Καμία συναίνεση στην οικονομία από Κυρ. Μητσοτάκη

Καμία συναίνεση στην οικονομία από Κυρ. Μητσοτάκη

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία συναίνεση στην οικονομία δεν προτίθεται να προσφέρει η Ν.Δ., διαμήνυσε εκ νέου ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει το «όλο» δημοσιονομικό πακέτο μέτρων. Αποκλειστικά υπεύθυνος για τo τέταρτο μνημόνιο που «έρχεται από το παράθυρο» και για την ψήφιση των μέτρων είναι ο πρωθυπουργός και η κυβερνητική του πλειοψηφία, τόνισε, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές, καθώς η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

«Το αίτημα για εκλογές είναι ένα διαρκές αίτημα, το αποσυνδέω από την αξιολόγηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνέντευξή του στον AΝΤ1 και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών για τη σκληρή γραμμή που θα εξακολουθήσει να τηρεί, παρότι ευχήθηκε να κλείσει η αξιολόγηση «μια ώρα αρχύτερα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «φέρνει τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο», καθώς τα μέτρα που προτίθεται να δεχθεί, δεσμεύουν τη χώρα και για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, χωρίς όμως πρόσθετους πόρους. Απαντώντας στις αιχμές της κυβέρνησης περί «αντιπατριωτικής συμπεριφοράς» στις επαφές που είχε πρόσφατα στο Βερολίνο, αντέστρεψε τις κατηγορίες σημειώνοντας ότι είναι οξύμωρο ο πρωθυπουργός να τον εγκαλεί, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος στήριξε την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσoτικής χαλάρωσης. «Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο», επανέλαβε επιχειρηματολογώντας εκ νέου για αίτημά του υπέρ των εκλογών, προκειμένου να αναλάβει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα μπορέσει να δώσει εγγυήσεις αξιοπιστίας και να διεκδικήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. «Τα πρόσθετα μέτρα δεν υπήρχαν στο τραπέζι πριν από έξι μήνες, οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης τα προκάλεσαν», υπογράμμισε. Παραδέχθηκε ότι κάποιες από τις απαιτήσεις των δανειστών είναι υπερβολικές, όπως «τα υψηλά πλεονάσματα για μια δεκαετία», θύμισε ωστόσο ότι ο Αλ. Τσίπρας τα δέχθηκε.

Ξεκαθάρισε ότι δυνατότητα συνεννόησης δεν υπάρχει –«ο κ. Τσίπρας τορπίλισε την όποια δυνατότητα, επενδύει συνειδητά στον διχαστικό λόγο και στις προσωπικές επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά–, ούτε όμως και το πεδίο για μια «ειλικρινή» συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει σε κυβερνητικές λύσεις τύπου «οικουμενικής». Πίσω δεν θα κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ούτε από τη δέσμευσή του για τη σύσταση Εξεταστικής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο 3ο μνημόνιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν προτίθεται να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή. Οσο για τη συναίνεση, παραδέχθηκε ότι υπάρχει στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και θύμισε ότι για το προσφυγικό «είχαμε βάλει πλάτη στην Ευρώπη». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν επιδιώκει προεκλογικές, αλλά μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς και ότι θα απευθύνει κάλεσμα σε ανθρώπους εκτός πολιτικής να συμβάλουν στην προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης. Σε αυτή την προσπάθεια, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρά. Τουλάχιστον, όχι «με την παρούσα δομή και πολιτική». Το σκεπτικό του προέδρου της Ν.Δ. είναι η συγκρότηση μιας κυβέρνησης που θα είναι «100% αφιερωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και όπου δεν θα χωράνε διαφορετικές ατζέντες».

Νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα πράξει τα αυτονόητα «σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο» σε περίπτωση που επιχειρηθεί η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των Δωδεκανήσων. Και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στην υπεράσπιση όσων προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο.

Ερώτηση 48 βουλευτών για τα δάνεια στον Καλογρίτσα

Στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας της Πειραιώς βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το σκάνδαλο που αφορά τη δανειοδότηση της εταιρείας του Χρ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής – με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η ΤτΕ στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κατόπιν των ευρημάτων που προέκυψαν από τον κοινό έλεγχο με τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚT. Το στίγμα έδωσε χθες ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Μακ. Λαζαρίδης, κάνοντας λόγο (στον ΣΚΑΪ) για «ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας». Το θέμα, εξάλλου, της ερώτησης που κατέθεσαν χθες 48 βουλευτές της Ν.Δ. προς τους Ευκλ. Τσακαλώτο, Χρ. Σπίρτζη, Στ. Κοντονή μιλάει από μόνο του: «“Ντοκουμέντα” διαπλοκής και προνομιακής δανειοδότησης του ομίλου Καλογρίτσα από την Τρ. Αττικής». Οι 48 μιλούν για «ένα πρωτοφανές πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση και φανερώνει τον τρόπο λειτουργίας του “τριγώνου της διαπλοκής” που οικοδόμησε η κυβέρνηση μέσω της Τράπεζας Αττικής, του διαγωνισμού-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες και την κατάτμηση δημοσίων έργων από τον κ. Σπίρτζη, προκειμένου να καταλήξουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μαξίμου και κουμπάρο του και οριστικό υπερθεματιστή από την επιτροπή Παππά για μία από τις τέσσερις αντισυνταγματικές άδειες». Ζητούν, δε, από τους αρμόδιους υπουργούς την κατάθεση εγγράφων που αφορούν μεταξύ άλλων, τα έργα που έχουν ανατεθεί σε τεχνικές επιχειρήσεις του κ. Καλογρίτσα από το 2015 μέχρι σήμερα, καθώς και όσα αφορούν το πώς η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού για τις άδειες κατέληξε να ανακηρύξει τον κ. Καλογρίτσα «οριστικό υπερθεματιστή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή