Σόιμπλε: Φόρμουλα δέσμευσης Ν.Δ.

Σόιμπλε: Φόρμουλα δέσμευσης Ν.Δ.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Φωτιές άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν, που αποκάλυψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019. Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού, το Ταμείο μέσω αξιωματούχου τον διέψευσε, λέγοντας πως «το ΔΝΤ δεν ζητάει καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».

Ομως μεγαλύτερη έκταση στο θέμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε «δεσμεύσεις ή κάποια διατύπωση» που θα χρειαστεί από την αντιπολίτευση. Εφόσον το 2019 θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση τάσσεται εναντίον των μέτρων, «τότε θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλαιότερα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαπέν άσκησε επίσης κριτική στη στάση του ΔΝΤ αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να τη δει να γίνεται κυβέρνηση».

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις του ΔΝΤ, στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι υπάρχει μία εσωτερική συζήτηση και προβληματισμός στους κόλπους του Ταμείου για το κατά πόσο θα χρειαστεί ευρύτερη κοινοβουλευτική έγκριση του προγράμματος πέρα από την κυβέρνηση. Ομως σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, καθώς, όπως μεταφέρουν κύκλοι του Ταμείου, όλα θα εξαρτηθούν από τι θα συμφωνηθεί και ποιο θα είναι το χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατανοούν ότι, αν κάτι ζητηθεί από την αντιπολίτευση, θα πρέπει να είναι «ρεαλιστικό». Ευρωπαϊκή πηγή έλεγε στην «Κ» ότι η συζήτηση για δεσμεύσεις από την αντιπολίτευση είναι ένα θέμα από το οποίο «έχουμε πλέον απομακρυνθεί», μη θέλοντας να διαψεύσει ότι δεν είχε ποτέ τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υπονοώντας ότι θα γίνει προσπάθεια τελικά να μη ζητηθούν διαβεβαιώσεις από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι παραπάνω δηλώσεις έχουν προκαλέσει αμηχανία και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα για το θέμα. Από τη μία, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι, αν ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία στα μέτρα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα δημιουργηθούν φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα, καθώς θα υπάρχουν βουλευτές που θα επαναπαυθούν ότι τα μέτρα θα περάσουν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης και δεν θα τα ψηφίσουν για να μην πάρουν το κόστος πάνω τους, προκαλώντας εσωτερικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η αυξημένη πλειοψηφία μπορεί να είναι θετική, καθώς θα δημιουργήσει ένα μοχλό για συγκλίσεις, ενώ το βάρος των δύσκολων μεταρρυθμίσεων δεν θα πέσει μόνο στους ώμους της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει ότι δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα επισήμως, αλλά ούτε έχει γίνει κάποια νύξη στις συναντήσεις και επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τους τελευταίους μήνες. Επιτελείς του κόμματος υπογραμμίζουν πως η στάση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη, καθώς έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Συγχρόνως καλούν την κυβέρνηση «να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα». Προσθέτουν ότι η Νέα Δημοκρατία ότι δεν πρόκειται να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, που, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ίσως δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή