Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Μαρτίου 2017, ακριβώς 77 χρόνια μετά την παρθενική του πτήση, το Breitling DC-3 απογειώθηκε για ένα μεγάλο ταξίδι που θα διαρκέσει έξι ολόκληρους μήνες, από το Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο, και θα κάνει τον γύρο του κόσμου. Αυτό θα είναι το πιο πρόσφατο επίτευγμα ενός αεροσκάφους που έχει γράψει τη δική του ιστορία στον κόσμο της αεροπορίας. Μαζί του θα ταξιδέψουν και 500 αριθμημένα αντίτυπα του συλλεκτικού Navitimer Breitling DC-3, ενός ρολογιού που επίσης έχει αφήσει ιστορία στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Ας γνωρίσουμε λίγο περισσότερο το αεροσκάφος και το ρολόι…

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-1

To αεροσκάφος

Το πρώτο ελικοφόρο Douglas DC-3 με δύο κινητήρες και σταθερή πτέρυγα έκανε την παρθενική του πτήση το 1935. Την ίδια εποχή η Breitling έβγαζε σε παραγωγή τους πρώτους της χρονογράφους για τα κόκπιτ εμπορικών και στρατιωτικών αεροσκαφών. Το Douglas DC-3 θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αεροσκάφη όλων των εποχών γιατί έφερε επανάσταση στις αεροπορικές μεταφορές τις δεκαετίες του 1939 και 1949 με την ταχύτητα και την εμβέλειά του και επηρέασε καταλυτικά την αεροπορική βιομηχανία ενώ είχε ενεργό συμμετοχή στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο μεταφέροντας στρατιώτες –ειδικά η έκδοση «Dacota».

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-2

Με τέτοια αεροσκάφη χιλιάδες αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στις ακτές της Νορμανδίας τον Ιούνιο του 1944, συμβάλλοντας στη νίκη των Συμμαχικών δυνάμεων και στο τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ μάλιστα απέτισε φόρο τιμής χαρακτηρίζοντας αυτά τα αεροσκάφη έναν από τους τέσσερις πυλώνες της νίκης στην Αφρική και στην Ευρώπη. Μεταπολεμικά τα DC-3 επανήλθαν στις εμπορικές πτήσεις.

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-3

Παρόλο που η παραγωγή τους σταμάτησε το 1942, παρέμειναν στην ενεργό δράση μέχρι τη δεκαετία του 1970, καθώς δεν υπήρχε ικανός ανταγωνισμός. Μία συνήθης ρήση εκείνη την εποχή μεταξύ των πιλότων ήταν ότι το μόνο αεροπλάνο που ήταν ικανό να αντικαταστήσει ένα DC-3 ήταν ένα άλλο DC-3! Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1935 έως το 1945 κατασκευάστηκαν συνολικά 16.079 αεροσκάφη DC-3 σε τρεις χώρες (τα 10.079 στις ΗΠΑ, 4.377 στη Ρωσία και 486 στην Ιαπωνία). Σήμερα πετούν λιγότερα από 150 τέτοια αεροσκάφη σε διάφορα μέρη του κόσμου. 15 από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη και εκτελούν κυρίως ιστορικές πτήσεις, όπως το Breitling DC-3.

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-4

Το αεροσκάφος Douglas DC-3 που σήμερα πετάει με τα χρώματα της Breitling πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαρτίου 1940. Τρεις μέρες αργότερα παραδόθηκε στην εταιρεία American Airlines και ξεκίνησε τις εμπορικές του πτήσεις με το προσωνύμιο «Flagship Cleveland». Από το 1942 έως το 1944 επιτάχθηκε από τον αμερικανικό στρατό για τη μεταφορά προσωπικού και μετά τον πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από διάφορες αεροπορικές εταιρείες της Βορείου Αμερικής. Το 2008 αγοράστηκε από τον πιλότο Φρανσίσκο Αγκούλο και μία ομάδα φίλων του και με την υποστήριξη της Breitling ανακατασκευάστηκε ώστε να είναι σε άριστη πτητική κατάσταση. Από τότε λαμβάνει συχνά μέρος σε αεροναυτικές επιδείξεις και events της Breitling.

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-5

Το ταξίδι

Το 2017 η Breitling αποφάσισε να στείλει το DC-3 της σε παγκόσμια περιοδεία, η οποία θα διανθίζεται με διάφορα events και συμμετοχή σε αεροπορικές επιδείξεις σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Το Breitling DC-3 μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 επιβάτες και τρία άτομα πλήρωμα. Έχει 74.500 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του, πετά συνήθως σε χαμηλό ύψος μέχρι 4.800 μέτρα (16.000 πόδια), με σταθερή ταχύτητα 250 χλμ./ώρα και μπορεί να προσγειωθεί στα περισσότερα αεροδρόμια, είτε σε σκληρό έδαφος είτε σε γρασίδι. Με κατανάλωση καυσίμου 380 λίτρα/ώρα και δυνατότητα πτήσης έως 8 ώρες, χρειάστηκε ειδική αναπροσαρμογή στο εσωτερικό του, ώστε να μπορεί να μεταφέρει επιπλέον καύσιμα προκειμένου να καλύψει κάποιες μεγάλες αποστάσεις από σταθμό σε σταθμό, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας του. Η κόπωση των πιλότων αποτελεί βασικό πρόβλημα σε αυτό το ταξίδι, λόγω των πυκνών, συχνά καθημερινών πτήσεων, των σκληρών συνθηκών πτήσης –το DC-3 δεν έχει αυτόματο πιλότο και αρκετές από τις ανέσεις των σύγχρονων αεροπλάνων– και της έλλειψης ύπνου –η δουλειά δεν τελειώνει όταν προσγειωθεί το αεροσκάφος, ακολουθεί η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, η παρουσίαση σε δημοσιογράφους σε κάθε σταθμό της περιοδείας αλλά και οι αεροπορικές επιδείξεις σε αρκετούς από τους προορισμούς του DC-3. Αυτός ο γύρος του κόσμου αποτελεί πρόκληση και δοκιμασία τόσο για το γηραιό DC-3 όσο και για τους ανθρώπους που πετούν μαζί του.

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-6

Με πιλότο τον Φρανσίσκο Αγκούλο, το «Breitling DC-3 World Tour» ξεκίνησε επισήμως στη Γενεύη στις 9 Μαρτίου, πέρασε από το Ζάγκρεμπ, σταμάτησε στην Ελλάδα στις 12 Μαρτίου και συνέχισε την επομένη το ταξίδι του με πρώτη στάση το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Επόμενοι σταθμοί, το Αμάν, οι χώρες του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κατάρ, Ντουμπάι), το Πακιστάν, η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Τον Απρίλιο θα βρίσκεται στην Νοτιοανατολική Ασία με στάσεις στην Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Κίνα, Ταϊβάν και Ιαπωνία. Εκεί θα παραμείνει περίπου έναν μήνα συμμετέχοντας σε διάφορες αεροπορικές επιδείξεις και εν συνεχεία θα ξεκινήσει για τις ΗΠΑ, όπου το καλοκαίρι θα κάνει μία μεγάλη περιοδεία σε διάφορες πολιτείες, από την Αλάσκα μέχρι τη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη. Κατόπιν θα περάσει από τον Καναδά, τη Γροιλανδία, την Ισλανδία, θα σταματήσει σε διάφορα μέρη της Βρετανίας, στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη, στη Βιέννη, στο Μιλάνο για να καταλήξει στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε, τη Γενεύη, τον Σεπτέμβριο.

Το ρολόι

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-7

Το Navitimer Breitling DC-3 σε limited edition 500 κομματιών είναι ένας συλλεκτικός  χρονογράφος που όμως κουβαλά και τη δική του ιστορία. Και τα 500 αριθμημένα αντίτυπα ταξιδεύουν μαζί με το Breitling DC-3 σε όλο τον κόσμο, θα βγουν προς πώληση το φθινόπωρο κα θα συνοδεύονται από ειδικό πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον κυβερνήτη του αεροσκάφους. Εξυπακούεται ότι και οι δύο πιλότοι φορούν στον καρπό τους από ένα αντίτυπο του συλλεκτικού χρονογράφου. Και ποιο μοντέλο της Breitling θα άρμοζε καλύτερα στην περίσταση από το θρυλικό Navitimer, ένα ρολόι που φτιάχτηκε το 1952 ειδικά τους ιπταμένους.

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-8

Ο περίφημος λογαριθμικός του κανόνας βοηθά στον υπολογισμό κάθε μέτρησης που σχετίζεται με την αεροπλοΐα. Η σύγχρονη εκδοχή του έχει κάσα 46 mm και στο εσωτερικό της κρύβει τον αυτόματο Manufacture Breitling Caliber 01, ο οποίος φέρει επίσημη πιστοποίηση χρονομέτρου από το COSC.

Ο γύρος του κόσμου με το Navitimer Breitling DC-3 Limited Edition-9

Η πλάτη της κάσας φέρει χαραγμένο το λογότυπο του Breitling DC-3 World Tour.

Αξίζει να δείτε και το σχετικό video:

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Χρονοελλάς (τηλ.: 210-3638286)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή