ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η συμφωνία της κυβέρνησης για το Eurogroup της Μάλτας

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Υπερψηφίστηκε η συμφωνία της κυβέρνησης για το Eurogroup της Μάλτας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρές ενστάσεις υπερψηφίστηκε από τη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Μάλτας.

Στην ψηφοφορία καταγράφηκαν 11 «όχι» και 12 «λευκά». Οι ψήφοι αυτές προέρχονται από μέλη της της κίνησης των «53» και τον Νίκο Φίλη, οι οποίοι νωρίτερα κατέθεσαν κείμενο όπου καταγράφουν διαφωνίες και ενστάσεις, τόσο ως προς την εφαρμογή των αντίμετρων όσο και ως προς συγκεκριμένους υπουργούς.

Με την απόφασή της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα σε μία προσπάθεια να εκτονώσει και τις εσωτερικές αντιδράσεις για το σκληρό πακέτο που φέρνει η τεχνική συμφωνία, μετά το προσχέδιο που διαμορφώθηκε από το Eurogroup της Μάλτας.

Στην απόφασή της η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ (περικοπές συντάξεων και μείωση αφορολόγητου) θα ψηφιστούν υπό την προϋπόθεση ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση θεωρεί περίπου ως δεδομένη την εφαρμογή των αντιμέτρων, που είναι άλλωστε και το ισχυρό επιχείρημα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας τη συμφωνία. « Ειδικά για τα θετικά μέτρα  παραμένει προϋπόθεση για την εφαρμογή τους η επίτευξη των στόχων του προγράμματος το 2018 γεγονός όμως που θεωρείται δεδομένο με βάση την σημερινή δημοσιονομική εικόνα υπεραπόδοσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως η απόφαση εκτιμά ότι «η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και  στο πεδίο του χρέους είναι πλέον ορατή  γεγονός  που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Γίνεται δε παραδοχή ότι το δημοσιονομικό μίγμα που προβλέπει η συμφωνία δεν  είναι αυτό που θα επέλεγε η κυβέρνηση, «αλλά δεδομένων των περιορισμών του προγράμματος δημιουργεί ταυτόχρονα δυνατότητες για την επέκταση του κοινωνικού κράτους και τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την προώθηση του κυβερνητικού έργου για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ενώ επιτίθεται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση που τήρησαν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Μιλά για «ενορχηστρωμένη επικοινωνιακή επίθεση την οποία δέχεται τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από διαπλεκόμενα συγκροτήματα τύπου αλλά και από παράγοντες που υπηρέτησαν και εξακολουθούν να υπηρετούν το παλιό πολιτικό σύστημα». Και προσθέτει ότι «αναμένουμε το επόμενο διάστημα η επίθεση αυτή όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενταθεί καθώς με την ολοκλήρωση των διαδικασιών της β΄αξιολόγησης το σχέδιο  της αριστερής παρένθεσης αποτυγχάνει  για άλλη μια φορά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή