Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μόνο ορισμένα σημεία στο Ελληνικό

Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μόνο ορισμένα σημεία στο Ελληνικό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημόνιο συνεργασίας πρόκειται να υπογράψουν το υπουργείο Πολιτισμού και η Lamda Development για το Ελληνικό. Στόχος είναι η διευκόλυνση της επιτήρησης του έργου από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες. Παράλληλα, η πρόθεση του ΥΠΠΟ περί ανακήρυξης του Ελληνικού ως έκτασης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δείχνει να εγκαταλείπεται.

Τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και στην εταιρεία Lamda Development αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της προχθεσινής του επίσκεψης στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Κοζάνης, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα σε παράγοντες του ΥΠΠΟ, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη και εκπροσώπους της εταιρείας με αντικείμενο την επιτήρηση των αρχαιολογικών ανασκαφών στο έργο. Στόχος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η συμφωνία να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Να σημειωθεί ότι η υπογραφή ανάλογων «μνημονίων κατανόησης» είχε προωθηθεί έπειτα από κάποιο σημείο και για άλλα μεγάλα έργα, όπως είναι οι παραχωρημένοι αυτοκινητόδρομοι.

Ο κ. Πιτσιόρλας σχολίασε και την πρόθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού να ζητήσουν να κηρυχθεί το σύνολο της έκτασης ως περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, παρά μόνο στην κήρυξη των σημείων εκείνων που χρήζουν προστασίας. Η κήρυξη μιας περιοχής ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται αυτόματα απαγορεύσεις στην αξιοποίησή της, προϋποθέτει ωστόσο ένα προστατευτέο αντικείμενο (λ.χ. ένα μνημείο, ένα σύνολο) με επίκεντρο το οποίο χαράσσεται μια ζωνοποίηση (με κλιμακούμενους πολεοδομικούς περιορισμούς) για την προστασία του. Πάντως, σύμφωνα με τον νόμο 4422/16, με τον οποίο κυρώθηκε η σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και στη Lamda Development, ορίζεται σαφώς ότι η δομήσιμη έκταση δεν μπορεί να μειωθεί περισσότερο από 3% σε οποιοδήποτε από τα δύο κομμάτια του οικοπέδου (πρώην αεροδρόμιο και παραλιακή ζώνη) με πράξεις της διοίκησης ή δικαστικές αποφάσεις ή λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων. Αν αυτό συμβεί, τότε η Lamda Development μπορεί να θεμελιώσει αίτημα αποζημίωσης.

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με την εκκρεμούσα πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης από το δασαρχείο Πειραιά, ο κ. Πιτσιόρλας εκτίμησε ότι μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία έκανε δεκτή ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, το θέμα θεωρείται λήξαν.

Στο ΤΑΙΠΕΔ ο φάκελος

Κατά τα λοιπά, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) έχει κατατεθεί από τη Lamda Development στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου κατ’ αρχάς να ελεγχθεί η πληρότητα του φακέλου. Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί αυτό το διάστημα περίπου ως «ενδιάμεσος κρίκος» (υποστηρίζοντας το υποστελεχωμένο αλλά αρμόδιο για την υπόθεση Γραφείο Ελληνικού), καθώς η οριστικοποίηση του ΣΟΑ δεν μπορεί να γίνει προτού κλείσουν τα βασικά εκκρεμή ζητήματα (πράξη χαρακτηρισμού, διατηρητέα) που μπορεί να επηρεάσουν τον σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται ότι το ΣΟΑ είναι ένα γενικής φύσης σχέδιο, που περιλαμβάνει τα όρια των ζωνών, τον καθορισμό των προς πολεοδόμηση περιοχών και την οριοθέτηση των ρεμάτων. Οι χρήσεις γης έχουν ήδη καθοριστεί με τον ν. 4062/12 (που επιτρέπει ουσιαστικά τα πάντα εκτός από βιομηχανία). Από τις εκκρεμότητες επηρεάζεται και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που συνοδεύει το ΣΟΑ και θα πρέπει να κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Τόσο το σχέδιο όσο και η ΣΜΠΕ θα εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα, άρα θα υποβληθούν για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή