Αλέξης Τσίπρας: «Ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς ο Μπελογιάννης»

Αλέξης Τσίπρας: «Ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς ο Μπελογιάννης»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αμαλιάδα βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εγκαινιάσει τη μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης» στο πατρικό σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ και συμβόλου της Αριστεράς.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται μπροστά από το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, στην ομώνυμη πλατεία, ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον δήμαρχο Ήλιδας, Χρήστο Χριστοδουλόπουλο.

Στη συνέχεια έβγαλε ο κ. Τσίπρας εκφώνησε λόγο, κατά τον οποίο υπογράμμισε πως «ο Μπελογιάννης, με το ήθος, την στάση του απέναντι στους στρατοδίκες, καταξιώθηκε ως μια ιστορική μορφή που υπερβαίνει τα όρια της Αριστεράς».

«Ήταν αντιπροσωπευτικός μιας γενιάς αγωνιστών, που συνδύασε την πολιτική της στράτευση με την πνευματική αναζήτηση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Καλωσορίζουμε την έκθεση "Ν. Μπελογιάννης" με την πεποίθηση ότι η επαφή με την ιστορία μας μόνο κέρδος μπορεί να είναι για την Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος, δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και για την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και Εθνικής συνεννόησης που θα εδραιώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «είναι ένας ήρωας που παρέμεινε πιστός στις αρχές και τις ιδέες του μέχρι τελευταία στιγμή» και πρόσθεσε: «Από αυτόν τον τόπο, από την πλατεία Μπελογιάννη, από το μουσείο που σήμερα εγκαινιάζεται, παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία. Υπάρχει ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, μία παρακαταθήκη που σήμερα έρχεται να αναγνωρίσει σχεδόν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες διεξάγουμε τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά, όχι γυρίζοντας πίσω».

Στην Αμαλιάδα βρίσκονται ακόμα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και αρχών κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή