Eurasia Group: Απίθανη μια πλήρης συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

Eurasia Group: Απίθανη μια πλήρης συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίθανη θεωρεί την επίτευξη μιας πλήρους συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας το Eurasia Group, καθώς η ελληνική κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη ανάμεσα στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Γερμανίας- καμία ελάφρυνση χρέους ή προθυμία για μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα- και τις θέσεις του ΔΝΤ που εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να πετύχει και να διατηρήσει ένα πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Συνεπώς, όπως αναφέρει το think tank το πιο πιθανό και εφικτό σενάριο για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι μια «πολιτική λύση» παρά μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement). Αυτό ωστόσο, σημειώνει το Eurasia Group δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι, καθώς σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία και το ΔΝΤ θα πρέπει να επιδείξουν έναν βαθμό ευελιξίας που μέχρι σήμερα δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν.

Το Eurasia Group κάνει αναφορά και στα σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως είναι η νομοθέτηση εκ των προτέρων, επιπλέον μέτρων λιτότητας, το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για μετά το 2018 αλλά και το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους. Και τα τρία αυτά ζητήματα απαιτούν υποχωρήσεις τόσο από τους δανειστές όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό κείμενο.

Πάντως, στο επόμενο Eurogroup δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM. Θα μπορούσε όμως η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να θέσει τις βάσεις που θα επιτρέψουν μια πολιτική συμφωνία αργότερα τον Μάρτιο, πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία. «Αυτή η έκβαση μιας πολιτικής συμφωνίας που θα συνοδεύεται από τα αντίστοιχα μέτρα για την τεχνική εφαρμογή της στο EWG περίπου μετά από ένα μήνα είναι το καλύτερο σενάριο για τη Δευτέρα», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Παρόλα αυτά υπάρχει και ο κίνδυνος μιας «κακής συμφωνίας», που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα καλούνταν να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα λιτότητας χωρίς αυτά να συνοδεύονται από μια μείωση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος ή μια ελάφρυνση χρέους. «Αυτό θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε στο ελληνικό πρόγραμμα ως χρηματοδότης- κάτι που θεωρείται πιο πιθανό από την επίσημη αποχώρησή του».

Σε περίπτωση πάντως που δεν υπάρξει πολιτική λύση τη Δευτέρα, οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Κάτι που δεδομένων των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας δεν φαίνεται να αποτελεί και ένα καταστροφικό ενδεχόμενο για την Ελλάδα, ωστόσο, η εντεινόμενη νευρικότητα των αγορών θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Οσο για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, το Eurasia Group σημειώνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επιθυμεί τη λύση ωστόσο φαίνεται να εξετάζει ένα «πακέτο» που θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Κάτι που θα συμβεί μόνο εάν ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να αποδείξει ότι έχει κερδίσει κάτι σε αντάλλαγμα. Από την άλλη πλευρά ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να πάει σε εκλογές αποχωρώντας από τις διαπραγματεύσεις και κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι συντάχθηκε με το μέρος των πιστωτών. Βέβαια αυτό θα μεγάλωνε τις απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων και των δημοσκοπήσεων και θα ήταν ενάντια στο ένστικτο επιβίωσης του Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή