Τσίπρας σε Τουσκ: Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

Τσίπρας σε Τουσκ: Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες στους θεσμούς για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση επέρριψε για ακόμα μια φορά, στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Με ευθύνη των πιστωτών έχουμε μια απαράδεκτη κωλυσιεργία που θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό με αυτό του 2015.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε τα παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού και συνολικά της Ευρώπης», υπογραμμίζοντας ότι εφόσον δεν υπάρξει λύση μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο «ακόμη κι αν χρειαστεί ειδική Σύνοδος των κρατών – μελών της Ευρωζώνης». 

Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε σκληρή γλώσσα, αν και δήλωσε ότι η συμφωνία βρίσκεται μία ανάσα μακριά, που σε πολλούς θύμησε το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί το ίδιος ακριβώς διάστημα του 2015, οδηγώντας στις γνωστές πλέον εξελίξεις.

«Ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται ακόμη και σήμερα αμετανόητοι μετά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εμφανίζουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας. Με δική τους ευθύνη έχουμε μια απαράδεκτη κωλυσιεργία που θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Προσπαθούν να δημιουργήσουν με τεχνητό τρόπο εμπόδια. Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία κάποιοι έρχονται τελευταία στιγμή και βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Καταφέραμε να έχουμε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ το 2016 δεν κλείνει απλώς με υπέρβαση στόχων, αλλά με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ενώ ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ θα κλείσουμε με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «έχουν από τώρα επιτευχθεί οι στόχοι που το πρόγραμμα θέτει για το 2018. «Εχουμε πιάσει από το 2016 τον στόχο του πλεονάσματος που το πρόγραμμα θέτει για το 2018. Σήμερα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια υπάρχουν οι προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός λέγοντας ότι ναι μεν είναι πιο αισιόδοξος σήμερα αλλά απέχουμε πολύ από ένα success story. «Λόγω της αποφασιστικότητας και του πραγματισμού που επιδεικνύετε είμαι πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» είπε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ εξέφρασε την άποψη πως, βεβαίως, βρισκόμαστε μακριά ακόμα, από το να μιλάμε για ένα success story στην ελληνική οικονομία.

Συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Νωρίτερα ο κ. Τουσκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε «με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σας συγχαίρω εκ νέου για την επανεκλογή σας ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο σας. Η Ελλάδα, το γνωρίζετε καλώς, είναι αποφασισμένη να συμβάλλει, ακόμη και πέρα από το μέτρο που της αναλογεί, προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει ισχυρή και ελκυστική, διαψεύδοντας στην πράξη εκείνους που βιάστηκαν να την εγκαταλείψουν, επηρεασμένοι από την τρέχουσα ευρωπαϊκή και διεθνή συγκυρία. Άρα η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά προς τον τελικό της προορισμό, την ενοποίησή της, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην θεσμική της εμβάθυνση και ολοκλήρωση».

Ο κ. Τουσκ από την πλευρά του τόνισε πως «δεν είναι φιλοφρόνηση αυτό που λέω, αλλά πραγματικά στην Αθήνα νιώθω σαν να είμαι στο σπίτι μου. Θεωρώ ότι η Αθήνα είναι η πιο αυθεντική, η πιο γνήσια πρωτεύουσα για όλους – πιστεύω – τους Ευρωπαίους. {…} Και είμαι ευτυχής που μπορώ να πω σήμερα ότι νιώθω πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των Εταίρων αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Και νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των διαδικασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Θεωρώ ότι αυτό το οπτιμιστικό ‘μεγάλο φινάλε’ το οποίο εκφράζω αυτή τη στιγμή, πραγματικά οφείλεται στην αφοσίωση του ελληνικού αού και στην διάθεσή του να κάνει κάποιες θυσίες. Ωστόσο πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή