Σπέτσες: ιστορία και αρώματα

Σπέτσες: ιστορία και αρώματα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΕΘΙΜΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Θα πάτε για:

Τα απίθανα αρώματα. Λέγεται και «νησί των αρωμάτων» (isola delle spazie), όπως την αποκαλούσαν οι Ενετοί, λόγω των υπέροχων αρωμάτων που αναδίδουν αυτή την εποχή τα λουλούδια και τα βότανά της. Η Πιτυούσσα της ελληνικής αρχαιότητας, δηλαδή πευκόφυτη, είναι το πιο πράσινο νησί του Αργοσαρωνικού, με τα δέντρα να βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία με τα σμαραγδένια νερά της.

Σπέτσες: ιστορία και αρώματα-1

Ποδηλάτης από παλαιότερο Tweed Run.

Ποδηλασία με τουίντ κοστουμάκι ή χωρίς. Ο ετήσιος θεσμός του Tweed Run, τον οποίο διοργανώνει το ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, είναι προγραμματισμένος για τις 21-23 Απριλίου και αποτελεί καλή αφορμή για να έρθετε. Γενικότερα η ποδηλασία ταιριάζει στις Σπέτσες. Κατά τα άλλα, επιτρέπονται οι άμαξες, όχι όμως τα αυτοκίνητα, ενώ κυκλοφορούν πολλά μηχανάκια αλλά και ηλεκτρικά αμάξια, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τον δρόμο σε μια νέα εποχή για το κυκλοφοριακό των Σπετσών.

Σπέτσες: ιστορία και αρώματα-2

Παλιά αρχοντικά της παραλιακής κοντά στον Αγιο Νικόλαο. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Την πλούσια ιστορία. Ακολουθήστε τα ίχνη της και οδηγηθείτε σε εκκλησάκια όπως αυτό της Αρμάτας, δίπλα από το Αλσος του Πολεμικού Ναυτικού, με τα σιδερένια γλυπτά της Ναταλίας Μελά διάσπαρτα στον χώρο. Στον Αγιο Νικόλαο με τα βοτσαλωτά στο προαύλιο, στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας, στο οποίο θα σας ξεναγήσει ένας απόγονος της οικογένειας, αλλά και στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη.

Να γνωρίσετε τους καραβομαραγκούς στο παλιό λιμάνι και να παρακολουθήσετε, για λίγο έστω, το χτίσιμο ενός παραδοσιακού σκαριού.

Τα ενδιαφέροντα ανοιξιάτικα events. Οι αντίκες έχουν την τιμητική τους στις 9 και 10 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων, Μ. Δευτέρα) στο Εαρινό Ράλι Φίλπα. Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή για το Spetsathlon (www.spetsathlon.com), την αθλητική διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός και θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Mαΐου.

Το Πάσχα στις Σπέτσες

Στην πλατεία του Ποσειδωνίου, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής συναντώνται οι Επιτάφιοι των τεσσάρων ναών του νησιού. Οι νέοι προσπαθούν να σηκώσουν τους Επιταφίους όσο πιο ψηλά γίνεται, για να κερδίσουν την ευλογία.

Μετάβαση

Μπορείτε να φτάσετε ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι του Πειραιά – ενδεικτικά με flying cats της εταιρείας Hellenic Seaways σε περίπου 3 ώρες και με κόστος για απλή μετάβαση 38 ευρώ. Οδικώς μέχρι την Κόστα (περίπου 2 ώρες από Αθήνα, κόστος για βενζίνη και διόδια περίπου 20 ευρώ) κι από εκεί σε μισή ώρα με ferry boat, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί.

Διαμονή-Φαγητό

• Poseidonion Grand Hotel (τηλ. 22980-74553, www.poseidonion.com). Στην ομώνυμη πλατεία, είναι ένα εμβληματικό ξενοδοχείο των Σπετσών και μια κομψή επιλογή. Από 334 ευρώ το δίκλινο.

• Νησιά (Τηλ. 22980-75000, 210-3462879, www.nissia.gr). Ξενοδοχείο στον δρόμο προς Κουνουπίτσα, με πισίνα, εστιατόριο και αίθουσα συνεδριάσεων. Τιμή 200 ευρώ το δίκλινο.

• Economou Mansion (τηλ. 22980-73400, www.economouspetses.gr). Σε διατηρητέο κτίριο μπροστά στη θάλασσα, παρέχει κάθε σύγχρονη άνεση. Από 108 έως 215 ευρώ.

• ΝΤΑ – Νερό Της Αγάπης (τηλ. 22980-74009, 6945-103864). Στην Κουνουπίτσα, για ψάρι.

• Ορλώφ (τηλ. 22980-75255). Ραφιναρισμένη ελληνική κουζίνα στην παραλιακή γωνία του παλιού λιμανιού.

• Παχνί (τηλ. 22980-75299, 6972-025091). Ταβερνάκι με κρεατικά και κηπευτικά από το μποστάνι της αυλής του.

• Ταρσανάς (τηλ. 22980-74490, www.tarsanas-spetses.gr). Ψαροταβέρνα στο παλιό λιμάνι.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή