Εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών με ιδιαιτερότητες, αλλά και απουσίες

Εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών με ιδιαιτερότητες, αλλά και απουσίες

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΜΠΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Ηταν η πρώτη τελετή εγκαινίων έπειτα από πολλά χρόνια, που θύμιζε κάτι από τις «παλιές εποχές». Είχε εντυπωσιακό σκηνικό, την είσοδο της μεγαλύτερης σήραγγας της χώρας. Είχε τουλάχιστον 300 καλεσμένους: από υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους, μέχρι εκπροσώπους της Εκκλησίας, ξένων πρεσβειών, των Σωμάτων Ασφαλείας, του τεχνικού κόσμου, των τοπικών φορέων και άπειρα –κυρίως τοπικά– μέσα ενημέρωσης. Είχε ζωντανή (έντεχνη) μουσική στη διάρκεια της αναμονής, μπουφέ και γλέντι (λαϊκά) μετά την τελετή. Και βέβαια είχε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μαζί με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρετσού.

Παρ’ όλα αυτά, κάτι έλειπε. Εφταιγε ίσως η –αναμενόμενη, αφού είχε επαναληφθεί και στα εγκαίνια του Μορέα τον Δεκέμβριο– προσπάθεια της κυβέρνησης να «φορτώσει» όλα τα προβλήματα των οδικών παραχωρήσεων στις προηγούμενες κυβερνήσεις και να παρουσιάσει εαυτόν ως σωτήρα των έργων, αντί να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση. Ηταν και η ακατανόητη επιλογή, να μη δοθεί βήμα σε εκπρόσωπο της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», στην οποία έχει παραχωρηθεί ο οδικός άξονας για τα επόμενα 30 χρόνια, ως η κατασκευή των Τεμπών να επρόκειτο για ένα κλασικό δημόσιο έργο. Στην αρχή της εκδήλωσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Υποδομών… καλωσόρισε την κοινοπραξία στην τελετή που εκείνη διοργάνωσε και πλήρωσε, ενώ ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ανέφεραν το όνομά της στις ομιλίες τους (ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε γενικά τους κατασκευαστές). Ομοίως ακατανόητη ήταν η επιλογή να μην κληθούν στα εγκαίνια άνθρωποι που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο έργο, υπό το ισοπεδωτικό επιχείρημα ότι «τα έργα ανήκουν στον λαό».

«Δεν διεκδικούμε την πατρότητα των έργων. Διεκδικούμε ότι καταφέραμε να ξεμπλέξουμε ένα κουβάρι που έδειχνε γόρδιος δεσμός», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι παρέλαβε σταματημένα έργα. Εκτίμησε ότι τα εγκαίνια έχουν συμβολική αξία, αφού σηματοδοτούν το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης και «την έξοδο από την οικονομική επιτροπεία».

Οι αναφορές του πρωθυπουργού πάντως προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη. «Ο πρωθυπουργός αμαύρωσε την τελετή, δίνοντας ρεσιτάλ μικροψυχίας», δήλωσε μετά το τέλος της τελετής. «Τα έργα σταμάτησαν εξαιτίας της στάσης πληρωμών και των capital controls και η κυβέρνηση έδωσε πανωπροίκι 500 εκατ. ευρώ στους εργολάβους. Και αυτό ο πρωθυπουργός το παρουσιάζει ως επίτευγμα!», ανέφερε. Αργότερα, με δήλωσή του το σχολίασε και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς (επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν τα έργα): «το φαινόμενο ο κάθε υπεύθυνος να προσπαθεί να αποδομήσει το έργο του προηγούμενου με αβάσιμα επιχειρήματα είναι αντίθετο προς την πολιτική που απαιτεί η δημοκρατία», αναφέρει.

Ιδιαίτερα θερμή, πάντως, ήταν χθες η Ρουμάνα επίτροπος Κορίνα Κρετσού, που χαρακτήρισε το έργο «αριστούργημα, για το οποίο πρέπει όλοι να είμαστε περήφανοι». Μάλιστα αστειεύτηκε ότι ο νέος δρόμος θα διευκολύνει την «εισβολή» των συμπατριωτών της στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Το αστείο ανταπέδωσε ο πρωθυπουργός, που πρότεινε «να γίνει από Κρετσού, Κρέτσου και να την πολιτογραφήσουμε Ελληνίδα». Ενδεχομένως στο ίδιο κλίμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «προχωρά με ταχείς ρυθμούς η εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων στους νέους αυτοκινητόδρομους, ώστε να σταματήσουν οι άδικες χρεώσεις».

«Αριστερό πρόσημο»

Το απαραίτητο «αριστερό πρόσημο» στη χθεσινή τελετή το έδωσε ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, ανακοινώνοντας την ονοματοδοσία των 6 (τρεις διδύμων: δύο στα Τέμπη και μία στον Πλαταμώνα) σηράγγων. Στην πρώτη σήραγγα των Τεμπών, ο ένας κλάδος πήρε το όνομα του Αντώνη Αγγελούλη Βρατσάνου, που ήταν έφεδρος του ΕΛΑΣ και σαμποτέρ στην εθνική αντίσταση. Ο δεύτερος κλάδος ονομάστηκε «Μαθητών Μακρυχωρίου Ημαθίας» προς τιμήν των 21 θυμάτων του τραγικού τροχαίου του 2003. Στη μεσαία και μεγαλύτερη σήραγγα των Τεμπών ο ένας κλάδος πήρε το όνομα του Μαρίνου Αντύπα, που δολοφονήθηκε στο Κιλελέρ και ο δεύτερος του Ρήγα Φεραίου. Τέλος, ο πρώτος κλάδος της σήραγγας Πλαταμώνα πήρε το όνομα του Ιταλού μηχανικού Σέρτζιο Σιάνι, διευθυντή της κατασκευαστικής κοινοπραξίας, που σκοτώθηκε από τη μεγάλη κατολίσθηση στα Τέμπη το 2009, ενώ ο δεύτερος κλάδος ονομάστηκε σήραγγα Ολύμπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή