Η Ελλάδα καινοτομεί στην αγορά καπνικών προϊόντων νέας γενιάς

Η Ελλάδα καινοτομεί στην αγορά καπνικών προϊόντων νέας γενιάς

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Παπαστράτος» έδωσε μάχη για να επενδύσει η μητρική της Philip Morris 300 εκατ. ευρώ στην επέκταση του εργοστασίου του Ασπροπύργου για την παραγωγή καπνικών προϊόντων νέας γενιάς, των ράβδων καπνού για το IQOS. Παράλληλα, θα συνεχίσει να απορροφά και να χρησιμοποιεί ελληνικά καπνά, σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Χρήστος Χαρπαντίδης.

– Τι οδήγησε τη Philip Morris International στην επιλογή της Ελλάδας για τη νέα επένδυση;

– Η «Παπαστράτος» έδωσε μεγάλη μάχη για να έρθει αυτή η επένδυση στην Ελλάδα. Και την κέρδισε. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χώρες με πολύ φιλικότερο περιβάλλον για επενδύσεις, μεγαλύτερη σταθερότητα, ηπιότερη φορολογία και λιγότερη γραφειοκρατία από την Ελλάδα. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Ωστόσο, η σημαντική γεωγραφική θέση της Ελλάδας, οι πολύ καλές επιδόσεις του εργοστασίου μας, η τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία των εργαζομένων της «Παπαστράτος» σε συνδυασμό με την κορυφαία ποιότητα των ελληνικών ανατολικών καπνών ήταν αυτά που, τελικά, έγειραν καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ της χώρας μας.

– Στην πλήρη ανάπτυξή της, τι προβλέπει η επένδυση και ποιους επιχειρηματικούς στόχους έχετε θέσει;

– Πρόκειται για επένδυση 300 εκατ. ευρώ, για την επέκταση και τη μετατροπή του εργοστασίου της «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο για την παραγωγή καπνικών προϊόντων νέας γενιάς, των ράβδων καπνού για το IQOS. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος» θα παράγονται 20 δισ. ράβδοι καπνού για το IQOS τον χρόνο. Η Ελλάδα γίνεται παγκοσμίως το τρίτο, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, κέντρο παραγωγής αυτών των καπνικών προϊόντων νέας γενιάς, τα οποία από τον Ιανουάριο του 2018, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η νέα παραγωγή, θα φτάνουν σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν μιλάμε μόνο για προϊόντα made in Greece, αλλά για προϊόντα που θα περιέχουν σε σημαντικό ποσοστό ελληνικά ανατολικά καπνά. Σχετικά με τον στόχο, αυτός είναι ένας: να τοποθετήσουμε την Ελλάδα στην καρδιά της καινοτομίας, όσον αφορά στα καπνικά προϊόντα νέας γενιάς. Να αποκτήσουμε διεθνώς καίρια θέση σε μια πολλά υποσχόμενη και ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια της Philip Morris International χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

– Είστε ικανοποιημένοι με το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στη χώρα;

– Πιστεύω ότι η δυναμική της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού είναι μεγάλη. Οι λόγοι που ακόμη δεν έχει απελευθερωθεί είναι γνωστοί. Τους συζητάμε από τότε που ξέσπασε η κρίση. Γραφειοκρατία, ασταθές φορολογικό περιβάλλον, υψηλό ενεργειακό κόστος είναι μερικά μόνον από τα εμπόδια που κρατάνε μακριά τις ξένες επενδύσεις. Οχι μόνον εγώ, αλλά κανείς, νομίζω, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Η νέα επένδυση δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας, πλέον των 800 άμεσων και εμμέσων που έχει ήδη η «Παπαστράτος» και των 250 που έχουν δημιουργηθεί για τη δραστηριότητα του IQOS.

– Εχετε άλλα επενδυτικά σχέδια και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τα υπό εξέλιξη;

– Η επένδυση αυτή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο τόσο για την «Παπαστράτος» όσο και για την ελληνική οικονομία. Σήμερα αναπτύσσεται μια νέα διεθνής αγορά προϊόντων με μεγάλη δυναμική. Η Ελλάδα μπαίνει στο κέντρο των εξελίξεων. Τώρα, σχετικά με νέες μελλοντικές επενδύσεις, σας διαβεβαιώνω ότι η «Παπαστράτος» έχει μάθει να δίνει μάχες εδώ και σχεδόν 86 χρόνια για τη χώρα. Αυτό κάνουμε σήμερα, αυτό θα κάνουμε και αύριο. Ελπίζουμε και στο μέλλον να μας δοθούν και άλλες τέτοιες ευκαιρίες, προκειμένου να ανακοινώνουμε τόσο ευχάριστα νέα.

– Εκτιμάτε πως μπορεί να είναι και να παραμείνει ανταγωνιστική η παραγωγή καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα;

– Η απάντηση είναι ναι. Η γνώση και το μεράκι των Ελλήνων καπνοκαλλιεργητών και η ποιότητα των ελληνικών καπνών αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για το μέλλον. Είμαστε περήφανοι γιατί βοηθάμε και εμείς σε αυτό. Το γεγονός ότι η Philip Morris International υπέγραψε συμφωνία για την απορρόφηση ελληνικών καπνών έως το 2018 είναι πολύ σημαντικό.

– Ποια είναι τα μέχρι τώρα συμπεράσματα από την αποδοχή του IQOS;

– Τα μηνύματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Σήμερα σχεδόν 1,5 εκατ. ενήλικοι καπνιστές στον κόσμο έχουν στραφεί στο IQOS. Η επιτυχία δεν έρχεται τυχαία. Το κορυφαίο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, το IQOS, είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης επένδυσης, 3 δισ. δολαρίων έως σήμερα, πολυετούς έρευνας, ανάπτυξης και επιστημονικής τεκμηρίωσης, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 400 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για επένδυση που γίνεται με στόχο να αλλάξει το μέλλον εκατομμυρίων καπνιστών προς το καλύτερο. Η Philip Morris International και η «Παπαστράτος» οραματιζόμαστε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και προς αυτό δουλεύουμε.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την «Παπαστράτος» μεσοπρόθεσμα;

– Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν και παραμένει να μπορούμε να εκπληρώνουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας να αφήνουμε πίσω μας μέλλον. Να σχεδιάζουμε κάθε μας κίνηση, κάθε μας βήμα λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο που θα έχει στο μέλλον. Είναι ένα χρέος το οποίο έχουμε κληρονομήσει από τους ιδρυτές της εταιρείας μας, τους αδελφούς Παπαστράτου, το οποίο αναγνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε καθημερινά, από τη σχέση μας με τους εργαζομένους και τους συνεργάτες μας μέχρι την ευθύνη που έχουμε ως εταιρεία απέναντι στην Ελλάδα και στην κοινωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή