Η Τουρκία ξεκινά νέες έρευνες για φυσικό αέριο

Η Τουρκία ξεκινά νέες έρευνες για φυσικό αέριο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία προχωρά σε νέο γύρο ερευνών για φυσικό αέριο στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα στα πλαίσια αυτής της απόφασης, το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά επιστρέφει στα περίχωρα της Κύπρου.

Η σχετική δήλωση έρχεται από τον γαμπρό του Τούρκου Προέδρου και Υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Άλμπαϊρακ, ο οποίος βρίσκεται στο Τέχας των ΗΠΑ και συμμετέχει στο συνέδριο IHS CERAWeek 2017, στο οποίο συζητούνται ενεργειακά ζητήματα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος. 

Η σχετική δήλωση του κ. Άλμπαϊρακ, η οποία φέρει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο έχει ως εξής: «Φέτος, στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο θα πραγματοποιήσουμε σημαντικά βήματα στο πεδίο ερευνών και εξορύξεων. Πρώτα με το καράβι σεισμικών ερευνών Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν και στην συνέχεια με το δεύτερο σκάφος μας (θα διεξάγουμε) πιο ενεργείς έρευνες δυο και τριών διαστάσεων. Μαζί με αυτές (τις έρευνες) θα ξεκινήσουμε έρευνες και στις δυο θάλασσες μας».

Επίσης, ο κ. Άλμπαϊρακ προσθέτει ότι η Τουρκία πραγματοποιεί νέα βήματα στο πεδίο της φύλαξης του φυσικού αερίου. Επίσης, πραγματοποιεί επενδύσεις για να πολλαπλασιαστούν οι πηγές του φυσικού αερίου.

«Η Τουρκία, η οποία είναι περικυκλωμένη με πηγές ενέργειας και πλούτη, με την ευθύνη που φέρει ως η πιο σταθερή και ισχυρή χώρα στην περιοχή της και τον ρόλο που διαδραματίζει στο πεδίο της ασφάλειας της παροχής ενέργειας, θα συνεχίσει την επόμενη περίοδο με αποφασιστικότητα τις εντατικοποιημένες προσπάθειες της». 

Η χρονική συγκυρία των δηλώσεων του κ. Άλμπαϊρακ διαδραματίζουν ιδιαίτερη σημασία από την σκοπιά του Κυπριακού. Επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Άλμπαϊρακ αναφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο με τον χαρακτηριστικό όρο «η θάλασσα μας» είναι ένας άλλος παράγοντας που φέρει ιδιαίτερη σημασία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή