Μείωση υψηλότερων συντελεστών, αφορολόγητο 5.900 ευρώ ζητούν οι θεσμοί

Μείωση υψηλότερων συντελεστών, αφορολόγητο 5.900 ευρώ ζητούν οι θεσμοί

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση των ανώτατων συντελεστών που εφαρμόζονται σήμερα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με ταυτόχρονη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.900 ευρώ ζητούν από την κυβέρνηση οι θεσμοί, κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αντιθέτως, η κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί, στην περίπτωση που οι πιστωτές της χώρας επιμείνουν στη διαμόρφωση του αφορολογήτου στις 5.900 ευρώ, τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή που ανέρχεται σήμερα στο 22% στα επίπεδα του 12%-15%, με στόχο να περιορισθούν οι επιβαρύνσεις στις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις. Ωστόσο, η άποψη που εκφράζεται από το Ταμείο είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι ομάδες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από το μέτρα βρίσκονται στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και για αυτόν τον λόγο πιέζουν προς την κατεύθυνση της μείωσης των υψηλότερων συντελεστών που αφορούν τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ζητούν να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής 45% που εφαρμόζεται στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και ο αμέσως μικρότερος 37% που εφαρμόζεται στα εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ.

Νέα κλίμακα

Πάντως, οι συζητήσεις της πρώτης εβδομάδας με τους θεσμούς δείχνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι το 2019 θα εφαρμοστεί μια νέα φορολογική κλίμακα με νέους συντελεστές και χαμηλότερο αφορολόγητο όριο.

Οπως φαίνεται μάλιστα, τα χαμηλά εισοδήματα θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους. Παρά ταύτα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα 5.000-8.000 ευρώ υποκρύπτεται μεγάλη φοροδιαφυγή. Καθώς, λοιπόν, η κυβέρνηση αδυνατεί να την εντοπίσει, οι δανειστές ζητούν την ένταξη και αυτών των φορολογουμένων στα φορολογικά βάρη.

Μάλιστα, επικαλούνται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το 53% των μισθωτών αλλά και το 85% των αγροτών δεν πληρώνουν φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Αντιθέτως, το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων πληρώνεται από το 10% των Ελλήνων φορολογουμένων που δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα.

Μαζί με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει και οι φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει. Στην περίπτωση που αποφασιστούν περικοπές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% που γίνεται κατά την παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και η περικοπή της έκπτωσης φόρου 10% στα ιατρικά έξοδα (η οποία ενεργοποιείται όταν οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος).

Στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο όριο στις 5.900-6.000 ευρώ ή διαφορετικά η έκπτωση φόρου στα επίπεδα των 1.300 ευρώ και διατηρηθεί ο πρώτος φορολογικός συντελεστής στο 22%, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και πάνω θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο εισοδήματος από 22 έως και 602 ευρώ ετησίως. Σήμερα μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο.

Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ, η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 682 ευρώ τον χρόνο.

Εναλλακτικά η κυβέρνηση, εκτός από τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή, έχει προτείνει τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου στις 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, χαμένοι θα είναι 550.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν πληρώνουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Το ύψος της επιβάρυνσης θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και τα κλιμάκια. Με βάση τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές, οι επιβαρύνσεις στην περίπτωση που μειωθεί το αφορολόγητο ξεκινούν από τα 22 ευρώ και φθάνουν τα 360 ευρώ. Συγκεκριμένα, φορολογούμενος με εισόδημα 9.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία το ποσό των 80 ευρώ. Εφόσον το αφορολόγητο όριο διαμορφωθεί στις 7.000 ευρώ, ο φόρος θα ανέλθει στα 440 ευρώ δηλαδή 360 ευρώ περισσότερα.

Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία το ποσό των 5.400 ευρώ. Με το μειωμένο αφορολόγητο ο φόρος θα φτάσει τις 5.760 ευρώ. Βέβαια, εφόσον η κλίμακα τροποποιηθεί, πιθανώς ο φορολογούμενος των 30.000 ευρώ να πληρώσει μικρότερο φόρο από ό,τι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή