Στοκχόλμη: Τρεις ακόμα συλλήψεις για την επίθεση – Ουζμπέκος ο δράστης

Στοκχόλμη: Τρεις ακόμα συλλήψεις για την επίθεση – Ουζμπέκος ο δράστης

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας στη Στοκχόλμη βρίσκεται συσκευή που βρέθηκε στο εσωτερικό του φορτηγού με το οποίο έγινε η επίθεση το απόγευμα της Παρασκευής. Προς το παρόν η αστυνομία δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για βόμβα ή για κάποιο άλλο είδος εύφλεκτου υλικού που βρήκαν οι ερευνητές στη θέση του οδηγού, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας Νταν Ελιασόν.

Όπως μεταδίδουν σουηδικά μέσα η αστυνομία προχώρησε σε ακόμη τρεις συλλήψεις ατόμων τα οποία φέρεται πως συνδέονται με τον δράστη της χθεσινής επίθεσης.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα τρία άτομα συνελήφθησαν από τις αρχές ενώ κινούνταν με αυτοκίνητο σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης.

Αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα σουηδικά μέσα αναφέρουν πως το όχημα στο οποίο επέβαιναν τα τρία άτομα συνδέεται με τον ύποπτο.

Νωρίτερα η αστυνομία εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι το άτομο που κρατείται είναι υπεύθυνο για την επίθεση και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για έναν άνδρα 39 ετών που κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και ο οποίος είχε συλληφθεί χθες βράδυ στη Μάρστα, περιοχή βόρεια της Στοκχόλμης.

«Τίποτα δεν υποδεικνύει ότι κρατάμε λάθος πρόσωπο, αντιθέτως, οι υποψίες έχουν ενισχυθεί σε βάρος του καθώς η έρευνα συνεχίζεται» δήλωσε ο Νταν Ελίασον, αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Σουηδίας, σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο άνδρας φαίνεται πως έδρασε μόνος, ωστόσο «δεν μπορούμε προς το παρόν να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εμπλοκής περισσότερων προσώπων» επισήμανε ο ίδιος.

«Λάβαμε στοιχεία πέρυσι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν βρήκαμε κάποια σχέση με εξτρεμιστικούς κύκλους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Sapo Άντερς Τονρμπεργκ.

Ο άνδρας ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας ως ένα περιθωριακό πρόσωπο χωρίς σαφείς διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Σουηδία δήλωσε ότι τα θύματα της χθεσινής επίθεσης που έγινε με κλεμμένο φορτηγό δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί ενώ παρατήρησε ξεκάθαρες ομοιότητες μεταξύ της επίθεσης στο κέντρο της Στοκχόλμης και της επίθεσης που έγινε πρόσφατα έξω από το Κοινοβούλιο, στο Λονδίνο.

Νωρίτερα, η σουηδική τηλεόραση είχε μεταδώσει επικαλούμενη αστυνομικές πηγές ότι βρέθηκαν εκρηκτικά στο εσωτερικό του οχήματος που έπεσε πάνω σε δεκάδες ανθρώπους την ώρα που έκαναν βόλτα στο κέντρο της πόλης έξω από εμπορικό κέντρο. Πρόκειται ωστόσο για μια πληροφορία που ο επικεφαλής της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας δεν επιβεβαίωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής σε προάστιο της πρωτεύουσας. Αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT έκαναν λόγο για πιθανή «σχέση» μεταξύ των δύο ανδρών.

Στοκχόλμη: Τρεις ακόμα συλλήψεις για την επίθεση – Ουζμπέκος ο δράστης-1

«Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης»

Ένα όχημα άρχισε να κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης, χτυπώντας περαστικούς και αφήνοντας πίσω του ακρωτηριασμένα πτώματα: η επίθεση θυμίζει τον επιχειρησιακό τρόπο των επιθέσεων στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, τρεις επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Στοκχόλμη: Τρεις ακόμα συλλήψεις για την επίθεση – Ουζμπέκος ο δράστης-2

«Ο τρόμος έπληξε την καρδιά της πόλης», είναι ο τίτλος σήμερα της εφημερίδας Dagens Nyheter, η οποία δημοσιεύει τη φωτογραφία του φορτηγού που κατέληξε πάνω στη βιτρίνα μεγάλου καταστήματος, μετά τη φονική του πορεία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η αστυνομία απομάκρυνε το φορτηγό από το σημείο της τραγωδίας. Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, είναι 4 νεκροί και εννέα τραυματίες, καθώς έξι άτομα πήραν εξιτήριο.

«Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν. «'Όλα δείχνουν επίθεση», πρόσθεσε. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών επέστρεψε εσπευσμένα στη Στοκχόλμη και κατέθεσε το βράδυ ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα κοντά στο σημείο της τραγωδίας.

Στοκχόλμη: Τρεις ακόμα συλλήψεις για την επίθεση – Ουζμπέκος ο δράστης-3

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον φόβο. «Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να μας εμποδίσουν να ζούμε κανονικά, όμως εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν ποτέ να νικήσουν τη Σουηδία».

Η Σουηδία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή, με τον φόβο νέων επιθέσεων.

Μητρόπολη Σουηδίας: «Η επίθεση θα συσπειρώσει όλες τις υγιείς δυνάμεις ενάντια στο φανατισμό»

«Η τυφλή και μισαλλόδοξη βία που έθεσε στο στόχαστρο της την ειρηνική Σουηδία θα επιτύχει το εντελώς αντίθετο, συσπειρώνοντας όλες τις υγιείς δυνάμεις ενάντια στο φανατισμό», τονίζει η Μητρόπολη Σουηδίας για τη χθεσινή αιματηρή επίθεση με φορτηγό στη Στοχόλμη.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «στη σκιά του θλιβερού περιστατικού που αμαυρώνει την επερχόμενη εορτή του Αγίου Πάσχα, η σκέψη και οι προσευχές μας συνοδεύουν τις οικογένειες και τα προσφιλή πρόσωπα των αδίκως φονευθέντων και τραυματισθέντων αδελφών μας».

Επισημαίνει, μάλιστα, πως «στις δύσκολες αυτές στιγμές επιβεβαιώνεται η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στη σκανδιναβική χερσόνησο, του Σουηδικού Βασιλείου και της τοπικής κοινωνίας, με τους οποίους βιώνουμε τις ίδιες ανησυχίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή