Απλήρωτοι φόροι 1,63 δισ. τον Ιανουάριο

Απλήρωτοι φόροι 1,63 δισ. τον Ιανουάριο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν κατάφεραν τον πρώτο μήνα του έτους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Ιανουάριο, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν φόρους και άλλες υποχρεώσεις προς το ελληνικό Δημόσιο ύψους 1,63 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια και δείχνει ότι χρόνο με τον χρόνο ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν, εξαιτίας των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά και αυτών που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά το 2017.

Το προαναφερθέν ποσό είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία.

Την ίδια στιγμή, τα δημόσια έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους δείχνουν να χάνουν τη δυναμική που είχαν αποκτήσει το 2016, εξέλιξη που πιθανόν να σχετίζεται με τη ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εάν μάλιστα δεν υπήρχε η υπεραπόδοση του μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα παρουσίαζαν μείωση το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Ενδεχομένως τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν (τόσο τα έσοδα όσο και οι ληξιπρόθεσμες) να αποτελούν το πρώτο καμπανάκι για την κυβέρνηση για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών καθώς θα πρέπει να επιτευχθούν το τρέχον έτος υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την πορεία των δημοσίων εσόδων και την κατανάλωση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο το 2017 εξαιτίας όχι μόνο των νέων αυξημένων φόρων αλλά και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Ενας στους δύο φορολογουμένους, ή 4.173.206, έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.

2. Για 851.818 οφειλέτες έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

3. Με κατασχέσεις απειλούνται ακόμη 1.672.500 οφειλέτες.

Από τα νέα χρέη ύψους 1,63 δισ ευρώ, η εφορία έχει εισπράξει 48 εκατ. ευρώ δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 91,77 δισ. ευρώ οι εισπράξεις ανέρχονται κατά τον πρώτο μήνα του έτους σε 332 εκατ. ευρώ.

4. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν πριν από το 2017, διαμορφώθηκαν στα 91,77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:

• Περισσότερα από 9, δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινή ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις.

• Περίπου 13 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο.

• Περισσότερα από 69,5 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

• Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από εταιρείες «μαϊμού» και πλασματικούς ΑΦΜ.

Ταυτόχρονα, αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, κινδυνεύουν να βρεθούν 2.473 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν το προηγούμενο έτος να χρωστούν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 3,799 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

5. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των οφειλών προς την εφορία το 40% είναι πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και φοροδιαφυγή και μόλις το 44% αφορά άμεσους και έμμεσους φόρους. Αυτό που εκτιμούν στελέχη μεγάλων ελεγκτικών οίκων είναι ότι το 2017 τα χρέη τόσο προς τα Ταμεία όσο και προς την εφορία θα αυξηθούν περαιτέρω, ξεπερνώντας μάλιστα τον περυσινό μέσο όρο που ήταν 1 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή