Και βιομηχανικά κτίρια προς πώληση σε καλές τιμές

Και βιομηχανικά κτίρια προς πώληση σε καλές τιμές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακαρπες παραμένουν οι προσπάθειες δεκάδων εισηγμένων εταιρειών την τελευταία διετία να πουλήσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας τους για να μειώσουν το τραπεζικό βρόγχο. Παρά το γεγονός ότι μείωσαν σημαντικά τις απαιτήσεις τους, δεν κατάφεραν να προσελκύσουν αγοραστές. Οπως λέει και μια γνωστή φράση των χρηματιστηριακών αγορών, «Εάν έχεις υπομονή, το φθηνό μπορεί να γίνει ακόμη φθηνότερο».

Υπάρχουν, μάλιστα, εισηγμένες ακόμη και από το 2010, οπότε ξεκινά αυτή η μεγάλη περιπέτεια της χώρας, που προσπαθούν να ρευστοποιήσουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, οικόπεδα εντός και εκτός Ελλάδας και δεν το έχουν καταφέρει. Ειδικά μάλιστα μετά την επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου 2015 οι αγοραπωλησίες ακίνητης περιουσίας κυριολεκτικά ανεστάλησαν, καθώς οι ανταγωνιστές των εταιρειών που έχουν υψηλό τραπεζικό δανεισμό, γνωρίζουν ότι οι εταιρείες θα αναγκασθούν αργά η γρήγορα να πουλήσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας της για να παραμείνουν ανοικτές οι γραμμές πίστωσης και να αποφύγουν τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», το 2014, πριν από την ανάληψη από τον ΣΥΡΙΖΑ της διακυβέρνησης της χώρας, πραγματοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, την τελευταία διετία 2015-2016 οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού δεν ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η περίπτωση της Βογιατζόγλου Systems, η οποία το 2014 ανακοίνωσε αφενός την πώληση του ακινήτου της (επαγγελματικό κτίριο εμπορικών αποθηκών με το σύνολο των εγκαταστάσεων αυτού) που βρίσκεται στα Οινόφυτα Βοιωτίας προς την εταιρεία Jumbo έναντι τελικού συνολικού τιμήματος 11.300.000 ευρώ και αφετέρου την πώληση ιδιόκτητου ακινήτου της στη Δημοτική Κοινότητα Σίνδου προς την εταιρεία Royal Sugar έναντι συνολικού τιμήματος 1.250.000 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε από την αγοράστρια εταιρεία τοις μετρητοίς.

Την ίδια χρονιά σε πλειστηριασμό τέθηκε ακίνητο της κατασκευαστικής εταιρείας Μηχανική στο Μαρούσι, με στόχο να καλυφθούν από τα έσοδα (4,07 εκατ.) όλες οι απαιτήσεις των εργαζομένων και του Δημοσίου. H βιομηχανία ξύλου Αkritas στις 17 Δεκεμβρίου 2014 ανακοίνωσε την πώληση των κτιριακών εγκαταστάσεων και της γραμμής παραγωγής μελαμίνης της θυγατρικής Akritas Bulgaria στην πόλη Τσιρπάν της Βουλγαρίας. Η εν λόγω πώληση εντάσσεται στο πρόγραμμα πλήρους αναδιάρθρωσης του εισηγμένου ομίλου σε περιβάλλον παρατεταμένης και συνεχιζόμενης ύφεσης στην ελληνική και στη βαλκανική αγορά. Το τίμημα της πώλησης των παγίων εγκαταστάσεων ανήλθε σε 1,2 εκατ. ευρώ μετά την έκθεση πιστοποιημένου ανεξάρτητου εκτιμητή.

Στις εισηγμένες που έχουν εκδηλώσει τη πρόθεσή τους να πουλήσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας τους είναι επίσης η Alpha Grissin για ακίνητα στα Βαλκάνια. Σημαντικά ακίνητα προς αξιοποίηση διαθέτει στην Αττική ο όμιλος Μουζάκη και μάλιστα δεν έχει κρύψει την πρόθεση ενοικίασης κάποιων εξ αυτών από τρίτους.

Ο όμιλος Quest Holdings προχωράει στην απόσχιση μέρος της ακίνητης περιουσίας του, το οποίο θα εισφέρει σε αυτόνομη ΑΕΕΑΠ, η οποία στη συνέχεια θα ενταχθεί αυτόνομα στο Χ.Α. Σημαντικής αξίας ακίνητο είναι αυτό του πρώην εργοστασίου της Εριουργίας Τρία Αλφα στη Νέα Ιωνία.

Η Λανακάμ επίσης διαθέτει σημαντική περιουσία, με κυριότερο ακίνητο αυτό της Καλλιθέας.

Οι όμιλοι Fourlis και Ιασώ διαθέτουν μη λειτουργικά ακίνητα προς πώληση, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον δανεισμό τους, ωστόσο έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις αν δεν εισπράξουν ικανοποιητικά τιμήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή