Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο

Εμμεσοι φόροι και κακοκαιρία ενίσχυσαν τον πληθωρισμό στο 1,3% τον Φεβρουάριο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθωρισμό για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η ελληνική οικονομία, μετά τη μακρά περίοδο αρνητικού πληθωρισμού, με τις τιμές να «φουσκώνουν» από την αύξηση έμμεσων φόρων και τελών, αλλά και λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2017 με αύξηση 1,3%. Η μεγαλύτερη αύξηση σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017 καταγράφεται στην τιμή του φυσικού αερίου. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στο αυξημένο ενεργειακό κόστος που πλήρωσε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) για την εισαγωγή στην Ελλάδα πρόσθετων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να μην ξεμείνουμε από ρεύμα. Το κόστος αυτό πέρασε στις Εταιρείες Παροχής Αερίου και με τη σειρά τους αυτές το μετακύλισαν στους καταναλωτές. Εντύπωση προκαλεί και η νέα αύξηση της τιμής του καφέ, κατά 7,4% τον Φεβρουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017. Είχε προηγηθεί, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση της τιμής του καφέ κατά 5,4% τον Ιανουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2017 επιβλήθηκε στον καφέ ειδικός φόρος κατανάλωσης από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό.

Σε ετήσια βάση παρατηρούνται αυξήσεις στις ακόλουθες ομάδες αγαθών – υπηρεσιών:

• Κατά 1,4% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω αύξησης των τιμών σε νωπά φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες και στον καφέ.

• Κατά 2,4% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός». Τον Ιούνιο του 2016 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στην μπίρα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 αυξήθηκε ο πάγιος φόρος κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό και επιβλήθηκε ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

• Κατά 4,1% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο. Τον Οκτώβριο του 2016 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και έχουν αυξηθεί και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

• Κατά 7,1% στην ομάδα «Μεταφορές» λόγω αύξησης των τιμών σε καύσιμα, λιπαντικά, αεροπορικά εισιτήρια. Από την 1η Iανουαρίου 2017 αυξήθηκε ο ΕΦΚ στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και στο υγραέριο κίνησης.

• Κατά 2,1% στην ομάδα «Επικοινωνίες». Από 1/1/2017 επιβλήθηκε τέλος 5% επί των λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας.

• Κατά 1,6% στην ομάδα «Ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή