Παραμένει σε ισχύ, με αλλαγές, ο νόμος Παρασκευόπουλου

Παραμένει σε ισχύ, με αλλαγές, ο νόμος Παρασκευόπουλου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το επιχείρημα ότι η νομοθετική διάταξη Παρασκευόπουλου, σχετικά με την υπό όρους και προϋποθέσεις αποφυλάκιση καταδικασθέντων, έχει αποδώσει στη διαχρονική προσπάθεια για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής ανέφερε χθες στη Βουλή πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο συνέχισης της πιλοτικής εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, ενδεχομένως με ορισμένες αλλαγές ως προς το εύρος των καταδικασθέντων που μπορούν να ευνοηθούν από αυτήν.

Βεβαίως και θα συνεχιστεί η ισχύς του νόμου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνη, απορρίπτοντας την κριτική ότι με τον νόμο αυτό η κυβέρνηση παίζει με τη δημόσια ασφάλεια.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «λαϊκισμό» το επιχείρημα των επικριτών της κυβερνητικής πολιτικής ότι διά της συγκεκριμένης διάταξης αποφυλακίζονται κακοποιοί επικίνδυνοι για την ασφάλεια των πολιτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι εξαιρούνται ήδη της ευεργετικής πρόνοιας του νόμου καταδικασθέντες για τέλεση του κακουργήματος της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, συμπληρώνοντας πως το υπουργείο μελετά να μην μπορούν να κάνουν χρήση της διάταξης για αποφυλάκιση και όσοι έχουν καταδικασθεί για βιασμό ή για ορισμένες ανθρωποκτονίες, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες, είτε για το ακριβές περιεχόμενο των έστω κατ’ αρχήν κυβερνητικών σκέψεων, είτε για τον χρόνο κατά τον οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση μια τέτοια διάταξη.

Ο κ. Κοντονής σημείωσε πάντως: «Εχουμε επίγνωση ότι ορισμένοι από αυτούς –διεθνώς ισχύει– θα υποπέσουν σε αδικήματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ανασταλεί μια σωφρονιστική πολιτική, η οποία ήδη έχει αποδώσει καρπούς». Ο κ. Κοντονής υποστήριξε πως η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θεσμική θωράκιση του νομοθετικού πλαισίου. Απαντώντας, τέλος, στην κριτική προς τον νόμο του προκατόχου του, καθώς και στις αιτιάσεις του ερωτώντος βουλευτή κ. Καραγκούνη, ο οποίος είχε αναφερθεί σε περιπτώσεις αποφυλακισθέντων που προέβησαν εκ νέου σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, είπε: Μετά την παρέλευση ενός διαστήματος έκτισης της ποινής, θα ήταν ελεύθεροι ούτως ή άλλως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή