Τα σενάρια πίσω από την τριπλή βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ

Τα σενάρια πίσω από την τριπλή βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο της Ντόρτμουντ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα πιθανά σενάρια πίσω από την τριπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης κοντά στο λεωφορείο της Μπορούσια Ντόρτμουντ, πριν από τον αγώνα του Champions League με τη Μονακό, εξετάζει η γερμανική αστυνομία.

Πληροφορίες στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι η επιστολή που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης κάνει αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και εκφράζεται ο ισχυρισμός ότι «τα γερμανικά Tornado συμμετείχαν στη δολοφονία μουσουλμάνων στο χαλιφάτο του ISIS». Οι αρχές, ειδικοί επιστήμονες και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει εξονυχιστική ανάλυση του γράμματος, αλλά θεωρούν πρόωρο κάθε συμπέρασμα.

Μάλιστα η αστυνομία διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την αυθεντικότητα της επιστολής αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για απόπειρα αποπροσονατολισμού των ερευνών.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο dpa μετέδωσε, επικαλούμενο ερευνητές, ότι δεύτερη επιστολή ανάληψης ευθύνης που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο αναφέρει πώς η επίθεση ήταν η απάντηση στην «επιεική μεταχείριση» της ποδοσφαιρικής ομάδας στους νεο-Ναζί και ρατσιστές οπαδούς της.

Ο αγώνας όπως ήταν αναμενόμενο αναβλήθηκε για σήμερα με τον πρόεδρο της Μπορούσια Ντόρτμουντ να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η ομάδα θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Είναι αναμφίβολα μια δύσκολη κατάσταση για την ομάδα που δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη στο παρελθόν με αντίστοιχο περιστατικό. Ωστόσο πιστεύω ότι οι παίκτες θα βάλουν τα δυνατά τους για να προσφέρουν ένα θέαμα απόψε», δήλωσε.

«Είναι για μας πολύ δύσκολο, αλλά το πρόγραμμά μας δεν επιτρέπει άλλη δυνατότητα» σχολίασε ο Σάσα Φλίγκε, διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας αναφορικά με την απόφαση της UEFA μαζί με τις δύο ομάδες. Αλλά ο Φλίγκε το βλέπει και ως αντίδραση ενάντια στο φόβο. «Ελπίζουμε ότι η οικογένεια της Μπορούσια θα δείξει ότι σε δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να έρθει πιο κοντά και να παίξει αυτό το παιχνίδι και για τον Μαρκ Μπάρτρα».

Τροφή για εικασίες από τον επαγγελματισμό των δραστών

Κατά τον αστυνομικό διευθυντή του Ντόρτμουντ Γκρέγκορ Λάνγκε, επρόκειτο για στοχευμένη ενέργεια εναντίον της ομάδας αλλά δεν αποκάλυψε στοιχεία των ερευνών, που ανέλαβαν πλέον η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος. «Χρησιμοποιήσαμε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και "χτενίσαμε" την περιοχή από αέρος για άλλη εκρηκτική ύλη και αποφασίσαμε εξ αρχής να μην αποκλείσουμε καμιά εκδοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Τροφή για διαφορές εικασίες δίνει ωστόσο ο επαγγελματικός τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild» η σωστή στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι τρεις βόμβες εναντίον οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει παραπέμπει σε ανθρώπους αδίστακτους με εμπειρία στην κατασκευή, συνδεσμολογία και ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού και καλή γνώση του χώρου και της διαδρομής που θα ακολουθούσε το πούλμαν. Πάντως οι εκρήξεις, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, φανερώνουν πρόθεση και αποφασιστικότητα των δραστών να τραυματίσουν, ακόμη και να σκοτώσουν τους παίκτες. Η αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν την εκδοχή ότι εκτός από τις τρεις εκρηκτικές ύλες οι δράστες χρησιμοποίησαν και όπλο. Δύο τρύπες που οδηγούν σε αυτήν τη υπόθεση εντοπίστηκαν στο πούλμαν, η μία στην πίσω πόρτα και η άλλη στο παράθυρο, κοντά στη θέση του βαριά τραυματισμένου αμυντικού Μαρκ Μπάρτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή