Ρότερνταμ by locals

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παίξτε φλιπεράκια σε μια παλιά αποθήκη, ανακαλύψτε πώς ένα παλιό σχολείο μετατράπηκε σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ξεδιψάστε με ολλανδική μπίρα στις αποβάθρες του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης.

Markthal

Ds. Jan Scharpstraat 298

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-20.00

Παρασκευή 10.00-21.00, Κυριακή 12.00-18.00

Νέα κτίρια ξεφυτρώνουν συνεχώς στην πόλη αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της, ενώ υπάρχουν ήδη δεκάδες αρχιτεκτονήματα που αξίζει να επισκεφτείτε. Το Markthal μοιάζει με αψίδα, στεγάζει διαμερίσματα και γραφεία και στο εσωτερικό του συναντάμε την πρώτη κλειστή αγορά νωπών τροφίμων στην Ολλανδία. Βρίσκεται απέναντι από την κεντρική βιβλιοθήκη και τα περίφημα σπίτια-κύβους του αρχιτέκτονα Piet Blom, κοντά στον σταθμό του μετρό Blaak. Στον χώρο γύρω από τις κυλιόμενες σκάλες εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στη διάρκεια των εργασιών ανέγερσής του. Ανοιξε το 2014 και μόλις τον πρώτο χρόνο το είχαν επισκεφτεί 8 εκατομμύρια άνθρωποι.

– ANNE-MARIE ROS


Op het dak

Schiekade 189, 7th floor

Τετάρτη-Κυριακή 09.00-17.00

Πρωινό: 7,50 ευρώ

Ενα μικρό, συμπαθητικό εστιατόριο με καλό φαγητό, ευγενικό προσωπικό και υπέροχη θέα. Βρίσκεται στον 7ο όροφο του εμβληματικού κτιρίου γραφείων Schieblock στο κέντρο της πόλης, το οποίο αναμορφώθηκε –έπειτα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης– και σήμερα φιλοξενεί διάφορες εποχικές χρήσεις, όπως αρχιτεκτονικά στούντιο, καλλιτεχνικά workshops, projects έρευνας και πολιτισμού. Το Op het dak (που σημαίνει «στην ταράτσα») είναι ανοιχτό πέντε μέρες την εβδομάδα μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Απολαύστε το πίνοντας μια παγωμένη μπίρα.

– JOSÉVAN DER PLAAT


Dutch Pinball Museum

Veerlaan 19-K, Paul Nijghkade

Σάββατο-Κυριακή 12.00-18.00

Είσοδος για 3 ώρες: 10 ευρώ

Εδώ οι νέοι συλλέγουν εμπειρίες και οι μεγαλύτεροι ξαναζούν τα νιάτα τους. Σε μια παλιά αποθήκη σάς περιμένουν περισσότερα από 60 φλιπεράκια, κατασκευασμένα από το 1900 έως σήμερα. Με το εισιτήριό σας μπορείτε να παίξετε σε όσα παιχνίδια προλαβαίνετε. Ετοιμαστείτε να γνωρίσετε τον «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», το «Μεσαιωνικό κάστρο» και πολλά ακόμα. Υπάρχουν όμως και ομαδικά παιχνίδια – η ομάδα που χάνει κερνάει τον πρώτο γύρο μπίρες στο μπαρ. Ωρα για δράση!

– JOSÉ VAN DER PLAAT


TENT

Witte de Withstraat 50

Tηλ. +31 10-4135498

Τρίτη-Κυριακή 11.00-18.00

Είσοδος: 5 ευρώ

Κάθε μέρα κάπου στην πόλη, ανοίγει μια νέα έκθεση. Η τέχνη είναι στο DNA των Ολλανδών. Ενα από τα σημεία όπου θα ανακαλύψετε ενδιαφέροντα έργα σύγχρονης τέχνης είναι το ΤΕΝΤ σε μία από τις «καλλιτεχνικές» περιοχές του Ρότερνταμ. Στεγάζεται στο επιβλητικό κτίριο ενός παλιού σχολείου, το εσωτερικό του οποίου είναι μεγαλοπρεπές και φωτεινό, με πολλά δωμάτια και γωνιές όπου κανείς δεν θα φανταζόταν ότι θα έβλεπε ένα εικαστικό έργο. Ετσι, κάθε επίσκεψη στο μουσείο μετατρέπεται σε νέα περιπέτεια.

– NATASHA RIJKHOFF


Worm / Wunderbar

Boomgaardsstraat 71

Tηλ. +31 10-4767832

Τετάρτη-Σάββατο από τις 12.00

(ανάλογα με το event)

Μπίρα: 2,50 ευρώ

Αν δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα το Worm, θα πρότεινα να το κάνετε. Στην περιοχή όπου διοργανώνονται σχεδόν όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αυτό το μπαρ είναι ένας μικρόκοσμος από μόνο του. Διαθέτει χώρους για εκδηλώσεις, ποτό, live και διάφορες περφόρμανς, αλλά και καθίσματα του σινεμά για προβολές. Κατεβείτε τις σκάλες, αποφασίστε αν θα καθίσετε στους παλιούς αναπαυτικούς καναπέδες ή σε ένα από τα ξύλινα τραπέζια του πικνίκ και παραγγείλτε μια μπίρα και το πιάτο ημέρας, που είναι νοστιμότατο και κοστίζει μόνο 5 ευρώ.

– NATASHA RIJKHOFF


Kiem Foei

West-Kruiskade 29a-31a

Tηλ. +31 10-4139983

Δευτέρα-Σάββατο 12.00-22.45

Κυριακή 13.00-22.45

Σνακ: από 3 ευρώ

Κατάγομαι από το Σουρινάμ –ολλανδική και αγγλική αποικία στη Ν. Αμερική– και συχνά νιώθω την επιθυμία να γευτώ πιάτα από τη σουριναμέζικη κουζίνα, που έχει επιρροές από την Ινδονησία, την Ινδία, ακόμα και το Ισραήλ. Στο Kiem Foei θα γευτείτε υπέροχες συνταγές, ενώ ο πρόσφατα ανακαινισμένος χώρος του προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και περισσότερα καθίσματα. Αν πάλι δεν θέλετε να καθίσετε εκεί, μπορείτε να πάρετε το φαγητό σας για έξω. Tip: Πολύ καλά εστιατόρια με αυτού του είδους την κουζίνα είναι και τα Cong’s Place και Happy Wok.

– RÉNIA SASTROWIDJOJO


Heemraadssingel

Heemraadssingel straat

24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Οποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει τις «πράσινες γωνιές» της πόλης δεν γίνεται να μην επισκεφτεί το Heemraadssingel. Εκτείνεται σε μήκος περίπου 1,5 χλμ., οικοδομήθηκε το 1900 και περιβάλλεται από πολύ πράσινο. Παρότι στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πολλές γειτονικές περιοχές υπέστησαν σοβαρές καταστροφές, 83 κτίσματα του Heemraadssingel διασώθηκαν και έτσι σήμερα αποτελεί μια πολύ καλή απεικόνιση του πώς ζούσε η ελίτ του Ρότερνταμ πριν από περίπου έναν αιώνα.

– KOERT HOUGEE


Kaapse Brouwers

Veerlaan 19-D

Tηλ. +31 10-2180853

Τρίτη-Κυριακή 12.00-23.00

Kaapse Karel: 2,80 ευρώ

Αυτό το ζυθοποιείο έφερε την μπίρα εκεί όπου ανήκει, σε μία από τις αποβάθρες του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης, έτοιμου να σας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Το Kaapse Brouwers έχει ρεύμα, όχι επειδή είναι στη μόδα τα μικρά ζυθοποιεία, αλλά επειδή οι μπίρες του είναι πραγματικά πολύ καλές. Εχουν τον δικό τους χαρακτήρα και μαρτυρούν την τέχνη ικανών ζυθοποιών με πείρα χρόνων. Παραγγείλτε Kaapse Karel, Koos ή Karrie και δεν θα το μετανιώσετε.

– KOERT HOUGEE


Υπαίθρια αγορά Afrikaander

Afrikaanderplein

Τετάρτη και Σάββατο 08.00-17.00

Μου αρέσουν πολύ τα παζάρια, όχι μόνο αυτά με αντικείμενα vintage ή αντίκες, αλλά κυρίως εκείνα που προτιμούν οι ντόπιοι για τις αγορές τους. Στο Afrikaander Market, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, θα γνωρίσετε το αυθεντικό Ρότερνταμ, καθώς θα συναντήσετε όλο το πολύχρωμο, πολυεθνικό φάσμα των κατοίκων του. Τουρκικό και μαροκινό φαγητό, ρούχα και φορέματα από την Ινδία, λαχανικά από το Σουρινάμ, όσο εξωτικό κι αν είναι αυτό που ψάχνετε, θα το βρείτε σίγουρα εδώ.

– FEDDE VAN DER SPOEL


Tante Nel

Pannekoekstraat 53

Tηλ. +31 10-8460265

Τρίτη-Σάββατο 12.00-22.00

Κυριακή 12.00-21.00

Τηγανητές πατάτες: 2,25 ευρώ

Ο «θείος Νελ» (Tante Nel) σερβίρει τις καλύτερες τηγανητές πατάτες στην πόλη, τραγανές, χρυσαφένιες και νοστιμότατες. Το σημαντικότερο είναι ότι εδώ θα δοκιμάσετε μεγάλη ποικιλία γευστικότατων σνακ, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με όποιο αλκοολούχο ποτό θέλετε, τζιν, ουίσκι, κρασί, μπίρα.

– FEDDE VAN DER SPOEL

Tο Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή