Μέλος του ISIS αλλά άσχετος με την επίθεση στο Ντόρτμουντ ο Ιρακινός ύποπτος

Μέλος του ISIS αλλά άσχετος με την επίθεση στο Ντόρτμουντ ο Ιρακινός ύποπτος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ είναι ο άνδρας που προσήχθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο λεωφορείο της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μάλιστα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός Εισαγγελέας εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο Εισαγγελέας προσέθεσε πως ο ύποπτος, ο οποίος αναφέρεται ως Αμπντούλ Μπεσέτ Α. και είναι 26 ετών, είχε ενταχθεί στο ISIS προς το τέλος του 2014 και συμμετείχε σε απαγωγές, εκβιασμούς και δολοφονίες.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμμετείχε στην επίθεση στο λεωφορείο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο ύποπτος ήρθε στη Γερμανία μέσω Τουρκίας στις αρχές του 2016, ενώ βρισκόταν σε επαφή με μέλη του ISIS κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία.

Πλέον, ο ύποπτος θα εμφανισθεί ενώπιον δικαστή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς, κάτι που θα επιτρέψει την κράτησή του για περισσότερο από 24 ώρες.

Η αστυνομία προχώρησε στον εντοπισμό του άνδρα στο πλαίσιο έρευνας στα διαμερίσματα «δύο υπόπτων που ανήκουν στο ισλαμιστικό κίνημα».

Ο δεύτερος ύποπτος που αφέθηκε ελεύθερος είναι ένας Γερμανός 28 ετών που ζει στο Φρέντενμπεργκ.

Η εφημερίδα Bild αναφέρει σε σημερινό της άρθρο ότι ο άνδρας που κρατείται από την αστυνομία, ο οποίος παρακολουθούνταν εδώ και καιρό από την αστυνομία, φέρεται να έκανε κάποιες «ύποπτες» δηλώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας, κάνοντας τις αρχές να πιστέψουν ότι ενδέχεται να κρύβει εκρηκτικά στο σπίτι του.

Παρόλα αυτά δεν έχει εντοπιστεί τίποτε, τονίζει η εφημερίδα.

Πάντως, αν και είναι γνωστό ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στο ισλαμιστικό κίνημα και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές δικαστικές έρευνες εναντίον πρώην τζιχαντιστών που έχουν επιστρέψει από τη Συρία ή το Ιράκ, οι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Ραλφ Γέγκερ δήλωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. «Ενδέχεται να πρόκειται για εξτρεμιστές της αριστεράς ή της δεξιάς, βίαιοι οπαδοί ή ισλαμιστές», επεσήμανε χθες.

Σύμφωνα με τη Bild, δύο πρόσωπα από την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά ερευνώνται.

Επίσης ο Γέγκερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επιστολή σε τρία αντίτυπα που βρέθηκε κοντά στον τόπο της επίθεσης να είναι πλαστή, με στόχο να παραπλανηθούν οι αρχές.

Ωστόσο αυτά η ομοσπονδιακή εισαγγελία είναι πεπεισμένη ότι η φύση της επίθεσης ήταν «τρομοκρατική», μια εκτίμηση την οποία βασίζει στον τρόπο που διαπράχθηκε και στην επιστολή που βρέθηκε στο σημείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή