Στο «κόκκινο» η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στο «κόκκινο» η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζυμώσεις, διαβουλεύσεις, παρασκηνιακές συνεννοήσεις τείνουν να εξελιχθούν σε κανονικότητα για το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και το περιεχόμενο που θα έχει η συμφωνία, την οποία θα κληθούν να στηρίξουν.

Το κλίμα που μεταφέρεται στην Κουμουνδούρου, η οποία έχει λάβει πλέον μορφή πρώτου αναχώματος για την υποδοχή και κατευνασμό των ανησυχιών που δεν μπορούν να φθάσουν μέχρι το Μαξίμου, είναι αυτό της έκδηλης αγωνίας. Η πίεση της εκλογικής βάσης είναι διπλή: οι κατηγορίες των πολιτών που θεωρούν ότι θα θιγούν άμεσα από τα μέτρα που συζητούνται (μείωση του αφορολόγητου, περικοπές σε συντάξεις) και ζητούν από τους βουλευτές να μην υποχωρήσουν.

Την ίδια στιγμή, οι αναταράξεις στην οικονομία και οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας αυξάνουν τις φωνές που ζητούν να κλείσει γρήγορα η συμφωνία, διότι απειλείται με πλήρη ακύρωση ό,τι έχει τεθεί ως βάση στην οικονομική δραστηριότητα τους προηγούμενους μήνες. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι είναι όλο και πιο απαιτητική η προσπάθεια που καταβάλλουν για να καθησυχάσουν τις αγωνίες των βουλευτών, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής στρατηγικής. Παράλληλα, στην κομματική ηγεσία έχει ανατεθεί το δύσκολο έργο προσπάθειας έγκαιρου εντοπισμού κρουσμάτων «ύποπτων» για διαφοροποίηση, ώστε να αποτραπεί η εκδήλωσή τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, δύο είναι τα κύρια μέτωπα που ο κομματικός μηχανισμός στρέφει την προσοχή του: εκείνο της διαπραγμάτευσης για την ενέργεια, επί της ουσίας για την επόμενη ημέρα στη ΔΕΗ, όπου μια συμφωνία διαφορετική από τις σταθερές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης και των μονάδων της θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται σε Κοζάνη και Φλώρινα και οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν σταμάτησαν να ζητούν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στο αίτημα των εταίρων για πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Η μετάβαση του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, στις Βρυξέλλες για τον τελευταίο κύκλο διαπραγμάτευσης και οι πληροφορίες για επαναφορά του σχεδίου για «Μικρή ΔΕΗ», προκάλεσαν έντονη ανησυχία. Θεωρείται βέβαιο ότι μια τέτοια πτυχή στη συμφωνία με τους εταίρους θα προκαλέσει ευρύτερες αναταράξεις και αντιδράσεις σημαντικά μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών από τους άμεσα εμπλεκόμενους με τις τοπικές κοινωνίες.

Oι μεμονωμένοι

Το δεύτερο πεδίο που ανησυχεί τον κομματικό μηχανισμό είναι εκείνο των μεμονωμένων βουλευτών, οι οποίοι θα δυσαρεστηθούν από κάποια πτυχή της συμφωνίας για λόγους ιδεολογικούς ή προσωπικών δεσμεύσεων και θα αποφασίσουν να διαφοροποιηθούν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η αναζωπύρωση της συζήτησης για αναζήτηση αυξημένης στήριξης της συμφωνίας και απαίτηση των δανειστών για συναίνεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τη μία αναπτέρωσε τις ελπίδες βουλευτών ότι θα μπορούσαν ακόμη και να διαφοροποιηθούν δηλώνοντας «παρών» σε μια δύσκολη συμφωνία (καθώς το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου έχουν καταστήσει σαφές ότι το «όχι» συνεπάγεται παράδοση της έδρας) και να διασωθούν, έτσι, πολιτικά. Από την άλλη, σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου που αμέσως εντόπισε την απειλή αποσυσπείρωσης στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει αστάθμητες πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και να οδηγήσει σε εκλογές. Ετσι, φρόντισε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής.

Η επαναφορά της συζήτησης για αυξημένη πλειοψηφία κατά την ψήφιση των νέων μέτρων οδηγεί και σε διευκρινίσεις για το πώς βλέπουν διάφορες πλευρές αυτή την αυξημένη πλειοψηφία. Υπάρχει η τάση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη που έχουν τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, να αναζητηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης, με αφορμή την ψήφιση της νέας συμφωνίας, ενός μετώπου με τις ευρύτερες δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε, κατά τους εισηγητές της σχετικής πρότασης, διπλή στόχευση: από τη μια θα απομόνωνε τη Ν.Δ. και θα αύξανε την πίεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θα εμφανιζόταν να μη συντάσσεται στον βηματισμό για έξοδο της χώρας από το μνημονικό περιβάλλον. Από την άλλη, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόπλασμα για τη διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου, στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει να είναι κυρίαρχη δύναμη σε έναν υπό διαμόρφωση νέο διπολισμό. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής αναγνωρίζουν ότι ενδεχόμενη επιμονή των εταίρων για ευρύτερη στήριξη της συμφωνίας αντικειμενικά θα προσέκρουε στην επιχειρηματολογία που κατά καιρούς έχει διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά των παρεμβάσεων των εταίρων στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η ανακουφιστική επίδραση που θα είχε στους βουλευτές πιθανή απαίτηση για διευρυμένη στήριξη των μέτρων, θα εξανέμιζε τυχόν αντιδράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή