Νίκη Ερντογάν σε μία τριχοτομημένη Τουρκία

Νίκη Ερντογάν σε μία τριχοτομημένη Τουρκία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νύχτα της Κυριακής, στα πλαίσια της πρώτης δημόσιας τοποθέτησης του μετά το άκουσμα των ανεπίσημων αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε ένα σημαντικό σημείο. Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι την Κυριακή περίπου 25εκ. ψηφοφόροι ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα. Επίσης, πρόσθεσε ότι περίπου 1.300.000 ψήφοι χώριζαν τα δυο στρατόπεδα.

Η επισήμανση του κ. Ερντογάν θεωρείται από πολλούς Τούρκους αναλυτές σημαντική καθώς ρίχνει φως σε μια σημαντική πτυχή του τουρκικού δημοψηφίσματος. Παρά το γεγονός ότι περίπου 1 στους 2 πολίτες γύρισαν την πλάτη τους στα νέα σχέδια του Προεδρικού, μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας έδωσε για μια ακόμη φορά «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Πρόεδρο Ερντογάν και αψήφησε τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης περί ορατού κινδύνου ολοκληρωτισμού στην Τουρκία.

Παρά τις επιθέσεις και την πετυχημένη προπαγανδιστική εκστρατεία της αντιπολίτευσης, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), σε συνεργασία με μικρότερους εθνικιστικούς και συντηρητικούς σχηματισμούς κατόρθωσε να σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι της Τουρκίας. Επίσης, αξιοσημείωτα ποσοστά ήρθαν από τις κουρδικές επαρχίες, και αυτό παρά την αιματηρή αντιπαράθεση των Κούρδων με το τουρκικό κράτος.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Μπορεί σε μια πρώτη ανάλυση, η εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ να είναι σημαντική, ωστόσο αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Το έργο του ΑΚΡ στην νέα περίοδο γίνεται ακόμη και πιο δύσκολο. Και αυτό κυρίως για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτα από όλα, η νέα εκλογική νίκη του ΑΚΡ ήρθε στα πλαίσια μιας τριχοτομημένης Τουρκίας. Τι εννοούμε με τον όρο «τριχοτόμηση»; Με απλά λόγια, εδώ και μια δεκαετία, παρακολουθούμε την Τουρκία να «σπάει» σε τρεις διαφορετικές, αντιμαχόμενες πολιτικές σφαίρες: Η Τουρκία των δυτικών παραλίων, των μεγάλων πόλεων του δυτικού κομματιού της χώρας, η Τουρκία της κεντρικής Ανατολίας, του Πόντου, του εσωτερικού κομματιού της χώρας και η Τουρκία των Κούρδων, δηλαδή των νοτιοανατολικών επαρχιών.

Στην πρώτη και στην τρίτη περίπτωση, χθες, η αντιπολίτευση σημείωση αξιοσημείωτη επιτυχία. Για πρώτη φορά ύστερα από 23 χρόνια, η συντηρητική παράταξη έχασε τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και οι Κούρδοι εξέφρασαν ένα ηχηρό «όχι».

Δεύτερον, όπως επεσήμανε ορθά στην ομιλία που πραγματοποίησε την νύχτα της Κυριακής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από σήμερα και στο εξής, η τουρκική κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της αναλαμβάνουν το δύσκολο καθήκον της εξασφάλισης της κοινωνικής και πολιτικής αρμονίας στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας, με ένα σύνταγμα, στο οποίο 1 στους 2 πολίτες της Τουρκίας δεν δίνει την συγκατάθεση του.

Ας σημειωθεί ότι την στιγμή που γραφόταν αυτή η ανάλυση, χιλιάδες πολίτες ξεχυνόταν στους δρόμους για να δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και συνεπώς το νέο κοινωνικό συμβόλαιο, δηλαδή το Σύνταγμα.

Τέλος, ο ξένος παράγοντας, η Δύση, οι σύμμαχοι της Τουρκίας εκφράζουν μεγάλο προβληματισμό για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Στην μεγάλη «φωτιά» στις διμερείς σχέσεις «λάδι» έρχεται να χύσει η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν την νύχτα της Κυριακής περί ενδεχόμενης επιστροφής της θανατικής ποινής. Σε περίπτωση που τελικά ο κ. Ερντογάν τηρήσει αυτή την υπόσχεση του και δεν παραιτηθεί από την ρητορική της αντιπαράθεσης με την Δύση, το σίγουρο είναι ότι την επόμενη περίοδο στο πεδίο της διπλωματίας και στο μέτωπο της οικονομίας η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, παρά την νέα εκλογική νίκη.

Σε κάθε περίπτωση, η Δευτέρα βρίσκει την Τουρκία να αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της τριχοτόμησης και της κοινωνικοπολιτικής πόλωσης. Από τους επόμενους χειρισμούς του κ. Ερντογάν και της κυβέρνησης του θα εξαρτηθεί η ανάδειξη της νέας εκλογικής νίκης σε μια πυρεία νίκη ή όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή