Τουρκία: Οριακή ήττα Ερντογάν στο δημοψήφισμα «δείχνουν» οι περισσότερες δημοσκοπήσεις

Τουρκία: Οριακή ήττα Ερντογάν στο δημοψήφισμα «δείχνουν» οι περισσότερες δημοσκοπήσεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα «στήθος με στήθος» μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε στην εφημερίδα Hurriyet Daily News ο Μπεκίρ Αγιρντίρ της γνωστής τουρκικής δημοσκοπικής εταιρείας Konda, καθώς έρευνα της διαπίστωσε ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει πολύ υψηλό, γύρω στο 15%-17%, ενώ ένα 3%-5% δεν αισθάνεται έτοιμο να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ο Αγιρντίρ σημείωσε ότι περίπου το 65% της τουρκικής κοινωνίας είναι βαθιά διχασμένη ενόψει του δημοψηφίσματος με αποτέλεσμα η στάση του υπόλοιπου 35% να έχει καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση. Ιδιαίτερα πολωμένοι απέναντι στο δημοψήφισμα εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του εθνικιστικού κόμματος MHP, καθώς τουλάχιστον οι μισοί ετοιμάζονται να απορρίψουν την πρόταση Ερντογάν, ενώ ένα 15% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Όπως μεταφέρει η αραβική διαδικτυακή εφημερίδα Al Monitor, αρκετές δημοσκοπήσεις ακόμη παρουσιάζουν ανάλογη εικόνα. Αν και τα κόμματα τις αντιπολίτευσης – δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) -τάσσονται κατά της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών, το κυβερνών Κόμμα  Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παρουσιάζει δείγματα «χαλαρής» υποστήριξης προς το εγχείρημα στην εκλογική του βάση.

Η δημοσκοπική εταιρεία Gezici Research, ωστόσο εκτιμά σε πρόσφατες έρευνές της ότι το «χάσμα» μεταξύ του «Όχι» και του «Ναι» έχει μειωθεί, καθώς ενώ τον Ιανουάριο προέβλεπε ένα 58% κατά και ένα 42% υπέρ του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, πλέον προβλέπει ότι το «Όχι» θα λάβει 51%, κυρίως επειδή το 45% των ψηφοφόρων της ηλικιακής ομάδας 18 – 27 δεν σκοπεύει να προσέλθει στις κάλπες.

Παράλληλα, η Al Monitor αναφέρει ότι ανάμεσα σε 20 δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία 12 εξ αυτών προβλέπουν ήττα Ερντογάν στο δημοψήφισμά, αλλά 8 άλλες «βλέπουν» επικράτηση του «Ναι» τη 16η Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή