60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969

4' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιορτάζοντας τις έξι δεκαετίες του εμβληματικού χρονογράφου Speedmaster η Omega παρουσιάζει τα 60 σημαντικότερα μοντέλα, από το 1957 μέχρι σήμερα. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και κάποια χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό. Κάποια είναι συλλεκτικά και σπάνια, άλλα αποτελούσαν παγκόσμια πρωτοτυπία ή εισήγαγαν κάποια τεχνολογική ή σχεδιαστική καινοτομία, όλα όμως αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία ενός από τα διασημότερα ρολόγια όλων των εποχών. Κάθε εβδομάδα –και για έξι εβδομάδες– θα σας παρουσιάζουμε και μία δεκαετία, συνεπώς μείνετε συντονισμένοι…

1957 «BROAD ARROW»: Το πρώτο Speedmaster

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-1

Αυτό είναι το πρώτο μοντέλο της θρυλικής οικογένειας. Ονομάζεται «Broad Arrow» λόγω του χαρακτηριστικά μεγάλου ωροδείκτη σε σχήμα βέλους. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι μόνο το πρώτο Speedmaster, αλλά και ο πρώτος χρονογράφος χειρός στον κόσμο με την ταχυμετρική κλίμακα στη στεφάνη –αντί του καντράν– μία σχεδιαστική καινοτομία που αποδείχθηκε ιδιαιτέρως πρακτική για τους οδηγούς αγωνιστικών αυτοκινήτων. Πιθανώς είναι το Speedmaster με την μεγαλύτερη αξία καθώς σηματοδότησε την αρχή ενός πολύ ξεχωριστού ταξιδιού.

1959 ΤΟ ΠΡΩΤΟ OMEGA ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Το ρολόι του Walter Schirra

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-2

Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί τη δεύτερη εκδοχή του Speedmaster, και διέφερε από το πρωτότυπο «Broad Arrow» χάρη στη μαύρη αλουμινένια στεφάνη, τον σχήματος lollipop δείκτη των δευτερολέπτων στα μοντέλα που αφορούσαν την πολεμική αεροπορία–, και τους δείκτες ώρας και λεπτών τύπου «Άλφα». Το μοντέλο ήταν το πρώτο Omega που φορέθηκε στο διάστημα. Στις 3 Οκτωβρίου του 1962, στην αποστολή Sigma 7 του προγράμματος Mercury ο αστροναύτης Walter Schirra, φορούσε το προσωπικό του ρολόι, που ήταν ένα Omega Speedmaster. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά το ταξίδι του Speedmaster στον κόσμο του διαστήματος.

1963 ΤΡΙΤΗ ΓΕΝΙΑ SPEEDMASTER: Δοκιμασμένο και πιστοποιημένο από τη NASA

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-3

Το συγκεκριμένο Speedmaster ήταν το πρώτο ρολόι που πέρασε τις αυστηρές δοκιμές της NASA αποκτώντας πιστοποίηση για διαστημικές αποστολές. Αρκετές εταιρείες υπέβαλαν ρολόγια τους στις δοκιμές αυτές, αλλά μόνο το Speedmaster βγήκε αλώβητο και λειτουργικό. Το ρολόι μετατράπηκε σε θρύλο όταν φορέθηκε στις αποστολές για τα προγράμματα Gemini και Apollo, υπηρετώντας τους αστροναύτες μέσω της υπέρτατης ακρίβειας και αξιοπιστίας του. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο μοντέλο που έλαβε πιστοποίηση ήταν και ένα από τα τελευταία που φορέθηκαν στη Σελήνη, το 1972.

1964 A.C.P: Παραδόθηκε στο «Automovil Club Peruano»

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-4

Πιστό στις αγωνιστικές ρίζες των Speedmaster, αυτό το σπάνιο μοντέλο κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας του Αυτοκινητιστικό Κλαμπ «Automovil Club Peruano», που είχε ως έδρα τη Λίμα, στο Περού. Η ταχυμετρική κλίμακα στη στεφάνη ήταν ιδανική για τη μέτρηση της ταχύτητας στην πίστα, γεγονός που έκανε το Speedmaster εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή στον κόσμο του αυτοκινήτου. Επειδή παραγγέλθηκαν μόνο 50 κομμάτια, πρόκειται για ένα σπανιότατο ρολόι, το οποίο διακρίνεται από τα αρχικά A.C.P στο καντράν.

1965 MOONWATCH: Το Πρώτο Ρολόι που φορέθηκε στη Σελήνη

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-5

Όταν οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin πάτησαν το πόδι τους στην επιφάνεια της Σελήνης το 1969, το μοντέλο Speedmaster έγινε το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στο φεγγάρι. Μάλιστα έκτοτε αποτελεί το ρολόι που συμμετείχε στις περισσότερες διαστημικές αποστολές στη Σελήνη. Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό του, ήταν το πρώτο Speedmaster που έφερε ασύμμετρη κάσα, προκειμένου να παρέχει επιπλέον προστασία στην κορόνα και στα κουμπιά του χρονογράφου. Επίσης είναι η πρώτη φορά που τυπώθηκε στο καντράν η λέξη «Professional».

1968 MOONWATCH: Ο άμεσος πρόγονος του σύγχρονου Moonwatch

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-6

Κυκλοφόρησε το 1968 με έναν νέο μηχανισμό, τον Calibre 861, και αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Speedmaster. Όχι μόνο επειδή ο νέος μηχανισμός τού παρείχε επιπλέον καινοτομία, αλλά επειδή ήταν και το πρώτο Speedmaster, από το 1970 και μετά, που έφερε τις διάσημες φράσεις: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ NASA ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ» καθώς και «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΟΛΟΙ ΠΟΥ ΦΟΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ».

1968 RACING DIAL: Eνισχυμένη αναγνωσιμότητα

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-7

H προέλευση του σπάνιου μοντέλου με αγωνιστικό καντράν (Racing Dial) καλύπτεται από μυστήριο, αλλά είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι δίχρωμες ενδείξεις των λεπτών όπως και οι δείκτες και το λογότυπο σε πορτοκαλί χρώμα δημιουργήθηκαν ώστε να γίνει ο χρονογράφος πιο ευανάγνωστος. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτέλεσε την έμπνευση για πολλές μεταγενέστερες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης και της περιορισμένης σειράς που κυκλοφόρησε το 2004 για την αγορά της Ιαπωνίας.

1968 ULTRAMAN: Πρωταγωνίστησε στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-8

Έχοντας εμφανιστεί στην Ιαπωνική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας «The Return of Ultraman» του 1971, αυτό το σπάνιο μοντέλο ξεχωρίζει κυρίως χάρη στον πορτοκαλί δευτερολεπτοδείκτη του. Ο δημιουργός της σειράς Eiji Tsuburaya, συνήθιζε να συμπεριλαμβάνει ενδιαφέροντα ρολόγια στις παραγωγές του, και το συγκεκριμένο, πολύ ασυνήθιστο Speedmaster δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι άγνωστο πόσα αυθεντικά κομμάτια διασώζονται ακόμη.

1969 ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ: Για τα επιτεύγματα της OMEGA στο διάστημα

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-9

Αυτό ήταν και το πρώτο Speedmaster από χρυσό 18Κ, φτιαγμένο σε αριθμημένη, συλλεκτική έκδοση με σπάνια στεφάνη χρώματος μπορντό. Τα πρώτα ρολόγια της σειράς δόθηκαν ως δώρο σε 19 αστροναύτες σε επίσημο εορταστικό δείπνο στο Χιούστον του Τέξας στις 25 Νοεμβρίου του 1969 για τον εορτασμό της προσελήνωσης του Apollo 11. Τρία ρολόγια δόθηκαν μετά θάνατον και στο τριμελές πλήρωμα του Apollo Ι: Virgil Grissom, Ed White και Roger Chaffee.

1969 MARK II: Πρώτος επανασχεδιασμός

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-10

Το αεροδυναμικό Speedmaster Mark II σηματοδότησε τον πρώτο επανασχεδιασμό του δημοφιλούς χρονογράφου της OMEGA. Φτιαγμένο το 1969, επέκτεινε τη σειρά του Speedmaster με ένα νέο σχέδιο το οποίο διατίθετο σε έκδοση από ατσάλι, χρυσό 18Κ καθώς και σε εκδόσεις από επίχρυσο ατσάλι με διάφορους συνδυασμούς καντράν και κλιμάκων μέτρησης. Το Mark II, με κάσα σε σχήμα «βαρελιού» (tonneau) και βελτιωμένο ευανάγνωστο καντράν, ήταν και το πρώτο Speedmaster που δεν χρησιμοποιούσε ακρυλικό κρύσταλλο hesalite. 

1969 ALASKA Ι (ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ):  Ειδικά φτιαγμένο για τη NASA

60 χρόνια OMEGA Speedmaster – Μέρος 1ο: 1957-1969-11

«Alaska» ήταν η κωδική ονομασία που επέλεξε η OMEGA για οτιδήποτε αφορούσε τη NASA και πάντα θεωρείτο άκρως απόρρητο. Για να καλύψει τις ανάγκες των ακραίων μεταβολών θερμοκρασίας στο διάστημα, το πρωτότυπο «Alaska Ι» έφερε μια αποσπώμενη εξωτερική κάσα από ανοδιωμένο αλουμίνιο, ένα είδος «θερμικής ασπίδας», καθώς και μια εσωτερική κάσα από καθαρό τιτάνιο –είναι το πρώτο ρολόι στον κόσμο με κάσα κατασκευασμένη από καθαρό τιτάνιο. Το λευκό καντράν επελέγη επειδή αντανακλά καλύτερα τη θερμότητα του Ήλιου.

Την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με τα Speedmasters της δεκαετίας του 1970. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή