Ετοιμη να κατεβάσει διακόπτες η ΓΕΝΟΠ – Αντιδρά στην πρόταση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Ετοιμη να κατεβάσει διακόπτες η ΓΕΝΟΠ – Αντιδρά στην πρόταση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δυναμικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν σε διακοπές ηλεκτροδότησης του 2014 προειδοποιεί την κυβέρνηση η ΓΕΝΟΠ με φόντο και τις προειδοποιήσεις των εταίρων ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να κατεβάσουν τους διακόπτες για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ. Ο κ. Μανιάτης ανέφερε χαρακτηριστικά «φυσικά (είμαστε έτοιμοι). Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα της απεργίας όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά για τη χώρα και την επιχείρηση» τόνισε.

«Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα κάνουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν στην πώληση της ΔΕΗ αν τελικά εισαχθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές» σημείωσε ο κ. Μανιάτης.

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ: «Καταστροφή για τους καταναλωτές η πώληση μονάδων της ΔΕΗ»

«Δεν μπόρεσαν να αντέξουν στις πιέσεις των δανειστών… Πάμε για πώληση μονάδων, παρόλο που ο κ. Σταθάκης λέει ότι σε αυτή τη φάση δέχονται οι πιστωτές να μείνουν πίσω τα υδροηλεκτρικά» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ KHE Γιώργος Αδαμίδης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του ήταν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή στη διαφύλαξη και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.

«Μιλάμε για πώληση όχι της μικρής ΔΕΗ, άλλα της μισής ΔΕΗ» ανάφερε μάλιστα. «Η ΔΕΗ δεν έχει ανάγκη από καμία πώληση. Θα είναι η καταστροφή των καταναλωτών γιατί αν έχουμε ολιγοπώλιο στην ενέργεια με την ΔΕΗ αποδεκατισμένη θα έχουμε αυξήσει των τιμολογίων» υποστήριξε ο κ. Αδαμιδης.

Τόνισε ότι το λιγότερο που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις του 2014 που η κυβέρνηση αναγκάστηκε -όπως είπε- να τους επιστρατεύσει για να σταματήσει η απεργία. Το 2014 είχαν σημειωθεί πολύωρες διακοπές ρεύματος.

«Όταν μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις προφανώς θα λείψει και ενέργεια από το σύστημα» προειδοποίησε δε. Παράλληλα, ο κ. Αδαμίδης χαρακτήρισε το λιγνίτη «εθνικό καύσιμο» επιμένοντας στην αναγκαιότητά του. Επίσης, ανέφερε ότι οι ιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν δικές τους λιγνιτικές μονάδες.

Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των μονάδων της ΔΕΗ προκαλεί εσωτερικές τριβές και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με χθεσινό άρθρο του (Εφημερίδα των Συντακτών) τάχθηκε κατά της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, καλώντας την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «επιχειρούμενο κανιβαλισμό» της επιχείρησης.

Βεβαίως, στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σκουρλέτης έχει βρει στο παρελθόν, ως υπουργός Ενέργειας, την ολόθερμη υποστήριξη των θέσεών του από την κίνηση «53+», ενώ, παράλληλα, το θέμα της ΔΕΗ είναι δύσκολο για τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας και όχι μόνο, καθώς η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης είναι από τα ιδεολογικά τοτέμ για πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης θα συναντηθεί σήμερα με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες τους

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή