Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο… Μαραθώνιος

Ιδού η Ρόδος, ιδού και ο… Μαραθώνιος

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σμαραγδένιο νησί» ετοιμάζεται να υποδεχτεί το μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός με μια μοναδική διαδρομή, δίπλα από ιστορικά μνημεία και τοπία φυσικής ομορφιάς.

Στις 9 Απριλίου το κέντρο της πόλης της Ρόδου θα κατακλυστεί από δρομείς οι οποίοι θα φτάσουν στο νησί για να πάρουν μέρος στον 4ο Διεθνή Μαραθώνιο, που αποτελεί πλέον επίσημο δρομικό γεγονός της AIMS. Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, η διοργάνωση προσθέτει νέες διαδρομές, προσκαλεί τους Ελληνες Ολυμπιονίκες να στηρίξουν τον αγώνα και γοητεύει τους συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο με μια εκπληκτική διαδρομή 42,195 χλμ. που περνά δίπλα από τη θάλασσα και τη Μεσαιωνική Πόλη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Ελληνας ομογενής της Αμερικής, George Zaras, αναζητώντας έναν ουσιαστικό τρόπο για να βοηθήσει τον τόπο του, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στη Ροδίτισσα μητέρα του, θεώρησε εξαιρετική ιδέα τον σχεδιασμό μιας μαραθώνιας διαδρομής στο νησί καταγωγής του. Ο ίδιος, χωρίς να έχει προηγούμενη εμπειρία σε αντίστοιχες διοργανώσεις, απευθύνθηκε στον Wayne Kurtz, τον Αμερικανό υπερ-αθλητή του Ironman Triathlon και μετέπειτα ιδρυτή του Διεθνούς Μαραθωνίου της Ρόδου. Το Νησί των Ιπποτών φιλοξένησε τον 1ο Διεθνή Μαραθώνιο στην ιστορία του το 2014.

«Η Ρόδος είναι η γενέτειρα των μεγάλων Ολυμπιονικών της αρχαιότητας: του Λεωνίδα του Ρόδιου, του Διαγόρα, των παιδιών και των εγγονών του… Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τον αθλητισμό», εξηγεί η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Μαριέττα Παπαβασιλείου.

Παράδοση σε σύγχρονες αθλητικές διοργανώσεις τέτοιου μεγέθους που θα την έβαζαν στον χάρτη των αθλητικών τουριστικών προορισμών, η Ρόδος δεν είχε. «Αν γνώριζα πριν από τρία χρόνια που ξεκινήσαμε τι είχα να αντιμετωπίσω, δεν ξέρω αν θα το τολμούσα», λέει η κυρία Παπαβασιλείου. «Ωστόσο, διέκρινα τη δυναμική του αθλητικού τουρισμού και το ενδιαφέρον του κόσμου να συμμετέχει σε τέτοια γεγονότα. Επιπλέον, η Ρόδος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων: διαθέτει τουριστικές υποδομές, εύκολη μετάβαση, ιδανικές καιρικές συνθήκες».

«Ο 4os Διεθνής Μαραθώνιος εξελίσσεται. Ετσι, εκτός από τη βασική διαδρομή και εκείνες των 5 και 10 χλμ., θα φιλοξενήσει και Ημιμαραθώνιο (21,100 χλμ.). Οι διαδρομές είναι πιστοποιημένες από τον ΣΕΓΑΣ και την AIMS, με τον χρόνο του Μαραθωνίου να αναγνωρίζεται επίσημα», εξηγεί ο πρωταθλητής και Βαλκανιονίκης Μαραθωνίου Νίκος Πολιάς, τεχνικός διευθυντής και σύμβουλος της διοργάνωσης. Στο πλευρό του και ο Σάββας Διακονικόλας, τεχνικός σύμβουλος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δωδεκανήσου. Από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια της διοργάνωσης, όμως, είναι η παιδική διαδρομή των 1.000 μ., με υποστηρικτή την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου, που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Παρότι οι εγγραφές για τη φετινή διοργάνωση δεν έχουν ολοκληρωθεί (πέρυσι έδωσαν το παρών πάνω από 1.500 δρομείς), το ενδιαφέρον των ξένων αθλητών αναμένεται να είναι το ίδιο, καθώς στις τρεις προηγούμενες χρονιές, εκτός από τους Ελληνες, υπήρχαν συμμετέχοντες από την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, την Αμερική, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον Καναδά. Επιπλέον, η τουριστική περίοδος έχει ήδη ανοίξει από αρχές Μαρτίου και τα τουριστικά πρακτορεία έχουν ετοιμάσει ελκυστικά πακέτα για όσους παρατείνουν τη διαμονή τους για να περάσουν το Πάσχα στο νησί. Να δουν τα Θεία Πάθη στον Αγιο Φανούριο, να ακολουθήσουν τον Επιτάφιο στα σοκάκια του κάστρου, να κάνουν Ανάσταση στον καθεδρικό του Ευαγγελισμού με θέα στο ιστορικό Μανδράκι, να απολαύσουν ένα ταξίδι στον χρόνο που ελάχιστοι αθλητικοί προορισμοί προσφέρουν.

Πληροφορίες στο www.roadstorhodes.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή