Επιφυλάξεις ESM για το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Επιφυλάξεις ESM για το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάσεις από το αίτημα της κυβέρνησης να ζητήσει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ύψους 3 δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κρατάει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), επιφυλασσόμενος να μελετήσει πρώτα τις ενδεχόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις του.

Το θέμα φούντωσε από προχθές, όταν έγινε γνωστό ότι το σχετικό σχέδιο παρουσίασε στους επικεφαλής των δανειστών η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ενώ το Politico ανέφερε ότι ήδη υπεβλήθη αίτημα στην Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόκειται για το ίδιο σχέδιο για το οποίο είχε ενημερώσει ατύπως η κυβέρνηση, αμέσως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ως αντιστάθμισμα στη λήψη των περιοριστικών μέτρων μετά το 2018 (αφορολόγητο, συντάξεις). Οι πληροφορίες, χθες, ανέφεραν ότι οι μισές από τις προβλεπόμενες νέες θέσεις εργασίας θα αφορούσαν προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή ουσιαστικά θέσεις στο Δημόσιο. Το γεγονός αυτό, όπως και η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει εξαίρεση της σχετικής δαπάνης από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων προκάλεσαν ερωτήματα. Επιπλέον, η προσφυγή στην Παγκόσμια Τράπεζα, που συνήθως στηρίζει αναπτυσσόμενες χώρες, αποτέλεσε σημείο προβληματισμού.

Αμεσα ενδιαφερόμενος, ο ESM, ως ο μηχανισμός που δανειοδοτεί την Ελλάδα, φαίνεται πως αντιμετωπίζει το θέμα προς το παρόν με επιφύλαξη. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση του Politico, η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τον μηχανισμό για την αίτηση στην Παγκόσμια Τράπεζα. «Επί του παρόντος αναλύουμε τις επιπτώσεις ενός τέτοιου δανείου», ανέφερε ο ίδιος, σχολιάζοντας πάντως πως, ενώ είναι συνηθισμένο για χώρες με προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να λαμβάνουν δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, καμία από τις χώρες που εντάχθηκαν σε προγράμματα του EFSF και του ESM δεν έκανε κάτι αντίστοιχο.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν το δάνειο προκαλεί σύγχυση στις διαπραγματεύσεις, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τον δημοσιονομικό «χώρο», είπε: «Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις ενός δυνητικού δανείου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα είναι σχετικό θέμα, αλλά είναι πολύ νωρίς για μια τεκμηριωμένη απάντηση πάνω σε αυτό. Πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για τον όγκο του δανείου και τους όρους του». Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρτ είπε, εξάλλου, ότι και η Κομισιόν έχει ενημερωθεί και βρίσκεται σε επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να εξετασθεί η πιθανότητα ενός δανείου στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή