ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ

Με ποδήλατο στους... Λειψούς

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ*

Οι ποδηλάτες μπορούν να ανακαλύψουν το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, τη συναρπαστική βιοποικιλότητα του νησιού, σε συνδυασμό με τα χαμηλά υψώματα και την προσπελάσιμη ακτογραμμή.

Αν κάποιος αναφερόταν στους Λειψούς, ίσως το τελευταίο πράγμα που θα περιμένατε να ακούσετε είναι για προγράμματα ποδηλατικού τουρισμού και για την πρωτιά του σε ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο. Κι όμως, οι μικροί και γοητευτικοί Λειψοί είναι σύγχρονοι, δημιουργικοί και φιλόδοξοι. Και γι’ αυτό έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι. Ζητήσαμε από τον δήμαρχο του νησιού, Φώτη Μάγγο, να μας μιλήσει για όλα αυτά.

― Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός χάρτη ορεινής ποδηλασίας και πεζοπορίας στους Λειψούς;

― Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο επικοινώνησε μαζί μου ένας Λειψιώτης φοιτητής του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μου σύστησε τον ερευνητή-χαρτογράφο Απόστολο Μακαρατζή, μέλος του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής, προκειμένου να συνεργαστούμε στη χαρτογράφηση των μονοπατιών των Λειψών. Ενα χρόνο αργότερα υπογράψαμε τη σύμβαση, ήρθε ο κ. Μακαρατζής εδώ, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της αποτύπωσης των διαδρομών, έκανε την επιστημονική επεξεργασία και σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα πρώτα 4.000 αντίτυπα των χαρτών, καθώς επίσης και την ψηφιακή μορφή του χάρτη, την οποία θα βρείτε στο site του δήμου στη διεύθυνση: http://lipsi.gr/lipsi-island/map/. Ο επισκέπτης, αφού κατεβάσει την ειδική εφαρμογή και τον χάρτη στο κινητό ή στο τάμπλετ του, έχει συνεχή ένδειξη της θέσης του πάνω στον χάρτη μέσω του gps της συσκευής, χωρίς να χρειάζεται να έχει περαιτέρω σύνδεση στο Διαδίκτυο.

― Πώς αποφασίσατε να συμπεριλάβετε την ορεινή ποδηλασία στις προτάσεις σας για τους επισκέπτες του νησιού;

― Τα ερεθίσματα προήλθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις. Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν η επαφή μου με τους τουρίστες-χρήστες των μονοπατιών. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό ερέθισμα ήταν η αλματώδης αύξηση της ζήτησης αυτού του είδους τουρισμού τα τελευταία χρόνια και οι αναφορές στο επιτυχημένο παράδειγμα της Σίφνου. Το ερέθισμα αυτό ενισχύεται όλο και περισσότερο και μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκαν το νησί μας άνθρωποι του χώρου, Eλληνες και ξένοι, με πλοίο της Island Hopping, της νούμερο ένα εταιρείας στον κόσμο που δραστηριοποιείται στην οργάνωση ταξιδιών σε νησιά που διαθέτουν τις προϋποθέσεις για ορεινή ποδηλασία, στο λεγόμενο Boat and Bike, και η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το επίπεδο των μονοπατιών στα Δωδεκάνησα.

― Tι μπορεί να ανακαλύψει με το ποδήλατο ένας επισκέπτης στους Λειψούς;

― Tις μαγευτικές εικόνες του απαράμιλλου φυσικού τοπίου που σε κάθε σημείο της διαδρομής σε καθηλώνει και σε συνεπαίρνει. Τη συναρπαστική βιοποικιλότητα και τη γεωλογία του νησιού σε συνδυασμό με τα χαμηλά υψώματα και την προσπελάσιμη ακτογραμμή που το καθιστούν ιδανικό για όλα τα είδη φυσικής δραστηριότητας.

― Υπάρχουν βαθμοί δυσκολίας στις διαδρομές που προτείνετε;

― Οι πέντε διαδρομές που προτείνουμε στον χάρτη έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, καθώς κάθε μία έχει ξεχωριστή γεωμορφολογία αλλά και βλάστηση και καλύπτουν μία απόσταση αθροιστικά 30 χλμ., με τη μικρότερη να είναι μήκους 3,6 χλμ. και τη μεγαλύτερη 9,6 χλμ.

― Υπάρχει κάποιο κατάστημα ή επιχείρηση που αναλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για τους ποδηλάτες;

― Υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο συνεργείο για επιδιόρθωση βλαβών, τρία καταστήματα που ενοικιάζουν ποδήλατα, ένα εκ των οποίων πουλάει και ποδηλατικό εξοπλισμό.

― Η μορφολογία του εδάφους των Λειψών και το κλίμα θα επέτρεπαν στους κατοίκους να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους;

― Πιστεύω πως το ποδήλατο θα μπορούσε άνετα να μπει στη ζωή των κατοίκων ανεξαρτήτως ηλικίας, επειδή ακριβώς το νησί μας διαθέτει δρόμους με ήπιες κλίσεις, οι οποίες διευκολύνουν αυτού του είδους τις μετακινήσεις.

― Πόσους μήνες τον χρόνο διαρκεί η τουριστική σεζόν στο νησί;

― Ενας από τους βασικούς μας στόχους είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Με τα έως τώρα δεδομένα η τουριστική περίοδος ξεκινάει αρχές Μαΐου και ολοκληρώνεται περί τα μέσα Οκτωβρίου. Επίσης, ο κύριος όγκος τουριστών καταφθάνει Ιούλιο-Αύγουστο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι προσπάθειές μας θα πρέπει να επικεντρωθούν και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά κυρίως στην αύξηση των τουριστών τους μήνες μη αιχμής. Προσπαθούμε και ελπίζουμε στην ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Οι υποδομές είναι επαρκέστατες, με περίπου 1.000 κλίνες διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή και με ικανοποιητικό αριθμό εστιατορίων και χώρων εστίασης.

― Παρατηρώντας κάποιος το έργο σας, διαπιστώνει πως έχετε μια σύγχρονη και ολιστική προσέγγιση όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού. Πόσο δύσκολο είναι να υλοποιεί κάποιος έργο σε ένα μικρό, μακρινό από την Αθήνα νησί;

― Θα σας απαντήσω με μία φράση από τον Αριστοτέλη: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων». Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μια ανομοιογενής χώρα και ως προς τη μορφολογία της αλλά και ως προς την ανθρωπογεωγραφία της. Οσοι λοιπόν δεν έχουν βιωματική εμπειρία στις δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές και βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις με αποφασιστικές και κανονιστικές αρμοδιότητες, μοιραία δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα μέρη, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν και ειδική μέριμνα κατά τη σύνταξη και ψήφιση των νόμων, δημιουργώντας σοβαρούς τριγμούς στη λειτουργία των δήμων. Ο,τι έχουμε καταφέρει έως τώρα, πιστέψτε με, έχει γίνει με πολύ κόπο και επιμονή, σε μία απ’ τις δυσκολότερες περιόδους για τη χώρα μας, με υποστελεχωμένη την υπηρεσία του δήμου, με ελάχιστη χρηματοδότηση αλλά κυρίως με ένα αδρανοποιημένο και άτολμο σύστημα απέναντι σε όλα αυτά.

Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πετύχει αρκετά και πολύ σημαντικά πράγματα σ’ αυτά τα δυόμισι χρόνια. Ενα απ’ αυτά, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι, είναι ότι καταφέραμε να είμαστε ο πρώτος δήμος της χώρας σε ποσοστό ανακύκλωσης ανά κάτοικο και στην καθαρότητα υλικών προς επαναχρησιμοποίηση και έχουμε βραβευθεί γι’ αυτό.

― Μιλήστε μας για τους Λειψούς όπως τους ξέρετε εσείς.

― Με απόλυτη ειλικρίνεια σας λέω ότι τους Λειψούς θα τους λατρέψετε γιατί διαθέτουν αρκετούς «εξαρτησιογόνους» παράγοντες. Είναι το μεγαλύτερο μιας συστάδας 30 νησίδων που του προσδίδουν τα χαρακτηριστικά μιας Πολυνησίας. Αυτό που εκτιμά ο επισκέπτης στους Λειψούς είναι η αυθεντικότητα και η τιμιότητα του φυσικού τοπίου, η διαφορετική προσέγγιση των διακοπών, η ένωση με τη φύση. Ο οικισμός των Λειψών έχει ένα απείραχτο αιγαιοπελαγίτικο χρώμα που συνιστά έναν τόπο ιδανικό για γαλήνιες ημέρες και νύχτες, εξερεύνησης της θάλασσας του βυθού και του ορίζοντα. Με εξαιρετική τοπική κουζίνα, που χρησιμοποιεί κατά βάση εγχώρια προϊόντα, από φρεσκοψαρεμένους θαλασσινούς μεζέδες μέχρι κρέατα, φρούτα και λαχανικά.

Οι Λειψοί προσφέρουν μια πανδαισία απολαυστικών γεύσεων, πλούσιων εμπειριών, πολιτιστικών δράσεων αλλά και κατά κοινή ομολογία την ασύγκριτα μοναδική φιλοξενία των κατοίκων, που σε κάνει να επιστρέφεις για πολλές φορές ακόμα.

* Ο κ. Σπύρος Παπαγεωργίου είναι εκδότης του περιοδικού MBIKE.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ