Νομοσχέδιο για ψυχική υγεία με τροπολογίες για συντάξεις και προσφυγικό, πυροδοτεί ένταση στο Κοινοβούλιο

Νομοσχέδιο για ψυχική υγεία με τροπολογίες για συντάξεις και προσφυγικό, πυροδοτεί ένταση στο Κοινοβούλιο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα μεγάλης έντασης άρχισε νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση ενός νομοσχεδίου που εκ του τίτλου του και μόνο παραπέμπει στον κύκλο των σημαντικότερων νομοθετημάτων σε μια σύγχρονη κοινωνία: πρόκειται για το σχέδιο νόμου σχετικά με την «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις».

Η ένταση προκλήθηκε εξαιτίας της διάχυτης άγνοιας περί τον προγραμματισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, μια και ουδείς εξ αρχής ήταν σε θέση να γνωρίζει εάν η ολοκλήρωσή της -και συνεπώς η ψήφιση του νομοσχεδίου- θα γίνει σε μία ημέρα, δηλαδή απόψε, ή αν θα υπάρξει αύριο Πέμπτη και δεύτερη συνεδρίαση.

Η προεδρεύουσα της συνεδρίασης Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, με αφορμή σχετική επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Α.Λοβέρδου απέφυγε να δώσει απάντηση για την διάρκεια της διαδικασίας, υποστηρίζοντας πως όλα επρόκειτο να εξαρτηθούν από την προθυμία των βουλευτών να λάβουν το λόγο, δηλαδή από τον αριθμό των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας που θα εγγράφονταν στον κατάλογο των ομιλητών. Ακόμα και όταν, όμως, έγινε γνωστός ο αριθμός αυτός -ανακοινώθηκε πως 25 βουλευτές ζήτησαν να μιλήσουν- τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν ανακοινώθηκε άμεσα.

Η αποσαφήνιση του θέματος αυτού δεν είχε μόνο διαδικαστικό χαρακτήρα, αλλά και ουσιαστικό -σύμφωνα με τους αντιδρώντες/διαμαρτυρομένους, καθώς έπρεπε κυρίως οι εισηγητές να προγραμματίσουν το περιεχόμενο της αρχικής τοποθέτηςής τους: αν, δηλαδή, θα μιλούσαν μόνο επί της αρχής του νομοσχεδίου, ή και επί των άρθρων, ή και επί των τροπολογιών.

Σημειώνεται εδώ ότι το εν λόγω νομοθέτημα εμπεριέχει 95 άρθρα, ενώ υπάρχουν και δέκα υπουργικές τροπολογίες. Ορισμένες εξ αυτών, μάλιστα, όχι μόνον είναι αρμοδιότητας Υπουργείων άλλων από το Υγείας που είναι και το επισπεύδον για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και σοβαρότατου περιεχομένου, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εκείνες οι οποίες αφορούν τις νέες συντάξεις και την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικών με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, οι άσχετες με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τροπολογίες αφορούν:

Πρώτον, «ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ».

Δεύτερον, «ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν στη συμπλήρωση – τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016 που αφορούν στον επανακαθορισμό του τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ανταποδοτικού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και στρατιωτικών, καθώς και ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα».

Τρίτον, την «τεχνική συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης».

Τέταρτον, την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του ν. 4375/2016, σχετικά με θέματα της Αρχής Προσφύγων του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Πέμπτον, την «διαχείριση πόρων Δημόσιας Αρχής Λιμένων».

Καθώς, τέλος, είναι γνωστή η τακτική ειδικά της σημερινής συγκυβέρνησης, ουδείς γνώρισε κατά τις πρώτες ώρες της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αν ως την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου θα κατατεθούν ή όχι και άλλες τροπολογίες «της τελευταίας στιγμής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή