Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Η απάντηση «στρατηγικής» του Τζανακόπουλου

Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Η απάντηση «στρατηγικής» του Τζανακόπουλου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέμα» συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ άνοιξε ο Νίκος Φίλης κατά της ομιλίας του με στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα του Σαββάτου.  Ο πρώην υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε πως «ο συγγενέστερος σύμμαχός μας -έστω και αν βρωμάει- είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτουμε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τον ΔΟΛ». 

Το ζήτημα αυτό (συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ) κλήθηκε να σχολιάσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε στον ιστότοπο newpost.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος προτίμησε να σχολιάσει τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως την ίδια ώρα που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη  απομακρύνονται από τις θέσεις του ΕΛΚ και της λιτότητας, δεν συμβαίνει το ίδιο στο ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχει τολμήσει στιγμή να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη του και την επιλογή της άνευ όρων προσχώρησης στον νεοφιλελευθερισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το τέλος της απάντησης του κ. Τζανακόπουλου αφήνει χωρίς σαφή απάντηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «θετικό» να αναθεωρήσει τις στρατηγικές του επιλογές. 

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση:

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη;  

Σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται σήμερα μια μετατόπιση των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, μια διαρκής απομάκρυνση της από τις δυνάμεις και τις πολιτικές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κύριου εκφραστή της οικονομικής ελίτ και ενός σκληρού ορντολιμπεραλισμού. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται φυσικά με τις κοινωνικές τάσεις αμφισβήτησης που εκφράζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά παίρνουν διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις. Αλλού ενισχύουν δυνάμεις προοδευτικές όπως στην Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλού ενισχύουν δυνάμεις της ακροδεξιάς και ενός εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία φαίνεται να επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις. Στη χώρα μας δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτούς τους προβληματισμούς, αλλά ούτε και να ακολουθεί αυτή την τάση. Δεν έχει τολμήσει στιγμή να κάνει αυτοκριτική για τα λάθη του και την επιλογή της άνευ όρων προσχώρησης στον νεοφιλελευθερισμό. Δεν έχει ούτε μισή φορά αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την καταστροφική λιτότητα της πενταετίας 2010 – 2014 ούτε έχει αναγνωρίσει ως λάθος την συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του κυρίου Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ εξάλλου ήταν και παραμένει ένα βαθιά συστημικό κόμμα με άμεση πρόσδεση σε δίκτυα παραθεσμικής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα. Αυτά είναι χαρακτηριστικά εγγεγραμμένα στην ίδια του την ιστορία και το πολιτικό του προσωπικό. Δεν ξέρω βεβαίως αν αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια εσωτερική μάχη στο ΠΑΣΟΚ ώστε να αλλάξει στάση και να προχωρήσει σε μια αλλαγή πορείας, να αναθεωρήσει τις στρατηγικές του επιλογές. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό όμως με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν ακόμη πρόσωπα όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος δεν βλέπω πιθανή μια τέτοια εξέλιξη στο κοντινό μέλλον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή