ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντονο το αεροπορικό παρασκήνιο πίσω από μια «γραμμή» των Emirates

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι φέρνει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ένα βήμα πιο κοντά στον πολυπόθητο στόχο να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Αθήνας, κάποια στιγμή, σε κόμβο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στοίχημα ετών για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), το οποίο προκάλεσε σχετική αναστάτωση στην αμερικανική αεροπορική αγορά, αποτελεί η έναρξη της απευθείας σύνδεσης Αθήνας - Νέας Υόρκης, σε ετήσια βάση. Η παρθενική πτήση του εν λόγω δρομολογίου της Emirates πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα και ήρθε να συμπληρώσει ένα κενό πέντε ετών.

Η νέα πτήση προκάλεσε χαμόγελα στην Αθήνα και ιδιαίτερα στον ΔΑΑ, ο οποίος επιχειρούσε, από το 2012 (οπότε και διεκόπη η σύνδεση), να επαναφέρει το δρομολόγιο. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα εκτιμάται ότι φέρνει το «Ελ. Βενιζέλος» ένα βήμα πιο κοντά στο πολυπόθητο στόχο να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Αθήνας σε κόμβο. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες από την άλλη φαίνεται ότι θορυβήθηκαν, παρά το γεγονός ότι ορισμένες εξ αυτών προσφέρουν συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε εποχική όμως βάση.

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του δρομολογίου της Emirates, 25 μέλη του Κογκρέσου από τις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ ζήτησαν από τον πρόεδρο Τραμπ να αποτρέψει την αεροπορική εταιρεία από το να ξεκινήσει τις προγραμματισμένες πτήσεις εντός του Μαρτίου. Υποστήριξαν ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς η Emirates και άλλες εταιρείες του Κόλπου λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις σε αντίθεση με τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή δυσαρεστημένες εμφανίστηκαν από την έναρξη της πτήσης και οι αεροπορικές εταιρείες American, Delta Air Lines και United Airlines, με δεδομένο ότι ορισμένες πραγματοποιούν εποχικά (θερινή περίοδο) συνδέσεις μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ. Η Emirates έσπευσε, με ανακοίνωσή της, να διαβεβαιώσει ότι θα ξεκινήσει κανονικά τα δρομολόγιά της, όπως κι έγινε. «Εχουμε όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, η νέα σύνδεση απολαμβάνει την αποδοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, ενώ είναι βασισμένη στις απαιτήσεις των ταξιδιωτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Χούμπερτ Φραχ, περιφερειακός αντιπρόεδρος Εμπορικών Λειτουργιών της Emirates στο δυτικό ημισφαίριο. Κύκλοι της αεροπορικής αγοράς τονίζουν πως η Emirates έχει ακόμη έναν μεγάλο σύμμαχο επί αμερικανικού εδάφους και αυτός δεν είναι άλλος από την Boeing. Η Emirates αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της Boeing, καθώς χρησιμοποιεί τον μεγαλύτερο στόλο Boeing 777-300ER.

«Η σύνδεση του “Ελ. Βενιζέλος” με το αεροδρόμιο “Newark” ήρθε να καλύψει ένα κενό στην αγορά. Πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία είχε παραμεληθεί», εξήγησε ο κ. Φραχ. Το αεροδρόμιο μάλιστα του Newark, που βρίσκεται στο Νιου Τζέρσεϊ, φαίνεται ότι προσελκύει το ενδιαφέρον, πέραν της ελληνικής παροικίας στις ΗΠΑ και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς φιλοξενεί φαρμακευτικές εταιρείες, υποστηρίζει ο κ. Φραχ. Η Emirates μάλιστα εκτιμά ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς της Ινδίας, ενώ βαρύτητα δίνεται και στους επιβάτες της κρουαζιέρας. «Η σύνδεση Αθήνας - Νέας Υόρκης αναμένεται να προσελκύσει και αρκετούς επιβάτες με προορισμό το Βελιγράδι, τη Σόφια, τα Τίρανα και το Κάιρο», εκτιμά ο κ. Φραχ. Μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ταξιδεύουν πάνω από 700.000 επιβάτες ετησίως, εκ των οποίων το 50% μέσω ενδιάμεσων κόμβων. Μόνο η βαλκανική αγορά υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί 300.000 επιβάτες ετησίως.

Δεύτερη σύνδεση

Την πεποίθηση ότι η πτήση θα μετατρέψει το «Ελ. Βενιζέλος» σε κόμβο εξέφρασε εκτός από τον γενικό διευθυντή του ΔΑΑ Γιάννη Παράσχη και ο κ. Φραχ, ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η εταιρεία έλαβε την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στο μεταξύ πέραν της πτήσης, που θα καταλήγει στη Νέα Υόρκη και θα ξεκινάει από το Ντουμπάι με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, η Emirates προγραμματίζει δεύτερη ημερήσια σύνδεση του Ντουμπάι με την Αθήνα, από την 1η Μαΐου.

Το γεγονός προκαλεί χαμόγελα στον ΔΑΑ, καθώς επιδεικνύει έντονη κινητικότητα όσον αφορά την αγορά των μακρινών προορισμών. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η έναρξη πτήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από τη χαμηλού κόστους Scoot, θυγατρική της Singapore Airlines, που θα εκτελεί τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Αθήνας και Σιγκαπούρης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ