Η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις

Η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω ρητορική κλιμάκωση αλλά και επανάληψη των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αυτήν τη φορά με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε ως απάντηση στις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Δευτέρα από τη Ρόδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των Δωδεκανήσων. Στο τουρκικό ανακοινωθέν αποδίδεται στον κ. Παυλόπουλο «έλλειψη γνώσης για θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», ενώ γίνεται παραπομπή στις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, όπου καθορίζεται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των Δωδεκανήσων. Το πλέον ανησυχητικό χωρίο της τουρκικής ανακοίνωσης αναφέρει ότι «είναι θεμελιώδες και δικαίωμα και υποχρέωση για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας για την Τουρκία να αντιταχθεί στη στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών, τα οποία συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας από την Ελλάδα». Επισημαίνεται ακόμη ότι «η Ελλάδα επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από μια φανταστική τουρκική απειλή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί, επιπλέον, την Ελλάδα ότι εγκαλεί την Τουρκία για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ενώ –όπως υποστηρίζεται– συμβαίνει το αντίθετο.

Ο κ. Παυλόπουλος είχε αναφερθεί την περασμένη Δευτέρα λεπτομερέστατα σε μια σειρά από σταθερά και διαχρονικά επιχειρήματα της ελληνικής διπλωματίας. Κατ’ αρχάς, ότι η παράγραφος 1 και άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων τονίζει ότι η κυριαρχία της Ελλάδας είναι «πλήρης». Ο κ. Παυλόπουλος είχε, επίσης, αναφερθεί στο άρθρο 14 παρ. 2 της ίδιας συνθήκης για το δικαίωμα προληπτικής άμυνας που έχει η Ελλάδα, «ιδίως μετά το 1974 και κατ’ ακολουθία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της εντεύθεν ραγδαίας και απροκάλυπτης αύξησης της επιθετικότητας της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας». Αναφέρθηκε, επίσης, στο άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ για το φυσικό δικαίωμα «της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας», προσθέτοντας, ως μόνιμη απειλή και τη χρήση του casus belli σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Εξ όσων ο κ. Παυλόπουλος είπε την περασμένη Δευτέρα, σημασία έχει και το ιστορικό πλαίσιο της Συνθήκης των Παρισίων το 1947, στην οποία η αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων προστέθηκε «ύστερα από πρόταση της τότε Σοβιετικής Ενωσης, προκειμένου αυτή να δεχθεί την παραχώρησή τους στην Ελλάδα, λόγω των τότε επιφυλάξεων της σοβιετικής πλευράς αναφορικά με τη χρησιμοποίησή τους για στρατιωτικούς λόγους από χώρα του δυτικού μπλοκ, όπως η Ελλάδα».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μία λακωνική ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις». Από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζεται απαράδεκτη και γεμάτη από «ανυπόστατους ισχυρισμούς, που αποδεικνύουν εκνευρισμό και πρόθεση δημιουργίας έντασης». Ως κινούμενη «εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου» χαρακτήρισε την ανακοίνωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος. Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ βρέθηκε στα Κατεχόμενα, από όπου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σημειώνεται ότι η Τουρκία θα πραγματοποιήσει ναυτική εκπαίδευση σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου (εντός τουρκικών και διεθνών υδάτων) από τις 10 έως και τις 17 Μαρτίου (NAVTEX 292/17). Τέλος, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανήγγειλε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» θα διεξαγάγει έρευνες για φυσικό αέριο στην Ανατ. Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή