Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Ινστιτούτο

Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Ινστιτούτο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την «υπόθεση Τεό», την κακοποίηση δηλαδή από αστυνομικούς ενός 22χρονου Γάλλου στο προάστιο Aulnay-sous-Bois του Παρισιού, στις 4 Φεβρουαρίου, συσχετίζουν οι διωκτικές αρχές την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο κέντρο της Αθήνας. Αρμόδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο σοβαρός τραυματισμός του νεαρού που πυροδότησε συγκρούσεις Γάλλων αναρχικών και αστυνομίας υπήρξε η αφορμή για τη νέα καταδρομική, εμπρηστική επίθεση εναντίον στόχου γαλλικού ενδιαφέροντος. Είχε προηγηθεί η τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία τον Νοέμβριο. Το συμβάν συσχετίστηκε με την υπόθεση του Λιβανέζου Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα, ο οποίος κρατείτο σε γαλλικές φυλακές και την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης υπέγραψε η «Ομάδα Επαναστατικής Αυτοάμυνας». Το καλοκαίρι του 2016, αντίστοιχα, είχε γίνει στόχος καταδρομικής επίθεσης το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου μια ομάδα κουκουλοφόρων είχε πετάξει βόμβες μολότοφ και πέτρες στην είσοδο του ινστιτούτου, στη λεωφόρο Στρατού, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Το συμβάν είχε συνδεθεί με τα επεισόδια μεταξύ Γάλλων αστυνομικών και μεταναστών στον προσωρινό καταυλισμό (ή «ζούγκλα» όπως ονομάστηκε) του Calais.

Η πρόσφατη εμπρηστική επίθεση έγινε στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι δράστες πυρπόλησαν αρχικά δύο Ι.Χ. που βρίσκονταν σταθμευμένα στο προαύλιο της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και στη συνέχεια έσπασαν τα τζάμια γραφείων και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο κτίριο, δίχως πάντως να τα καταφέρουν. Πιο συγκεκριμένα, οι δράστες περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στο περίβολο της Αρχαιολογικής Σχολής και έβαλαν φωτιά. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στο μπροστινό τμήμα του οχήματος, ενώ οι φλόγες επεκτάθηκαν και σε δεύτερο Ι.Χ. που ήταν σταθμευμένο ακριβώς δίπλα. Στη συνέχεια, έσπασαν με σφυρί τα τζάμια της βιβλιοθήκης της Σχολής και δύο αιθουσών του Ινστιτούτου και πέταξαν μέσα μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό προσπαθώντας να βάλουν φωτιά. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε άμεσα και η πυρκαγιά κατασβέστηκε πριν πάρει διαστάσεις. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το Γαλλικό Ινστιτούτο διαθέτει αστυνομικό-σκοπό, ο οποίος όμως αντελήφθη το συμβάν όταν οι δράστες είχαν ήδη καταφέρει να διαφύγουν. Από την αυτοψία στο σημείο προκύπτει ότι οι κουκουλοφόροι μπήκαν στους χώρους της Αρχαιολογικής Σχολής από ανασφάλιστη πόρτα που «βλέπει» στην οδό Πρασσά. Πρόκειται για πεζόδρομο πίσω ακριβώς από την κεντρική είσοδο του Ινστιτούτου και μόλις μερικά μέτρα από υπό κατάληψη σχολείο που στεγάζει μετανάστες. Δηλώσεις για το συμβάν έκανε ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κ.ά. Η έρευνα ανετέθη στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή