Συναντήσεις Τσακαλώτου με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες – Υστατη ευκαιρία για συμβιβασμό

Συναντήσεις Τσακαλώτου με εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες – Υστατη ευκαιρία για συμβιβασμό

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια συνάντηση που μπορεί να λύσει το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης επιβεβαίωναν πηγές των Βρυξελλών και της Αθήνας αργά χθες το βράδυ ότι θα γίνει σήμερα το απόγευμα στη βελγική πρωτεύουσα, υπό απόλυτη μυστικότητα, με συμμετέχοντες τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο. Η πρωτοβουλία είναι του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, που προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να κλείσει την ελληνική αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να μη συμπέσει το αδιέξοδο με τις εκλογές στη χώρα του, την Ολλανδία, στις 15 Μαρτίου.

Η συνάντηση θα έχει σκοπό να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς, από τη μία, διαμορφώνοντας ένα κοινό πλαίσιο για το τι θα ζητήσουν από την Ελλάδα και, από την άλλη, να βρει τη χρυσή τομή που θα δεσμεύει μελλοντικά την ελληνική κυβέρνηση, με νομοθέτηση κάποιων μέτρων εκ των προτέρων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει και αυτό στο πρόγραμμα. Ο χρόνος μετράει κυριολεκτικά αντίστροφα, καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, αν τα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα εξασφαλίζει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο, παρουσία του Γ. Ντάισελμπλουμ, με τον Μ. Κερέ από την ΕΚΤ, τον Κλ. Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τον Π. Μοσκοβισί από την Κομισιόν, αλλά και εκπρόσωπο από το ΔΝΤ, που μέχρι χθες δεν ήταν επιβεβαιωμένο ποιος θα είναι, θα βρεθούν για να λύσουν τις δικές τους διαφορές και να συμφωνήσουν το κοινό πλαίσιο σε αφορολόγητο, ασφαλιστικό και εργασιακά, που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Στο τραπέζι, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει η πρόταση των θεσμών για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, μεταξύ άλλων, την οποία θα παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά και μόνον αν ο κ. Τσακαλώτος τη δεχθεί θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Ακριβώς επειδή από το Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου, όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», δεν έχει γίνει τηλεδιάσκεψη με την παρουσία όλων των θεσμών και της Αθήνας, η συνάντηση αυτή θα είναι μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε όλα τα μέτωπα. Στην τελευταία συνάντηση, όπου ήταν όλοι παρόντες, τέθηκε από όλους τους θεσμούς το αίτημα για νομοθέτηση μέτρων εκ των προτέρων στις κατηγορίες της μείωσης του αφορολογήτου και στο συνταξιοδοτικό, χωρίς, όμως, να συζητηθεί καμία περαιτέρω λεπτομέρεια, καθώς ο κ. Τσακαλώτος ήταν κατηγορηματικός ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να το δεχθεί. Εκτοτε, δεν έχει γίνει περαιτέρω συζήτηση για το θέμα, αφού η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί ούτε ως βάση για συζήτηση την εκ των προτέρων νομοθέτηση οποιουδήποτε μέτρου. Γι’ αυτό και σήμερα είναι νέα ευκαιρία να αρθεί αυτό το αδιέξοδο.

Οσον αφορά το χθεσινό Euroworking Group (EWG), η απουσία του κ. Χουλιαράκη ήταν ενδεικτική των χαμηλών προσδοκιών, ιδιαίτερα ενόψει της σημερινής συνάντησης, και του γεγονότος ότι η ελληνική πλευρά προσμένει λύση σε ανώτερο επίπεδο. Παρόλο που δεν έγινε πραγματική συζήτηση στο ΕWG, όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», το μήνυμα και σε αυτό το επίπεδο προς την Αθήνα ήταν ξεκάθαρο. «Η συμφωνία σε δημοσιονομικά και εργασιακά είναι απολύτως απαραίτητη», ενώ «η νομοθέτηση των μέτρων εκ των προτέρων είναι αδιαπραγμάτευτη», στενεύοντας τον κλοιό γύρω από την ελληνική κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή