Τους έβγαλαν από την κατάληψη, αλλά κατέληξαν σε κατειλημμένο χώρο

Τους έβγαλαν από την κατάληψη, αλλά κατέληξαν σε κατειλημμένο χώρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας λεωφορείο της αστυνομίας αποβίβασε στην Ομόνοια οικογένειες προσφύγων. Προέρχονταν όλοι από το κατειλημμένο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4, που αρκετές ώρες νωρίτερα είχε εκκενωθεί από τις Αρχές. Υποτίθεται ότι όλοι θα μεταφέρονταν σε επίσημους χώρους στέγασης. Αλλωστε, και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε δηλώσει ότι «έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είναι σε οργανωμένους χώρους». Φορτωμένοι με τα υπάρχοντά τους, αρκετοί Σύροι γονείς με τα παιδιά τους μοιράστηκαν τελικά σε καταλήψεις της Αθήνας και όχι σε κάποια δομή φιλοξενίας της πολιτείας.

Συνολικά 127 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση, ξημερώματα Δευτέρας, στο κτίριο της οδού Αλκιβιάδου 4. Διέμεναν εκεί από τις αρχές Φεβρουαρίου. Ολοι μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής. Εκεί διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι είχαν ήδη υποβάλει αιτήματα χορήγησης πολιτικού ασύλου και έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι, ενώ τρεις οικογένειες δεν είχαν κάποιο στοιχείο καταγραφής στην Ελλάδα. Ακολούθως, στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ανέλαβαν να βρουν διαθέσιμες θέσεις σε κάποια δομή φιλοξενίας.

Οπως εξηγεί στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 30 άτομα οδηγήθηκαν στην επίσημη δομή του Σκαραμαγκά. Ηταν οι μόνοι που δέχτηκαν να πάνε σε επίσημη δομή. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι θα φιλοξενηθούν αλλού, δήλωσαν όπως τους ζητήθηκε διευθύνσεις διαμονής και οδηγήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Οπως φάνηκε, όμως, δεν αντιστοιχούσαν όλες οι διευθύνσεις σε πραγματικό τόπο διαμονής, καθώς κάποιες οικογένειες δεν είχαν πού να μείνουν. Στην Ομόνοια τους περίμεναν εθελοντές από την κατάληψη του πρώην ξενοδοχείου City Plaza, όπου ήδη φιλοξενούνται εδώ και καιρό δεκάδες άλλοι πρόσφυγες.

«Σπεύσαμε για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε για να μη μείνουν οι άνθρωποι νυχτιάτικα στον δρόμο, δεν γινόταν να τους αφήσουμε εκεί», λέει στην «Κ» ο Νασίμ Λομανί, ένα από τα μέλη της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες». Τελικά, όπως λέει ο κ. Λομανί, παρά τον κορεσμένο χώρο στο παλιό ξενοδοχείο, τουλάχιστον 16 άτομα από την κατάληψη της οδού Αλκιβιάδου εγκαταστάθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο City Plaza. Αντίστοιχα άλλες οικογένειες κατέληξαν σε παρόμοιους κατειλημμένους χώρους, σε άλλα σημεία της Αθήνας. Απομένει να λυθεί το ζήτημα της στέγασης των τριών οικογενειών των οποίων ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία καταγραφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή