Τα ανοικτά μέτωπα κυβέρνησης – πιστωτών στο ασφαλιστικό

Τα ανοικτά μέτωπα κυβέρνησης – πιστωτών στο ασφαλιστικό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη… μάχη των στοιχείων δίνουν τις τελευταίες ημέρες στο Χίλτον στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που, παράλληλα με τις λιγοστές επίσημες συναντήσεις των επικεφαλής σε υπουργεία και θεσμούς, επιδιώκουν σε τεχνικό επίπεδο να πείσουν ότι «οι αριθμοί βγαίνουν». Βέβαια, το αν τελικά θα… βγουν με μικρές ή μεγαλύτερες, εφάπαξ ή σταδιακές περικοπές συντάξεων, αυτό θα αποδειχθεί με την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Για την ώρα, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται πως έχουν τελματώσει πριν καλά καλά αρχίσουν, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να αποφύγει ή έστω να περιορίσει τις μειώσεις συντάξεων.

Εχοντας αντιστρέψει τους ρόλους σε σχέση με όλες τις συναντήσεις του παρελθόντος, στο υπουργείο Εργασίας ακολουθούν πλέον νέα «διαπραγματευτική γραμμή», σύμφωνα με την οποία η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη και δεν απαιτούνται επιπλέον περικοπές παροχών. Αν και στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – μία εκ των οποίων αφορά το ασφαλιστικό, κατά τις συναντήσεις των περασμένων ημερών δεν φάνηκε να υπάρχει συμφωνία ούτε για την αναγκαιότητα περαιτέρω μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ ούτε για το πότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι όποιες περικοπές στις «προσωπικές διαφορές» των παλαιών συνταξιούχων.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις επισήμαναν στην «Κ» ότι στόχος είναι να αποδείξει η ελληνική πλευρά πως θα μπορούσε να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη χωρίς τη μείωση συντάξεων… Αν και ο στόχος για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ χωρίς δραστικό «μαχαίρι» στις συντάξεις φαντάζει ακατόρθωτος, στο οπλοστάσιο της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως υπάρχουν κάποια «όπλα», όπως για παράδειγμα η σημαντικά υψηλές αποδόσεις του κοινού κεφαλαίου στο οποίο έχουν τοποθετηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», η απόδοση του ειδικού κεφαλαίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 3,12%, κοντά στο 3,23% του πρώτου εξαμήνου του ίδιου έτους και σημαντικά αυξημένη από τις αποδόσεις για παράδειγμα του 2014, που κινούνταν στο 1,77% και 1,07% κατά το α΄ και β΄ εξάμηνο αντίστοιχα.

Ακόμη κι αυτές βέβαια οι σημαντικές αποδόσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Απομένει συνεπώς περί το 1,4 δισ. ευρώ, που δύσκολα θα βρεθεί χωρίς περικοπή των «προσωπικών διαφορών».

Διαφωνίες «με το καλημέρα» υπάρχουν και αναφορικά με τα λεγόμενα «αντίμετρα» που προτείνονται από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και αφορούν καθαρά το υπουργείο Εργασίας. Για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που οι δανειστές εγείρουν σημαντικά προσκόμματα στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κατά το 2018, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων όπως τα οικογενειακά και τα αναπηρικά, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να ζητεί και νέα κοινωνικά επιδόματα, για νέους που πλήττονται από την ανεργία αλλά και για συνταξιούχους. Στον αντίποδα, οι δανειστές επιμένουν ότι σχεδόν το σύνολο της προνοιακής πολιτικής θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να εφαρμόζεται μέσω ΚΕΑ.

Εν τω μεταξύ, αύριο Δευτέρα αναμένεται να συνεχιστεί ο εξονυχιστικός έλεγχος για την πορεία υλοποίησης του νόμου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς να εμφανίζονται σημαντικά δυσαρεστημένοι τόσο σε σχέση με τις καθυστερήσεις στην είσπραξη των εσόδων Ιανουαρίου του ΕΦΚΑ όσο και σε σχέση με τη σημαντική ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων, μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση του δείκτη μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές έχουν εγκριθεί από τους δανειστές, η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή