξοφλήσει τα χρέη του και μετά ό,τι περισσεύει να το δώσει σε αγαθοεργίες, χριστιανικές πράξεις κ.α.

Ο κ. πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μόλις πληροφορήθηκε από τη Δ/νση Εσόδων ότι τα έσοδα υπερέβησαν τις προσδοκίες της κυβέρνησης –πώς άραγε συνέβη αυτό;– έσπευσε διά διαγγέλματος να δώσει το «πλεόνασμα» σε μερίδα συνταξιούχων ως 13η σύνταξη, που μετά έγινε έκτακτο εφάπαξ βοήθημα. Τον έπιασε ο πόνος για τους σκληρά φορολογούμενους...

Τα νοσοκομεία χρωστούν στους προμηθευτές, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει στους γιατρούς, στους φαρμακοποιούς και στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα ή πληρώνει με καθυστέρηση 4 - 6 μηνών. Δηλαδή, υπάρχουν τρύπες που πρέπει να κλείσουν από το όποιο πλεόνασμα υπάρχει στα έσοδα (αν υπάρχει).

Σπύρος Καραντζης – Ιατρός

Για το μνημείο κατά του ρατσισμού

Κύριε διευθυντά
Στο φύλλο «Τέχνες και γράμματα» της κυριακάτικης «Καθημερινής» της 15.01.17 δημοσιεύεται το εμπεριστατωμένο και πολύ ενδιαφέρον άρθρο της κ. Γιώτας Μυρτσιώτη, «Παγκόσμιο μνημείο κατά του ρατσισμού». Στο άρθρο αυτό, ενώ αναφέρεται διεξοδικώς η ιστορική οφειλή της Θεσσαλονίκης στην εβραϊκή της κοινότητα και περιγράφεται αναλυτικά η αρχιτεκτονική και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, δεν αναφέρονται τα ονόματα των αρχιτεκτόνων του έργου. Αναφέρεται απλώς επιγραμματικά ότι «ήδη δύο αρχιτεκτονικά γραφεία, ένα στο Τελ Αβίβ και ένα στο Βερολίνο, εργάζονται πυρετωδώς για τις τελικές μελέτες». Επειδή τον τελευταίο καιρό δημοσιεύονται αρκετά άρθρα που προβάλλουν μεν πολλά αρχιτεκτονικά έργα, δεν αναφέρονται όμως οι δημιουργοί τους, εύλογα αναφύεται το ερώτημα εάν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτήν την αποσιώπηση.

Αθανασιος Ν. Απεργης, Διπλ. πολ. μηχ/κός ΕΜΠ

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ