Το πραγματικό καθήκον του φιλόζωου

Το πραγματικό καθήκον του φιλόζωου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακόσιες χιλιάδες ευρώ (ολογράφως, για μεγαλύτερο εφέ) είναι πολλά; «Εξαρτάται», θα μου πείτε. Για προϋπολογισμό κράτους –έστω και μίνι διαστάσεων– όχι. Για ετήσιο κονδύλι φροντίδας και προστασίας αδέσποτων ζώων, σε μια χώρα που στενάζει από την αφραγκία (καλά καταλάβατε, για την Ελλάδα μιλάω), είναι. 

Είναι πολλά τα λεφτά. Και είναι ακριβώς το ποσό που ενέγραψε η κοινή υπουργική απόφαση 2202/75660/1-7-2016, περί «καθορισμού των Δήμων και Συνδέσμων Δήμων που χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους, έγκριση διάθεσης και κατανομή των σχετικών πιστώσεων για το έτος 2016». 

«Και πού πήγαν αυτά τα λεφτά;» θα ρωτήσετε. Προς το παρόν, μπορώ να σας πω πού δεν πήγαν. Δεν πήγαν στο Δημοτικό Κυνοκομείο Φλώρινας. Εκεί όπου η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου έκανε επιτόπια αυτοψία αποκαλύπτοντας ένα σκηνικό τρόμου, κανιβαλισμού και απόλυτης εγκατάλειψης, δημοσιεύοντας τα ευρήματά της στην ιστοσελίδα Marketnews· γιατί το φιλότιμο δεν γνωρίζει επαγγελματικά στεγανά.

Δεν πήγαν στους δήμους, που εξακολουθούν να επιτρέπουν σε ιδιώτες, σωματεία και «μη κερδοσκοπικές οργανώσεις» να ερανίζουν ζεστό χρήμα (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, παίζοντας με την αγανάκτηση και την αφέλεια του κόσμου) και να το διαθέτουν ανεξέλεγκτα, με κριτήρια και τεκμήρια που δεν κοινοποιούνται ποτέ. 

Δεν πήγαν σε όσους, μέχρι πέρυσι, έσκιζαν τα ρούχα τους για τις αγνές τους προθέσεις, διαμαρτυρόμενοι ότι φταίει το υπουργείο που «δεν απελευθερώνει τα χρήματα» ώστε να υλοποιήσουν όσα επιβάλλει ο νόμος.

Δεν πήγαν σε κανέναν από τους τριακόσιους είκοσι πέντε δήμους της χώρας. Η ορθή ορολογία είναι «δεν απορροφήθηκαν». Η πραγματική αιτιολογία είναι ότι κανείς δεν νοιάστηκε. Κανένας δημοτικός άρχοντας, κανένας επαγγελματίας φιλόζωος, κανένας αρμόδιος υπάλληλος. 

Κυρίως όμως δεν νοιάστηκες εσύ. Εσύ, που έχεις ξοδέψει μέσα στον χρόνο τα πολύτιμα ευρώ σου σε μπαζάρ, ελεημοσύνες, καλέσματα του facebook και δωρεές. Εσύ, που έβγαλες την υποχρέωση, διασκέδασες τις τύψεις σου για το αίσχος με τα αδέσποτα και δεν σου έμεινε άλλος χρόνος για να μάθεις πού πήγαν τα χρήματά σου. Ηταν οι προθέσεις σου αγνές; Πιθανότατα. Μόνο που οι προθέσεις επιβραβεύονται μέχρι τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Στην αληθινή ζωή μετράει το αποτέλεσμα.

Αν θέλεις να δηλώσεις πραγματικός φιλόζωος και όχι περιστασιακός χρηματοδότης μιας μπίζνας που γιγαντώνεται, σταμάτα να πληρώνεις. Ξεκίνα να απαιτείς πρόσβαση στην πληροφορία: για το πού λιμνάζουν τα λεφτά που θα ξεκινούσαν ένα βιώσιμο πρόγραμμα σε κάθε περιφέρεια. Για το ποιοι είναι υπεύθυνοι για την αδράνεια. Ποιοι σαμποτάρουν τα δημοτικά καταφύγια για να δίνουν τη δουλειά «έξω». Ποιοι πλουτίζουν «από το πουθενά». Απαίτησέ το από τον δήμαρχό σου, τον αντιδήμαρχο που «αγαπάει τα ζώα», το γραφείο επικοινωνίας με τον πολίτη, τις αστυνομικές αρχές. 

Το καταφύγιο-κολαστήριο της Φλώρινας απασχολεί ήδη την εισαγγελέα – ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν προς τον Αρειο Πάγο, τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο αστυνομικοί: ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος και ο Αργύρης Αργυριάδης. Δεν χρειάζεται να είσαι αστυνομικός για να κάνεις το ίδιο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάψεις να νοιάζεσαι με το πορτοφόλι σου. Μερικές ευθύνες δεν έχουν τιμοκατάλογο. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή