Ενίσχυση ασφαλιστικού συστήματος με συνεργασία κράτους – ιδιωτών

Ενίσχυση ασφαλιστικού συστήματος με συνεργασία κράτους – ιδιωτών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της ασφάλισης, προκειμένου να ενισχυθούν τα οφέλη για τους πολίτες, επισήμανε χθες στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ, η οποία ανέδειξε νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Μαζαράκη.

Τον συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης σε σχέση με τον δημόσιο πυλώνα ασφάλισης τόνισε στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με στόχο, όπως είπε, «να ενισχυθούν οι συνταξιοδοτικές παροχές των ασφαλισμένων. Η πολιτεία πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη δυνατότητα δημιουργίας προϋποθέσεων και κινήτρων που να διευκολύνουν την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην ασφαλιστική αγορά και κυρίως πολιτικών που θα οδηγήσουν σε βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Το αίτημα της συμπληρωματικότητας, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου –ο οποίος στο νέο διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνει χρέη αντιπροέδρου– δεν έχει μέχρι σήμερα βρει ανταπόκριση από την πολιτεία, με συνέπεια να δοκιμάζονται οι αντοχές του κρατικού συστήματος, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανασφάλιστο, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο κ. Σαρρηγεωργίου υπογράμμισε τη σημασία του κλάδου ασφάλισης ως μεγάλου θεσμικού επενδυτή με τοποθετήσεις που φθάνουν τα 13 δισ. ευρώ και τα οποία θα μπορούσαν, εάν οι συνθήκες ήταν πιο ομαλές όπως σημείωσε, να στηρίξουν την ανάπτυξη στη χώρα. Το 2016 έκλεισε με άνοδο των ασφαλιστικών εργασιών κατά 4%, στα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις και εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στις ασφαλιστικές εταιρείες, δείχνουν ότι «υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν στον κλάδο».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας υπερασπίστηκε το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φέροντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που μέσω των ΣΔΙΤ έχει κάνει επενδύσεις σε έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έχει πολύ μικρή παρουσία στον τομέα.

Τον συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης επισήμανε, τέλος, και ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών στο πλαίσιο του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή