Αμοργός: το Aιγαίο στα καλύτερα του

Αμοργός: το Aιγαίο στα καλύτερα του

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πάτε για:

Τη Μονή της Χοζοβιώτισσας. Αξίζει να κουραστείτε λίγο προκειμένου να ανεβείτε τα 300 σκαλιά που θα σας οδηγήσουν σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ελλάδας. Η βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας έχει ύψος 40 μ., έχει οκτώ ορόφους και αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αμοργού. Μετόχι της είναι ο Aϊ-Γιώργης ο Βαρσαμίτης, ναός που χτίστηκε πάνω σε αρχαίο υδρομαντείο του Απόλλωνα.  

Τη Χώρα. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες Χώρες των Κυκλάδων, χτισμένη έτσι ώστε να μην είναι ορατή από τη θάλασσα για να προστατεύεται από πειρατικές επιδρομές. Το Πλατύστενο, η Λόζα, οι αμέτρητες εκκλησίες, τα δαιδαλώδη δρομάκια, η ηρεμία, η λευκή ομοιομορφία τής προσδίδουν περισσή γοητεία.

Τα χωριά της Αιγιάλης. Το καλοκαίρι η Αιγιάλη φημίζεται για την παραλία της, την άνοιξη όμως ενδείκνυται για βόλτα στα χωριά. Κάντε ένα οδοιπορικό στα Θολάρια, στη Λαγκάδα και στον Ποταμό, τους τρεις –απίθανα ήρεμους– οικισμούς της Αιγιάλης με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα νησιώτικα στενοσόκακα.  

Αμοργός: το Aιγαίο στα καλύτερα του-1

Τα μονοπάτια. Το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών του νησιού θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε διαφορετικά πράγματα απ’ ό,τι αν τη γυρίζατε οδικώς. Ενημερωθείτε όμως για την κατάσταση του μονοπατιού που επιλέξατε (εάν είναι σηματοδοτημένο και καθαρισμένο).

Την ψημένη ρακή και τα βότανα. Μη φύγετε εάν δεν δοκιμάσετε ψημένη ρακή, το σπιτικό οινοπνευματώδες ποτό με τη γλυκιά γεύση και τα μπαχαρικά. Το νησί έχει επίσης πολλά βότανα, τα οποία μπορείτε είτε να μαζέψετε μόνοι στη διάρκεια της πεζοπορίας σας είτε να τα αγοράσετε.

Το Πάσχα στην Αμοργό 

Από τη Μ. Παρασκευή στα σοκάκια της Χώρας αλλά και των άλλων χωριών θα πατήσετε πάνω στους φρεσκοκομμένους μίσχους, στα φύλλα και στα λουλούδια του φασκόμηλου και της ρίγανης που έχουν απλώσει οι Αμοργιανοί. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται ανάμεσα σε αμέτρητες φωτίτσες  που έχουν ανάψει οι ντόπιοι σε πήλινα αγγεία σε όλα τα δρομάκια. Δοκιμάστε τα «λαζαράκια», τα μικρά γλυκά «ανθρωπόμορφα» ψωμάκια το επόμενο πρωινό και την Κυριακή συμπορευτείτε στη λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Μετάβαση

Για την Αμοργό θα ταξιδέψετε ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά (8 ώρες, 72 ευρώ με επιστροφή).

 

Διαμονή-Φαγητό

• Aegialis Hotel & Spa (Αιγιάλη, τηλ. 22850-73393). Πεντάστερο κατάλυμα με ποικιλία δωματίων και σουιτών, καθώς επίσης κέντρο θαλασσοθεραπείας και ομορφιάς. Από 99 ευρώ.

• Lakki Village (Αιγιάλη, τηλ. 22850-73253). Οικογενειακό ξενοδοχείο με εστιατόριο και δραστηριότητες για παιδιά άνω των 4 ετών. Από 45 ευρώ.

• Aelia Studios (Αιγιάλη, τηλ. 22850-73188). Δωμάτια με παστέλ χρώματα και πλήθος παροχών. Από 40 ευρώ.

• Ο Νίκος (Λαγκάδα, τηλ. 22850-73310). Για ιδιαίτερα πασχαλινά πιάτα και το τοπικό παιχνίδι «Εμπίλιοι» να παίζεται μπροστά  στο μαγαζί.

• Μαρουσώ (Αρκεσίνη, τηλ. 22850-72331). Εξαιρετικές λιχουδιές σε εκπληκτικές τιμές από τον Θοδωρή

• Πανόραμα (Θολάρια, τηλ. 22850-73349). Ψητά στη σούβλα και μοναδικό ντόπιο βιολογικό κρασί μαζί με τα μοναδικά ανέκδοτα του κυρ Νικόλα και ζωντανή μουσική.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή